Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napredno plaćanje

Virtualne kartice su ovdje, ali gotovina neće potpuno nestati

Pehar
14.09.2016.
u 11:30

Digitalni elektronički potpis i autentikacija omogućavaju ugovaranje bankarskih usluga od kuće; prve takve kredite uvela je nedavno Zaba

Online ugovaranje financijskih usluga korištenjem digitalnih certifikata pohranjenih u oblaku postalo je stvarnost, a eIDAS regulativa koja se u EU primjenjuje od 1. srpnja ove godine omogućila je njegovu jednostavniju i sigurniju primjenu, poručili su hrvatski predstavnici tvrtke Asseco koja je kreator mnogih softverskih rješenja u naprednim plaćanjima, a jučer je predstavila i neka nova na kojima radi s hrvatskim bankama i drugim financijskim institucijama, primjerice, Finom.

Ugrožena anonimnost

– Već sad je moguće potpuno se odreći “plastike” i kartice integrirati u mobitele.

No, banke vjerojatno ne odustaju od njih jer je pri plaćanju karticama uvijek vidljiv i njihov brend, dok ga u virtualnom plaćanju mobitelom vidi samo korisnik – prokomentirao je Dražen Pehar, predsjednik uprave Asseca u Hrvatskoj.

No, uvjeren je i da “pametna” plaćanja nikad neće potpuno istisnuti gotovinu.

– Zašto ni ja osobno nikad ne bih prešao samo na mobilno i kartično plaćanje? Pa njime potpuno nestaje anonimnost; podaci o tome gdje, koliko i na što plaćamo bit će uvijek negdje pohranjeni. Anonimnost je razlog zašto će uvijek u upotrebi ostati i keš – otvoren je Pehar, čijoj je kompaniji, doduše, razvoj takve tehnologije u financijskom sektoru donio rast prihoda u Hrvatskoj od 10 posto te osam posto na razini grupe čija je neto dobit u prvoj polovici godine bila 4,6 milijuna eura.

Strah za sigurnost

Upravo je njihovo rješenje digitalnog potpisa u oblaku (Remote Digital Signature) omogućilo da Zagrebačka banka nedavno uvede mogućnost odobravanja i isplate kredita bez odlaska u poslovnicu. No, za razliku od banaka koje ih sve više nameću, građani slabo koriste elektroničke servise te, prema Peharovim riječima, PIN-ove i lozinke koje dobiju zaborave ili izgube te, s druge strane, strahuju za sigurnost podataka i gubitak anonimnosti.     

>> Broj kartice na webu ne dajte onima kojima ne vjerujete

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije