Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FENOMENI Hrvatski poslovnjaci izbrojit će od pet do deset tisuća kuna kako bi bili na izlaganju najpoznatijeg svjetskog menadžera

Jack Welch guru nove kaste

man_jack_tx.jpg
import
12.05.2007.
u 15:33

Svaki od najmanje 1200 sudionika, koliko ih organizatori poslovnog summita u Koncertnoj dvorani “Vatroslav Lisinski” planiraju okupiti oko menadžerskog gurua Johna Welcha, platit će između pet i deset tisuća kuna kako bi bio na njegovu izlaganju. Osim ako nije riječ o siromašnim studentima (390 kuna), odnosno asistentima (790 kuna).

Kako je prema programu za sve, osim za 350 VIP gostiju, od 9 do 20.40 sati predviđeno jedva sat i pol vremena razgovora s Welchom, nije na odmet zapitati se zašto je u eri interneta te brzih i jeftinih informacija nekome potrebna tako skupa naobrazba, hoće li sudionici otići pametniji te čime to menadžerski gurui privlače sljedbenike, redovito neusporedivo manje uspješne, ali barem jednako ambiciozne, ako ne i ambicioznije?

Jacku Welchu su 73 godine. Proslavio se time što je za svoga predsjedanja upravom General Electrica povećao tržišnu vrijednost tvrtke sa 14 na više od 400 milijardi dolara, no istodobno ga se optuživalo zbog pohlepe, arogancije te zbog potpunog prijezira prema radništvu i srednjoj klasi. Samo je od 1980. do 1985. otpustio 112 tisuća radnika, smanjivši njihov broj za četvrtinu. Stoga je dobio nadimak Neutronski Jack – aluzija na neutronsku bombu koja na mjestu eksplozije ubija sav život, a zgrade, odnosno nekretnine, ostavlja netaknutima. Treba imati na umu da je vojsku nezaposlenih proizveo u razdoblju kada su sindikati u SAD-u bili izrazito jaki.

Rekao je, među ostalim, da “su jaki menadžeri koji su sposobni donijeti teške odluke o rezanju broja zaposlenih jedini danas sposobni jamčiti sigurnost zaposlenja te da su problem menadžeri slabići koji uništavaju poslove”. To bi, čudnom logikom, trebalo značiti da sigurnost zaposlenja jamče, zapravo, oni koji radnike otpuštaju (?!) te da su socijalno odgovorni menadžeri, zapravo, slabići.

Njegova je izjava i ova: “Preopterećeni menadžer najbolji je menadžer jer se takav neće imati vremena baviti trivijalnim stvarima i uznemirivati ljude.” Podsjeća to na zaključak Georgea Orwella da se radnike preopterećivalo poslom oduzimajući im svaki trenutak slobodnog vremena kako ne bi stigli razmišljati o svom položaju te da se ne bi mogli informirati ili obrazovati.

Sindikatima je smrtni neprijatelj. Optuživalo ga se da je uništavao inovacije, da je tonama smeća oko gradova u kojima je djelovala njegova kompanija uništavao okoliš, da je održavao snažne poslovne veze s obitelji Osame bin Ladena... A pamti se i njegova izjava: “Kada treba učiniti nešto da bi se zaradilo više, onda to učini i ne pitaj za štetu.” Oni koji smatraju da je jedna od bitnih odlika uspješnog menadžera i društveno odgovorno ponašanje Welcha drže katastrofalno lošim menadžerom.

Welch je danas “težak” više od 700 milijuna dolara, iza sebe ima tri braka, a na srcu mu je prije nekoliko godina ugrađena trostruka premosnica. Od 2001. više nije u upravi General Electrica, nego zarađuje na knjigama i predavanjima. Poput gurua propagira svoju ideologiju praćen vojskom sljedbenika. No, teško je objasniti odakle potreba da se prati njegova živa riječ kad je internet pun njegovih izjava, predavanja i snimki.

U svijetu djeluje niz gurua menadžera koji sljedbenike pokušavaju poslovno prosvijetliti. Broj njihovih sljedbenika ovisi ponajprije o bogatstvu koje su zgrnuli radeći kao menadžeri. Svaki od njih ima pak vlastito učenje, ali i način prezentacije.

Taj je fenomen analizirao Brad Jackson te je uočio tri vrste pristupa sljedbenicima. “Pragmatici” nastupaju uvjeravajući auditorij da se nešto mora činiti upravo tako jer je to jedina stvar koja se može učiniti. “Pravednici” uvjeravaju u svoj pristup tvrdeći da je “tako ispravno činiti”, a “društveno svjesni” poručuju da se ono što oni poručuju mora učiniti jer je to jednostavno “dobro”.

Jackson je u sva tri pristupa uočio religioznu analogiju, odnosno niz religioznih i ideoloških elemenata u njihovim nastupima. Jer svi nastupaju obećavajući utopijske perspektive (primjerice, potpuni organizacijski preporod), a rezultati su, jasno, utopijski neostvarivi samim tim što se primjenjuju na živa ljudska bića.

U svakom slučaju, Jackson ne smatra da budućnost leži u pojedinačnim guruima. Dapače, predviđa uskoro njihov silazak sa scene.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije