Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rezultati poslovanja

HBOR žrtvovao dobit da bi zadržao iste kamate poduzetnicima

kovačev
Arhiva 24sata
14.12.2010.
u 15:26

Profit HBOR-a iznosi 115 milijuna kuna i 30 je posto niži nego lani. Premda je 86 posto kredita razvojne banke odobreno proizvodnim djelatnostima, za investicije se koristi tek 24 posto iznosa, a ostalo se koristi za likvidnost

Hrvatska banka za obnovu i razvitak imala je na kraju trećeg kvartala 2010. godine 6,8 milijardi kuna kapitala, 22,3 milijarde kuna aktive i 115 milijuna kuna dobiti.

- Očekivana dobit na kraju godine bit će 30 posto niža nego lani, a to smo i najavili. Unatoč porastu cijene kapitala na međunarodnom tržištu, zadržali smo kamatne stope na istoj razini, smatrajući da moramo pomoći gospodarstvu u kriznoj godini - poručio je na predstavljanju rezultata poslovanja Anton Kovačev, prvi čovjek HBOR-a.

Svjesno su, kaže, išli na nižu dobit, a razinu kamata pokušat će zadržati i sljedeće godine. Banka je odobrila 6,07 milijardi kuna kredita, sedam posto više nego u istom razdoblju lani, a dvije milijarde odnose se na model A.

- U javnosti se stalno govori da se ne kreditira proizvodnja, no mi smo čak 86 posto sredstava odobrili za proizvodne djelatnosti, a svega 14 posto za uslužne - istaknuo je Kovačev.

Spašavanje likvidnosti

Problem je, međutim, što poduzetnici čak dvije trećine sredstava koriste za spašavanje likvidnosti, a tek trećinu za obrtna sredstva.

- U 2007. je omjer bio obrnut; 70 posto koristilo se za investicije, a 30 posto bila su obrtna sredstva. Nastojat ćemo da se taj omjer opet preokrene - komentirao je čelnik HBOR-a koji je izvoznicima odobrio 70 posto ukupnih sredstava.

Osigurali su 1,8 milijardi kuna izvoza, jednako koliko i u 2009., dok su kroz model A plasirali oko dvije milijarde kuna. Kovačev smatra da nije riječ o beznačajnu iznosu, jer je gospodarstvo prezaduženo i nema previše prostora za nove kredite. Bitno je, kaže, da se cijena kredita prepolovila na prosječnu kamatu od oko pet posto, što je omogućilo preživljavanje tvrtkama i spasilo mnoga radna mjesta.

- U krizi nije logično ići u nove investicije, a bez novih investicija nema izlaska iz krize - iznio je Kovačev paradoks ekonomske stvarnosti.

Udio loših kredita porastao je jedan posto u odnosu na prethodnu godinu, na 4,6 posto. U sljedećoj godini HBOR kreće s dvije nove mjere usmjerene na lakše korištenje sredstava iz pretpristupnih fondova, kojima će zainteresirani moći pristupiti i preko banaka i izravno. Vjeruju da bi rast kreditiranja u 2011. godini mogao dosegnuti 25 posto, preko raznih investicija.

 

 

Ključne riječi

Komentara 2

JA
jankoprekobrda
22:43 14.12.2010.

HABOR = Hrvatski Bratija Orobljavanja Radnistva

AS
as55
06:10 15.12.2010.

Lopovima se ništa ne oduzima što su opljaćkali ali se zato sav gubitak pokrađenoga naplačuje krvavo stoki sitnoga zuba koja pognute glave plača i samo bleji ništa ne poduzimajuč.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije