Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povećati proizvodnju

HBOR odobrio 50 posto više kredita nego lani

Anton Kovačev
Slavko Midžor/PIXSELL
12.12.2012.
u 20:00

Hrvatska banka za obnovu i razvitak odobrila je u prvih 11 mjeseci ove godine 8,9 milijardi kuna kredita, čak 48 posto više nego u istom razdoblju lani

Hrvatska banka za obnovu i razvitak odobrila je u prvih 11 mjeseci ove godine 8,9 milijardi kuna kredita, čak 48 posto više nego u istom razdoblju lani. I dok kreditiranje u poslovnim bankama stagnira, HBOR-ove kamate od dva, tri i četiri posto očito su poticajnije za poduzetnike. Zanimljivo je da je od tih sredstava prvi put više potrošeno za investicije (52%) nego za obrtna sredstva (48%). U 11 investicijskih programa broj odobrenih kredita rastao je 52 posto, i iznosi čak 90 posto.

Proizvoditi, a ne uvoziti

– To je zasigurno pridonijelo investicijskom ciklusu koji će se osjetiti dogodine. U pravilu se rezultati ne vide u prvoj godini kreditiranja – istaknuo je na godišnjem druženju s novinarima Anton Kovačev, predsjednik uprave HBOR-a.

Banka je za sljedeću godinu najavila i program kreditiranja nove proizvodnje uz kamate od dva i tri posto do 30. lipnja te dva i četiri posto nakon toga, ovisno o vrsti investicije. Rok otplate je do 14 godina uz trogodišnji poček. HBOR želi financirati novu proizvodnju koja dosad nije postojala u Hrvatskoj ili postoji u nedovoljnim količinama.

– Cilj nam je isključiti nelojalnu konkurenciju; proizvoditi kvalitetne hrvatske proizvode, a ne uvoziti nekvalitetne strane – otvoren je Kovačev.

Poduzetnicima je bitno da će 30 posto pa i više iznosa kredita moći usmjeriti u obrtna sredstva, a u namjensko korištenje kredita ubraja se i pribavljanje certifikata bez kojih proizvodi ne mogu na strana tržišta.

– Kreditirat ćemo i kupce, da se smanji nelikvidnost sustava, povezati inovatore s proizvođačima – obećao je čelnik HBOR-a.

Zainteresirani će se moći javiti izravno HBOR-u ili zatražiti kredit preko poslovne banke.

Udio loših samo 3,7%

Za 2012. planiraju dobit od 140 milijuna kuna, a dogodine namjeravaju povećati kreditnu aktivnost na 9,65 mlrd kn. Iz proračuna im je ove godine uplaćeno 600 mil. kn u temeljni kapital, trostruko više nego 2011., a izvore za financiranje osigurali su i kreditnim linijama EBRD-a i Svjetske banke. Banka ima nizak udio loših kredita, tek 3,7 posto.

>>HBOR omogućuje kreditiranje obrtnih sredstava i više od 30 %

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar madcap
madcap
17:34 13.12.2012.

Cilj je povećati proizvodnju i smanjiti uvoz a ne izvoz kako piše u nadnaslovu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije