Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BURNA TV TRŽIŠNA UTAKMICA

A1 odgovara: Za tri kanala N1, SK1 i SK3 tražili su 28 posto veću cijenu

Zagreb: A1 predstavio je novi koncept poslovanja i fokus na korisnike
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/2
15.03.2021.
u 16:50

Za tri kanalan vlasnik je postavio 28% veću cijenu od iznosa koji A1 trenutačno plaća za emitiranje ukupno 15 kanala United Media Grupe, među kojima je svih 6 SK kanala i N1, što svjedoči o nepoštenoj poslovnoj praksi

Gledatelji koji u Hrvatskoj koriste usluge operatora A1 Hrvatska od 29. ožujka neće moći gledati kanale United grupe – N1 i Sport Klub, jer s tom kompanijom nije postignut dogovor o nastavku suradnje, vijest je koja je jučer osvanula upravo na N1 televiziji.

U objašnjenju se kaže: Jako smo iznenađeni odlukom operatora A1 o neobnavljanju ugovora o distribuciji kanala, posebno imajući u vidu da su im ponuđeni apsolutno isti uvjeti koji su važili i do sada. Nekoliko sati kasnije, oglasio se A1 priopćenjem kako njihovi pretplatnici neće biti zakinuti za sportski sadržaj jer su umjesto Sport kluba, dogovorili emitiranje Arena sport kanala. I to od 29. ožujka kada se ukida Sport klub, osvanut će Arene od broja 1 do 6, a potpuno novi kanali Arena sport 7-10 od 1. srpnja ove godine.

Sve nove kanale fanovi sporta pratit će u HD kvaliteti slike. A1 Hrvatska ugovor s Arena Sportom sklopila je do sredine 2024. Svi A1 TV korisnici u promotivnom će razdoblju od 29. ožujka do 1. srpnja imati dostupne Arena Sport 1 – 6 kanale u svojem osnovnom TV paketu, bez dodatne naknade, dok po isteku promotivnog razdoblja cijene TV paketa ostaju iste kao i prije dolaska Arene Sport na A1 TV, stoji u priopćenju.

A o neuspješnom nastavku suradnje glavna direktorica za privatne korisnike Ivana Marković, ističe:

- Unatoč svim našim nastojanjima da osiguramo nastavak prikazivanja tih kanala, vlasnik TV prava uz gubitak nekih atraktivnih natjecanja postavio je neprihvatljive uvjete za produljenje ugovora. Njihovim prihvaćanjem, pružanje TV usluge našim korisnicima više ne bi bilo moguće pod jednako povoljnim uvjetima, govori. 

Nakon prvobitnog odgovora iz A1 Hrvatske stigao je mnogo konkretniji odgovor na cijelu priču oko  raskida ugovora.

"Uvjeti pod kojima su ponuđeni TV kanali United Media Grupe bili su potpuno neprihvatljivi jer su zadržali istu cijenu unatoč gubitku značajnog dijela atraktivnog sadržaja poput španjolske nogometne lige. Napominjemo da je A1 zatražio zasebnu ponudu za kanale N1, SK1 i SK3. Vlasnik je za ta 3 kanala postavio 28% veću cijenu od iznosa koji A1 trenutačno plaća za emitiranje ukupno 15 kanala United Media Grupe, među kojima je svih 6 SK kanala i N1, što svjedoči o nepoštenoj poslovnoj praksi United Media Grupe prema A1 Hrvatska. Prihvaćanjem takvih uvjeta, pružanje TV usluge našim korisnicima više ne bi bilo moguće pod jednako povoljnim uvjetima. Na A1 TV platformi se i dalje emitiraju kanali s najgledanijim informativnim sadržajima kao što su HRT1, Nova TV, RTL, HRT4 i Al Jazeera Balkans., kažu iz A1.

Rezultat raskida suradnje, kako stvari sada stoje  jest da će ljubitelji nogometa ostati gubitkom Sport kluba bez, primjerice utakmica engleske, ruske, nizozemske i portugalske nogometne lige, a dobit će talijansku, španjolsku, francusku ligu i HNL ligu. Dodatno kada se radi o nogometu, Arena će sad biti prenositelj UEFA Lige prvaka, UEFA Europa Lige, novog natjecanja UEFA konferencijske lige. Obožavatelji Formule 1 će biti zakinuti jer ta prava ima Sport klub, a s Arenom će dobiti američku košarku, odnosno NBA, Arena Sport kanali donose i mnogobrojna domaća i regionalna natjecanja poput košarkaških liga – regionalne ABA i Hrvatske Premier, regionalnih rukometnih i vaterpolskih liga, kao i rukometnu EHF Ligu prvaka, auto-moto i brojna druga natjecanja.

Pravi kolateral za gledatelje jest N1 televizija, koja u cijeloj ovoj tržišnoj utakmici neće biti dostupna pretplatnicima A1 Hrvatske. Naime, budući da N1 program nema nacionalnu koncesiju poput Nove TV i Dome, koja je u vlasništvu te iste United grupe, jednostavno, kako stvari sada stoje neće biti dostupna korisnicima A1 TV-a.

United grupa, inače, poznata je u Hrvatskoj zbog toga što je prošle godina kupila Tele2 mobilnog operatora, koji se sada zove Telemach Hrvatska. Usto najavili su i ulazak osim na mobilno i na fiksno tržište te ponudu TV usluga. Za sada, ističu Sport klub kanale moguće je gledati u ponudi HT-a i Total Tv-a.

Spram TV sraza za očekivati je i u ostalim segmentima burnu tržišnu utakmicu u kojoj će vjerojatno pune ruke posla imati i regulatori.      

Ključne riječi

Komentara 13

TO
tomislav10
17:10 15.03.2021.

"Uvjeti pod kojima su ponuđeni TV kanali United Media Grupe bili su potpuno neprihvatljivi jer su zadržali istu cijenu unatoč gubitku značajnog dijela atraktivnog sadržaja poput španjolske nogometne lige. Napominjemo da je A1 zatražio zasebnu ponudu za kanale N1, SK1 i SK3. Vlasnik je za ta 3 kanala postavio 28% veću cijenu od iznosa koji A1 trenutačno plaća za emitiranje ukupno 15 kanala United Media Grupe, među kojima je svih 6 SK kanala i N1, što svjedoči o nepoštenoj poslovnoj praksi United Media Grupe prema A1 Hrvatska. .." Ček, jel su ponudili po istoj cijeni ili 28% skuplje? Odlučite se! Po ovom ispada da SK1, SK3 I N1 koštaju više od cijelog pakete od 15 programa što je sasvim nelogično?!

AN
anton1
18:09 15.03.2021.

A1 svaka čast, najbolji tv operater. Petica za izbacivanje N1

BL
bluescreen
18:07 15.03.2021.

Postoji nešto što se zove Kodi..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije