Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odbačena žalba?

Finci tvrde da Končar mora platiti kaznu od 50 milijuna eura

Danko Končar
Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL
1/3
13.09.2018.
u 11:15

Navode da je Vrhovni upravni sud Končarevu žalbu odbacio 3. rujna, a kaznu u visini 40 milijuna eura plus 10 milijuna eura za svaki mjesec kašnjenja, kojom će obeštetiti finsku Hanfu, treba uplatiti na račun finske vlade

Hrvatski poduzetnik Danko Končar proteklih dana u središtu je interesa finsih poslovnih medija. Raspisali su se kako je Vrhovni upravni sud u Helsinkiju odbacio njegovu žalbu podnijetu zbog odluke Finskog financijskog nadzornog tijela, tamošnje Hanfe, s početka godine. Tada mu je naloženo da uputi objavu javne ponude za otkup dionica malih dioničara Afarak grupe, a ujedno mu je izrečena i visoka novčana kazna zbog narušavanja ugleda Financijske nadzorne agencije. 

Riječ je o svojevrsnom presedanu na finskom tržištu kapitala nakon što je kroz aferu Panama papers isplivalo u javnost da Končar s drugim pravnim i fizičkim osobama većinski kontrolira Afarak grupu u čijem su sastavu rudnici kroma u Južnoafričkoj Republici.

Danko Končar
1/6

Finci navode da je Vrhovni upravni sud Končarevu žalbu odbacio 3. rujna, a kaznu u visini 40 milijuna eura plus 10 milijuna eura za svaki mjesec kašnjenja, kojom će obeštetiti finsku Hanfu, treba uplatiti na račun finske vlade, prenosi Poslovni dnevnik.

Odluka suda još nije službeno objavljena, no ako bude prema onome što navode finski mediji Končar će trebati isplatiti i male dioničare po cijeni od 2,51 euro po dionici, što znači da neće samo platiti kaznu, već će morati osigurati novac za transakciju. Različite su procjene, vrijednosti te transakcije, od 150 do 300 milijuna eura, no u tom slučaju Končar će sasvim sigurno biti u velikom gubitku budući da je tržišna cijena Afarakove dionice ispod eura. Mediji dvoje hoće li poduzetnik imati financijske snage pokriti obveze. 

Ključne riječi

Komentara 3

JA
japa
11:38 13.09.2018.

Lako je poduzetnicima tipa Končar u našem hrvatistanu "špilati" velikog poduzetnika. U uređenim državam brzo dojde do belaja. Kad bi tako naša HANFA postupala s našim rodoljubno-domoljubno-kunoljubnim poduzetnicima država bi velikim dijelom namirila svoja potraživanja.

BU
bubimir55
19:32 24.09.2018.

Ups, prije nešto vremena Jakovčić je rekao da je normalno da su europarlamentarci članovi nadzornih odbora. Jedina je nezgodna stvar što poneki završe u finskom zatvoru.

RE
Rex
13:48 13.09.2018.

Zato je sad bacio šape na brodogradilista......ovdje može mutiti do mile volje.....tu je zasticena vrsta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije