Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Poduzetništvo i karijere

Finci tvrde da Končar mora platiti kaznu od 50 milijuna eura

Navode da je Vrhovni upravni sud Končarevu žalbu odbacio 3. rujna, a kaznu u visini 40 milijuna eura plus 10 milijuna eura za svaki mjesec kašnjenja, kojom će obeštetiti finsku Hanfu, treba uplatiti na račun finske vlade
13. rujna 2018. u 11:15 3 komentara 912 prikaza
Danko Končar
Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Hrvatski poduzetnik Danko Končar proteklih dana u središtu je interesa finsih poslovnih medija. Raspisali su se kako je Vrhovni upravni sud u Helsinkiju odbacio njegovu žalbu podnijetu zbog odluke Finskog financijskog nadzornog tijela, tamošnje Hanfe, s početka godine. Tada mu je naloženo da uputi objavu javne ponude za otkup dionica malih dioničara Afarak grupe, a ujedno mu je izrečena i visoka novčana kazna zbog narušavanja ugleda Financijske nadzorne agencije. 

Ivan Jakovčić Sukob interesa Što je Jakovčić zauzvrat dao Končaru za 1,5 milijuna kuna?

Riječ je o svojevrsnom presedanu na finskom tržištu kapitala nakon što je kroz aferu Panama papers isplivalo u javnost da Končar s drugim pravnim i fizičkim osobama većinski kontrolira Afarak grupu u čijem su sastavu rudnici kroma u Južnoafričkoj Republici.

Danko Končar
1 / 6
danko končar

Finci navode da je Vrhovni upravni sud Končarevu žalbu odbacio 3. rujna, a kaznu u visini 40 milijuna eura plus 10 milijuna eura za svaki mjesec kašnjenja, kojom će obeštetiti finsku Hanfu, treba uplatiti na račun finske vlade, prenosi Poslovni dnevnik.

Danko Končar Danko Končar: Ugovaram brodove za Uljanik

Odluka suda još nije službeno objavljena, no ako bude prema onome što navode finski mediji Končar će trebati isplatiti i male dioničare po cijeni od 2,51 euro po dionici, što znači da neće samo platiti kaznu, već će morati osigurati novac za transakciju. Različite su procjene, vrijednosti te transakcije, od 150 do 300 milijuna eura, no u tom slučaju Končar će sasvim sigurno biti u velikom gubitku budući da je tržišna cijena Afarakove dionice ispod eura. Mediji dvoje hoće li poduzetnik imati financijske snage pokriti obveze. 

Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
A1 Hrvatska
DONOSI A1
Od minus 7 do plus 13 u dva dana: uzroke vremenskih promjena u Zagrebu i na Sljemenu otkrijte u ekskluzivnom specijalu NET ZERO
  • japa:

    Lako je poduzetnicima tipa Končar u našem hrvatistanu "špilati" velikog poduzetnika. U uređenim državam brzo dojde do belaja. Kad bi tako naša HANFA postupala s našim rodoljubno-domoljubno-kunoljubnim poduzetnicima država bi velikim dijelom namirila svoja potraživanja.

  • bubimir55:

    Ups, prije nešto vremena Jakovčić je rekao da je normalno da su europarlamentarci članovi nadzornih odbora. Jedina je nezgodna stvar što poneki završe u finskom zatvoru.

  • Rex:

    Zato je sad bacio šape na brodogradilista......ovdje može mutiti do mile volje.....tu je zasticena vrsta