Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Ugovaram brodove za Uljanik

U Kermas energiji ističu da bez njihova iskaza interesa za Uljanik Vlada ne bi dobila dopuštenje da pomogne Uljaniku s 96 milijuna eura.
20. srpnja 2018. u 23:40 3 komentara 508 prikaza
Danko Končar
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Nakon što su iz Vlade poručili da bi se strateški partner Uljanika mogao i promijeniti, reagirao je čelni čovjek Kermas energije, tvrtke koja je u ožujku izabrana kao potencijalni strateški partner Uljanik grupe.

Uljanik plan restrukturiranja škvera: Država bi trebala platiti 350 milijuna eura Uljanikova duga

– Mi smo tu da pomognemo Uljaniku. Ako u Uljaniku i u Vladi misle da postoji bolji strateški partner, mi ćemo njima rado prepustiti ovu odgovornost – kazao je Danko Končar. Otklanja i nagađanja da je nekretninski biznis umjesto brodogradnje na državnom zemljištu njegova ideja pa tvrdi da je projekt osmislila uprava Uljanika. Podsjetimo, non-paper u sklopu plana restrukturiranja otkrio je da se na području Uljanika planira izgraditi kompleks poslovno-stambene namjene s čak 300 tisuća četvornih metara bruto površine.

– To nije naša ideja, već smo je mi zatekli kada smo prvi puta došli u Uljanik – navodi Končar. U Kermas energiji objašnjavaju da brodogradilište ima veći prostor nego što mu je u okvirima u kojima radi potreban s obzirom na to da zauzima površinu na kojoj je nekoć radilo oko dvanaest tisuća zaposlenika, a da od prenamjene Pula, država, a i sam Uljanik kao kompanija mogu profitirati.

Uljanik RATKO BOŠKOVIĆ Kakva je budućnost hrvatske brodogradnje pod novim “kraljem”

Kermas energija podsjeća da su početkom tjedna u Trogiru porinuli novi brod vrijedan 45 milijuna eura ugovoren za finskog vlasnika pa dodaju da već dogovaraju buduće poslove za Uljanik.

– Mi smo s budućim naručiteljima brodova već postigli načelan dogovor za izgradnju različitih brodova u Uljanik grupi, i to u vrijednosti od približno milijardu dolara – kažu u kompaniji. Tvrde i da bez njihova iskazanog interesa za spas Uljanika Europska komisija ne bi Vladi dala dopuštenje za pomoć od 96 milijuna eura.

3. maj Uljanik – 3. maj Fincantierijeva odluka o kupnji krajem idućeg tjedna

– Mi kao potencijalni strateški partneri, koji danas nema vlasničke, a ni upravljačke funkcije, radimo na njegovu spasu. Uopće ne inzistiramo na vlasništvu, već na preživljavanju i uspjehu tvrtke. Državu gledamo kao na najznačajnijeg strateškog partnera u ovom procesu jer bez njezine pomoći priča ne može imati sretan završetak. Pitanje je Uljanika od gradskog, lokalnog, državnog i cjelokupnog nacionalnog interesa. Nemojmo dopustiti da sve to bude dovedeno u pitanje zbog nekoliko pogrešno protumačenih izjava – zaključuju u tvrtki Danka Končara. Objasnimo: Končar, koji ugovara poslove za Uljanik, u njega još nije uložio ni kunu jer nije ni mogao s obzirom na to da proces dokapitalizacije nije pokrenut. Procedura će se pokrenuti ako se prihvati plan restrukturiranja.

Danko Končar
1 / 3
Sigurnost na hrvatskim cestama
OSIGURANJE
Stanje na hrvatskim cestama - godišnje u prometu stradava grad veličine Samobora

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Oneill
  Oneill:

  Koliko smo to puta čuli vi uzimate poslove bez pravih proračuna i gubite već u startu pola milijardu a skoro i cijela milijarda eura vama treba da završite počete Brodove.Pa vas pitam ko tako radi samo blesav narod i veće ... prikaži još! tvrtke u tom segmentu nemogu opstati a luda vlada gura novce koje nitko više neće vidjeti pa Hrvati nastavite kao i uvjek a spašavanje radnih mjesta izgleda drugačije. Hrvatsko pismo nije moj Majčin jezik.

 • kalafat123:

  45 mil. eura - gubici 10-11 mil. eura - razlog kriva kalkulacija nekompetentne uprave (M. Tramontana) - Brodotrogir "gaće na štap"

 • Mijat vrdoljak:

  Ugovaram brodove za Uljanik, sa državnom potporom sa državnim novcima ili svojim?