Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Fina: U registar stvarnih vlasnika do sada upisano 527 trgovačkih društava

Od obveze upisa podataka o stvarnom vlasniku u registar izuzete su ustanove kojima su država ili lokalne jedinice jedini osnivači.
19. lipnja 2019. u 23:10 0 komentara 450 prikaza
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

U nešto više od dva tjedna u registar stvarnih vlasnika upisano je 527 trgovačkih društava, objavila je u srijedu Financijska agencija (Fina). 

fina Krajem svibnja u blokadi 259.233 građana s ukupnim dugom od 23,16 milijardi kuna

U razdoblju od 3. do 18. lipnja u registar stvarnih vlasnika ukupno je upisano 527 trgovačkih društava, objavila je Fina na svojim internet stranicama. 

Registar stvarnih vlasnika je središnja elektronička baza podataka koja sadrži podatke o stvarnim vlasnicima pravnih subjekata i trustova.

Registar je ustrojen na temelju odredbi Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, a operativno ga, u ime Ministarstva financija - Ureda za sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma, vodi Fina. 

Rokovi upisa podataka u registar počeli su teći od 3. lipnja 2019. godine, osim za udruge za koje rokovi upisa počinju teći od 1. srpnja 2019. godine.

Financijska agencija Financijska agencija Najuspješnijim poduzetnicima u 2018. godini dodijeljene nagrade Zlatna bilanca

Pravni subjekti i upravitelj trustova dužni su upisati podatak o stvarnom vlasniku u registar najkasnije do 31. prosinca 2019. godine, podsjećaju iz Fine. 

Ministarstvo financija je putem svojih internet stranica pozvalo pravne subjekte i upravitelje trustova da se detaljno upoznaju s obvezama propisanima Zakonom o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma i Pravilnikom o registru stvarnih vlasnika vezano za način i rokove upisa podataka o stvarnom vlasniku u registar. 

Podsjećaju da se registar uspostavlja temeljem odredbi Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, a "u svrhu sprječavanja zlouporabe pravnih subjekata za pranje novca i povezana predikatna kaznena djela uključujući i porezne prijevare kao i za financiranje terorizma te s ciljem povećanja transparentnosti i dostupnosti podataka o stvarnom vlasništvu".

bojler Skupi popravci Gdje su nestali majstori: 'Dižemo cijene, a ljudi su spremni platiti koliko god kažemo'

Prema zakonskim odredbama, stvarnim vlasnikom smatra se svaka fizička osoba (ili osobe) koja je konačni vlasnik stranke ili kontrolira stranku ili na drugi način njome upravlja, uključujući onu fizičku osobu (osobe) koja izvršava krajnju učinkovitu kontrolu nad pravnom osobom.

Zakon obvezuje da u registar podatke o stvarnom vlasniku odnosno stvarnim vlasnicima podatke moraju dati trgovačka društva, podružnice stranih trgovačkih društava, udruge, zaklade, fundacije, ustanove kojima RH ili jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave nije jedini osnivač.

Od obveze upisa podataka o stvarnom vlasniku u registar izuzete su ustanove kojima su država ili lokalne jedinice jedini osnivači. 

Dionička društva koja kotiraju na uređenom tržištu vrijednosnih papira nisu dužna u registar upisati podatak o svom stvarnom vlasniku, već samo podatke o tome na kojoj burzi kotiraju i od kada, te imaju li izdane dionice na donositelja, napominju iz Ministarstva financija

Valamar
Prilika za posao
Ovo je troje mladih koji rade u turizmu, evo zašto su zadovoljni i žele ostati u Hrvatskoj
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.