Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FOND PREMAŠIO STOTINU INVESTICIJA

Fil Rouge Fond ulaže u hrvatski sturtup SpectreXR

PD
21.07.2021.
u 22:55

Najnovije ulaganje u SpectreXR iskoristit će za nova radna mjesta i razvoj OctoXR alata

Fond rizičnog kapitala Fil Rouge Capital (FRC) nastavlja s tempom investiranja koji mu je već priskrbio atribut jednog od najaktivnijih investitora u Hrvatskoj. Nakon što je u lipnju objavljena 250.000 eura vrijedna investicija u OmoLab, tvrtku za razvoj inovativnih asistivnih rješenja za osobe s teškoćama čitanja, ovaj tjedan iz fonda su potvrdili najnovije ulaganje, ovaj put u još jedan hrvatski startup – SpectreXR.

Ta tvrtka time postaje dio šarolikog i inovativnog ulagačkog portfelja Fil Rouge fonda koji je u manje od dvije godine operativnog rada (od rujna 2019.) premašio stotinu investicija, budući da je primarno usmjeren upravo na ulaganja u mlade poduzetnike i biznise, startup i scale up tvrtke. Programi financiranja podijeljeni su u tri grupe unutar kojih su i limiti za pojedinačna ulaganja utvrđena u rasponu od početnih poticaja iznosima do 10 i 50 tisuća eura, pa do dva milijuna eura za “program rasta”.

“Produžena stvarnost”

SpectreXR startup je koji se bavi razvojem softvera i aplikacija u tehnologiji “produžene stvarnosti” ili XR (extended reality), uz koju idu i neki drugi akronimi (AR-VR-MR) koji čine spoj stvarne i virtualne tehnologije. Fil Rouge fond odlučio je s 200.000 eura podržati plan razvoja jedinstvenog alata za Unity 3D platformu koji su zacrtali u SpectreXR-u na čelu s Ivanom Rajkovićem kao njegovim osnivačem i izvršnim direktorom.

Kako se ističe u informaciji o ulaganju, riječ je o alatu koji će programerima i korisnicima olakšati razvoj i korištenje Unity 3D platforme u razvoju aplikacija proširene, virtualne i miješane stvarnosti (Augmented, Virtual i Mixed reality, AR-VR-MR) i pratećih iskustava.

Dodatak platformi

U tom startupu sa sjedištem u Valpovu ističu kako će najnovije ulaganje u ovoj fazi iskoristiti za otvaranje novih radnih mjesta i daljnji razvoj OctoXR alata. Razvojem vlastitih modula i tehnologija za fiziku, upravljanje rukama, umrežavanja više korisnika/igrača, in display debug alata, modula za implementaciju strojnog učenja, kretanja u virtualnom prostoru, vizualnog programiranja i brojnih drugih značajki, proizvod će, kažu, znatno pridonositi bržem i jednostavnijem razvoju XR aplikacija na globalnom tržištu.

– Budući da XR tehnologije još uvijek nisu mainstream, u ovoj fazi tražili smo fond koji će zajedno s nama hrabro kročiti naprijed, i stoga je “Capital for the Bold” upravo moto koji smo tražili. U Fil Rougeu vidimo partnera s kojim ćemo brže i kvalitetnije rasti i razvijati se – kaže Rajković.

Stevica Kuharski pak uime FRC-a izrazio je uvjerenje u velik potencijal proizvoda i pristupa SpectreXR-a. Fondu, kaže, pristiže velik broj prijava za investiranje, pa je već relativno brzo realno očekivati i vijesti o novim ulaganjima.

FRC je inače težak 45 milijuna eura, a glavninu ulagačkog potencijala osigurao je iz EIF-a, s tim da je njegovo osnivanje, među ostalim, kapitalno podržala i Hrvatska banka za obnovu i razvoj. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije