Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ĆORIĆ POTPISAO SPORAZUM

HES Kosinj postaje strateški investicijski projekt

Zagreb: Tomislav Ćorić i Siniša Kukić o aktualnim temama
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/3
13.07.2021.
u 18:42

Projekt obuhvaća izgradnju akumulacijskog jezera s branama Kosinj, Sedlo i Bakovac te hidroelektrane Kosinj

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatska elektroprivreda sklopili su jučer Sporazum o pripremi i provedbi strateškog projekta Hidroenergetski sustav Kosinj (HES Kosinj).

Sporazum su potpisali ministar Tomislav Ćorić i predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić. U HEP-u objašnjavaju da će se na temelju potpisanog sporazuma Vladi RH predložiti donošenje odluke o proglašenju projekta HES Kosinj strateškim investicijskim projektom RH, a u skladu sa Zakonom o strateškim investicijskim projektima RH.

– Danas je velik dan za hrvatsku energetiku jer uskoro strateškom postaje, do sada najveća investicija u novijoj povijesti HEP-a. U prilog tome da je riječ o doista kompleksnom projektu, svjedoči činjenica da će njegova cjelovita realizacija pridonijeti postizanju nekoliko nacionalnih ciljeva – povećanju udjela proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, rješavanju pitanja poplava i izgradnji prijeko potrebne energetske infrastrukture – izjavio je Ćorić.

Projekt HES Kosinj, među ostalim, obuhvaća izgradnju akumulacijskog jezera Kosinj s branama Kosinj, Sedlo i Bakovac, injekcijske zavjese te hidroelektrane Kosinj s pratećim objektima, rekonstrukciju postojeće HE Sklope… Vrijednost projekta iznosi 1,54 milijarde kuna.

– Kao jedna od dvije cjeline ukupnog projekta dogradnje postojećeg Hidroenergetskog sustava Senj (HES Senj), HES Kosinj će omogućiti povećanje proizvodnje električne energije na HES Senj za 230 GWh, odnosno 22 posto u odnosu na sadašnju proizvodnju – izjavio je Barbarić.

VIDEO Nove nevolje Tomislava Tomaševića: Povjerenstvo otvorilo novi predmet zbog spornog imenovanja Tomislava Lauca, donatora kampanje platforme Možemo! u Upravno vijeće bolnice Srebrnjak

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije