Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najcrnji dan

Crobex pao čak 5,69 posto

14.04.2008.
u 20:03

Kriza na Zagrebačkoj burzi sve je surovija za brojne ulagače, od kojih nitko nije pošteđen bez obzira na to jesu li novac uložili u fond, kvalitetne dionice ili one bez puno potencijala. Sve je danas linearno padalo.

Nakon otvaranja burze Crobex je zaronio 4,7 posto, a umjesto da se minus smanjivao, danju je indeks dosegnuo najveći dnevni pad u zadnjih pet godina  čak 5,69 posto. Čak 24 dionice završile su u blokadi zbog pada većega od deset posto. Ništa dobro nije se moglo očekivati nakon Inina pada od oko šest i HT-ova od gotovo pet posto, vodećih dionica burze koje su osnovne Crobexove sastavnice  i diktiraju tempo.

Nakon njihova potonuća sve ostalo bilo je lako predvidjeti. Zapravo, današnja je rasprodaja portfelja još drastičnija nego prijašnjih dana, najviše zbog aktiviranja margin-kredita ili nekih drugih za koje su kupljene dionice. Analitičari upozoravaju da većina cijena nema veze s kvalitetom dionica, no u iracionalnoj situaciji to nema odjeka.

Pritisak na HT i Inu dolazi i od braniteljskog fonda makar se u bankarskim krugovima čuje da ima sigurnih, velikih kupaca za cijele pakete tih dionica. Fond neće aktivirati prodaju dok god ima gotovine za isplatu udjela, a sada ima za oko deset posto potencijalnih udjelničara.

Glavno je pitanje danas bilo dokle će kriza zamahnuti i može li se predvidjeti njezino dno. Ratko Bajakić, direktor ICF-a, kaže da je u danima kada tržište pada, najvažniji indikator likvidnost, a ona je danas znatno veća nego prošlih dana. Na tim razinama, kaže on, pojavlju se investitori, makar još ne s potpunom snagom.

Uzroke novoga velikog pada Bajakić vidi u najavama loših rezultata velikih svjetskih banaka za prvi kvartal, a na domaćem tržištu smanjena je likvidnost i suzdržanost kupaca, što utječe na pad cijena. Današnji promet od više od 100 milijuna kuna govori da doista na tim razinama kupci koji imaju gotovinu čekaju spremni.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije