Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potraživanja

Croatia Airlines dugove podmiruje zrakoplovima

'airbus_PXL_unu_140711'
''
15.07.2011.
u 13:15

CA se nagodbom obvezao do kraja 2010. godine platiti dugove Zračnoj luci iz prva četiri mjeseca te godine u iznosu od 19,8 milijuna kuna, a ostatak, kako se navodi u nagodbi, u primjerenom roku.

Hrvatska nacionalna aviokompanija Croatia Airlines mogla bi ostati bez jednog zrakoplova ne podmiri li dug prema Zračnoj luci Zagreb u iznosu od 47 milijuna kuna!

Zagrebački aerodrom je, naime, upisao založno pravo na jedan airbus Croatije Airlines kao instrument naplate duga koji datira još iz 2009. godine.

Dug iz 2009. godine

Te dvije tvrtke u većinskom državnom vlasništvu lani su u travnju potpisale nagodbu o podmirenju ukupnog duga CA prema Plesu od 68,9 milijuna kuna. Tom nagodbom CA se obvezao do kraja 2010. godine platiti dugove Zračnoj luci iz prva četiri mjeseca 2010. godine u iznosu od 19,8 milijuna kuna, a ostatak, kako se navodi u nagodbi, u primjerenom roku.

Kao instrument naplate tog duga ZLZ je pristala tada uzeti 10 bianco mjenica od Croatije Airlines.

No, također je navedeno da je podmirenje tog duga moguće osim novcem i drugim načinima, a jedan od njih je i imovinom Croatije Airlines.

Croatia Airlines u 2009. godini nije plaćala usluge prihvata i otpreme zrakoplova Zračnoj luci Zagreb kao ni putničku taksu. Tu godinu je Croatia Airlines završila s gubitkom od 198 milijuna kuna.

S obzirom na teško stanje u hrvatskoj nacionalnoj aviokompaniji koja bilježi tako ogromne gubitke, samo u prva tri mjeseca ove godine oni su iznosili 98 milijuna kuna, taj nagomilani dug prema Plesu teško je podmiriti.

S druge strane, tih 47 milijuna kuna duga veliki je problem za Zračnu luku koja bi morala iskazati gubitak u poslovanju također ako ne uvrsti taj nepodmireni, a dospjeli dug CA u svoje prihode.

ZLZ već dvije godine taj dug prikazuje u svoje prihode, zbog čega dobiva od revizora mišljenje s rezervom.

Avioni u leasingu

U ZLZ-u su nam potvrdili da su upisali založno pravo na jedan airbus CA, a isto su nam potvrdili i u CA, u kojem navode i da redovito podmiruju tekuće obveze prema ZLZ-u u posljednje dvije godine, odnosno u 2010. i 2011. godini.

"U skladu s potpisanim sporazumom, CA je dao zagrebačkoj zračnoj luci založno pravo na jedan od zrakoplova airbus u floti tvrtke, kao jamstvo za podmirenje duga iz 2009. godine u iznosu od 47 milijuna kuna, čime je ZL Zagreb istodobno osigurala svoje potraživanje. Nakon što Croatia Airlines podmiri navedeni dug, predmetna zabilježba će se brisati" navode u CA.

CA u svojoj floti ima 13 zrakoplova, od toga sedam airbuseva i šest dasheva. No u vlasništvu CA je samo šest airbuseva. Jedan airbus su prije nekoliko godina prodali i odmah unajmili kako bi pribavili novac za tekuće poslovanje. On je sad u vlasništvu njemačke leasing tvrtke Goal.

CA ga je tada prodala za 12 milijuna dolara, a tolika je vrijednost i airbusa na koje je upisano založno pravo. U vlasništvu te tvrtke je i šest dasheva koje je nedavno nabavila CA koje također ima u leasingu.

Airbusevi su mlazni zrakoplovi srednjeg dometa, dok su dashevi turboprop avioni kojima nacionalna aviokompanija pokriva kraće destinacije.

Komentara 57

OB
-obrisani-
13:44 16.07.2011.

da i imaju najnovije boinge

SW
swimm
13:30 15.07.2011.

svi problemi ce nestati kada se CA proda za kunu:) i odjednom preko noci postane vrlo profitabilna zrakomlatna kompanija;))

OB
-obrisani-
22:03 16.07.2011.

DHL,po tvojim postovima se vidi da o tehnici nemaš blage veze

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije