Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Potrošač

Cijena nafte ponovo se otima kontroli

Dobitnik: Sve ovo ide na ruku Rusiji koja je ušla u krizu zbog prejeftine cijene goriva
27. ožujka 2019. u 09:12 3 komentara 522 prikaza
Autombil, gorivo
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

Cijena je nafte jučer narasla na 68 dolara za barel. Dogodilo se to unatoč globalnog ekonomskog usporenja zbog kojeg se predviđalo da će nafta i njezini derivati pojeftiniti. No, ona poskupljuje u ritmu prema kojem bi za kraće vrijeme mogla prijeći i 70 dolara.

Autombil, gorivo CIJENE GORIVA Novo poskupljenje goriva: benzin više od 10 kuna

Oslabjela potražnja

Taj rast od 25 posto koliko je nafta narasla ove godine događa se zbog smanjene opskrbe zemalja OPEC-a te američkih sankcija Iranu i Venezueli, koji su veliki proizvođači. Situaciji nije pomoglo niti smanjenje američkih zaliha. Ta je situacija u drugi plan potisnula brige oko eventualnog smanjene potražnje.

No, ima tu i još jedan puno prozaičniji razlog, a to je budžet Saudijske Arabije. Da bi zatvorili rupu, Saudijcima treba vrijednost nafte od barem 70 dolara za barel već ove godine čak i ako im zbog rasta cijena udio na svjetskom tržištu padne. Rijad je već počeo smanjivati količine namijenjene izvozu bez obzira na zahtjeve za većim isporukama od strane prerađivača.

Autombil, gorivo PROMJENA CIJENA Gorivo opet poskupjelo, benzin iznad 10 kuna

Jasno je kako to nimalo ne ide na ruku Donaldu Trumpu koji je očekivao suprotno, povećanje proizvodnje zemalja OPEC-a kojom bi se kompenzirale njegove sankcije prema Iranu i Venezueli. Razlog se može tražiti i u ovotjednom političkom kontekstu Trumpova priznanja Golanske visoravni kao dijela Izraela čemu se Saudijska Arabija žestoko protivi. Arapska se kraljevina u međuvremenu pravi da ništa ne zna i dalje tvrdeći kako je tržište to koje određuje cijenu nafte. No, poznati su saudijski planovi velikih javnih investicija kojima bi se trebalo potaknuti rast. Te investicije traže novac koji, čini se, Saudijci misle namaknuti prihodom od nafte. Kako potražnja nije na dovoljnom nivou, rješenje je za njih u njezinom poskupljenju.

nafta OPEC smanjuje proizvodnju Cijene nafte porasle drugi tjedan zaredom

Zabrinjavajuće su riječi Jihada Azoura, direktora MMF-a za regiju Bliskog istoka i središnje Azije koji tvrdi kako Saudijcima za pokrivanje budžetskog deficita sasvim sigurno neće biti dovoljno povećanje cijene nafte na tek 70 dolara. Po njemu, treba očekivati pokušaj da nafta poskupi čak na 85 dolara za barel. Moguće je da je to dvostruka igra, odnosno nastojanje da se izbjegne mogućnost ponavljanja scenarija u kojem nafta pada na tek 30 dolara za barel.

bušotina nafta Silvije Tomašević Naftna država zadala težak udarac nafti

Prvi osjete vozači

Saudijska Arabija planira spustiti nivo svoje proizvodnje na ispod deset milijuna barela. Sve to ide na ruku još nekome - Rusiji koja je sad u povoljnoj poziciji u kojoj može ili popraviti vlastiti budžet poskupljenjem svoje jeftine nafte ili ojačati političku poziciju prema OPEC-u, ako Saudijci od nje zatraže da isprati njihovu igru smanjenja proizvodnje. Ako se sve ovo dogodi, lako bi se moglo dogoditi da najveći svjetski izvoznik nafte postanu – Sjedinjene Države. A poskupljenje barela nafte odmah osjete krajnji potrošači na benzinskim crpkama.

>>Poskupjelo gorivo

usporedila
Ella Dvornik objavila koliko zarađuju YouTuberi u Hrvatskoj: 'Pa kažu da nađeš pravi posao'
PBZ CROATIA OSIGURANJE
NIKA ISTRAŽUJE
Jesu li uplate u obvezni mirovinski fond moja imovina?
 • Avatar Sokol
  Sokol:

  Kada padne cijena nema takvih naslova i zašto cijena goriva i dizela ne pada ispod 8 kn po litri, ali čim se malo digne cijena odmah si zarazlog uzimaju ovi da dižu cijene. Dokle je to narodu prihvatljivo tako će ... prikaži još! i biti. Jedan veliki problem ovog naroda što nemamo organiziranih skupina osim stranaka a i na to mislim samo hdz i sdp koji su isključivo interesno vezani. Neka nam Bog pomogne jer očito si mi sami nemožemo

 • Avatar Sokol
  Sokol:

  Neznam šta vam ov slika treba značiti, pa ne lijeva se benzin ili dizel direktno u motor

 • Avatar rijetko kulturan
  rijetko kulturan:

  Uveo sam mjere štednje pa je i gorivo jeftinije: svaki dan biciklom na posao. Što se mene tiče, može sada i na 15kuna, nema zezanja.