Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rat giganta

Apple dobio rat - Samsung mora platiti mlrd. dolara za kopiranje

apple (1)
Reuters/Pixsell
25.08.2012.
u 09:21

Iz Samsunga su poručili kako presuda ne bi trebala biti promatrana kao pobjeda za Apple, već kao gubitak za korisnike u Americi

Milijardu dolara odšteta je koju Samsung mora platiti Appleu za krađu odnosno kopiranje patenata. Presuda je to suda u Americi kojom se, barem zasad, zasutavlja rat oko krađe intelektualnog vlasništva koji tehnološki giganti vode već neko vrijeme.  U slučaju protutužbe koju je podnio Samsung, optužujući Apple za kopiranje, sud je odlučio da za nju nema osnove.

Apple će sada tražiti zabranu prodaje nekih samsungovih proizvoda, a Samsung će se žaliti. 

Brzo su stigle reakcije iz obje kompanije, piše New York Times. 

U Appleu su, sasvim očekivano, zadovljni presudom. Glasnogovornica  Katie Cotton izjavila je kako su u tvrtki zahvali jer je porota saslušala njihovu priču i prihvatila svu silu dokaza koje su pred njh podastrli.

- Tužba je bila mnogo više od patenata i novca jer mi u Appleu cijenimo inovaciju i originalnost, a dokazali smo kako je Samsung otišao preduboko u kopiranje, više nego smo i očekivali da je to slučaj,  kazala je glasnogovornica.

>>Sud u J. Koreji kaznio i Apple i Samsung, kazna i zabrana prodaje

Iz Samsunga su, pak, poručili, kako presuda ne bi trebala biti promatrana kao pobjeda za Apple, već kao gubitak za korisnike u Americi.

- Ova će presuda uskratiui izbor krajnjim korisnicima, a moguće je da će cijene proizvoda porasti. Žalosno je da se Zakonom o patentima može manupulirati u korist monopola,  kazali su u Samsungu.

U Južnoj su Koreji, pak, kažnjene obje kompanije. Samsung tako mora platiti 33.350 dolara zbog nezakonitog korištenja autorskih prava iPhonea i iPada, dok Apple mora platiti kaznu od 22.000 dolara zbog korištenja Samsungove Wi-Fi tehnologije.

Komentara 22

QW
qwerty
10:11 25.08.2012.

sramota, kakvu oni to poruku šalju svijetu a posebno hrvatskom narodu,-da se lopovluk i krađa ne isplate.

Avatar Čaruga
Čaruga
11:52 25.08.2012.

Sada ce spustiti cijenu Apple proizvodima jer imat ce viska para ili mozda izgrade kuce i bunare u Africe, juhuuu bas mi je drago sto su dobili "rat"

TV
Tata Vijolata čudo jadno
10:27 25.08.2012.

@qwerty Ako se je ikad itko nakrao informatičkih ideja i poluproizvoda onda je to poznati monopolist: microsoft! Dakle, krađa se ipak isplati!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije