Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hoćete li ga kupovati?

Novi udar na džepove: Više je razloga zašto bi moglo poskupjeti maslinovo ulje

Bratski Dolac: Proizvodnja maslinovog ulja na tradicionalni način
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/3
25.09.2023.
u 08:37

Hrvatski maslinari proizvode pola potreba tržišta za maslinovim uljem. Ostatak uvozimo. Obzirom na očekivani slabiji urod, cijena ulja bit će veća nego lani

Uskoro kreće berba maslina. Ova godina im nije bila naklonjena pa će urod biti slabiji. Razloga za to je više - velike količine padalina, napadi štetnika, maslinove muhe i moljca, ostavili su traga na plodovima. Potražnje za kvalitetnim domaćim uljima ne nedostaje. Hrvatski maslinari proizvode pola potreba tržišta za maslinovim uljem. Ostatak uvozimo. Obzirom na očekivani slabiji urod, cijena ulja bit će veća nego lani, u prosjeku za 10-ak posto.

Kod Rade Bobanovića u Polači masline su zdrave, ali se očekuje slabiji urod. Podbacila je oblica, sorta najviše zastupljena u Dalmaciji, ali su zato ostale sorte dobro rodile. - Mi smo u Poljoprivrednoj zadruzi "Malina i vino", partnerskoj instituciji koja ima 12 tisuća stabala i očekujem negdje oko 30 posto manje uroda nego lani - kazao je za HRT.

VEZANI ČLANCI:

Savjetuje kako svaki maslinar treba slijediti znanost kako bi znao na koji način tretirati nasade. - Mi tretiramo ekološkim programom, to se podrazumijeva u dva do tri puta u tijeku te problematike sa maslinovom muhom, glina, mlijeko, sumpor i dodatna prehrana za stabla da se ipak održavaju u nekoj ravnoteži razvoja - istaknuo je Rade Bobanović.

Kod maslinara Ivana Birkića iz Biograda, urod će ove godine na 1000 stabala biti manji za 30-ak posto u odnosu na lanjsku, rekordnu godinu. Ipak, njegov maslinik relativno je mlad, tek mu je šest godina.

VEZANI ČLANCI:

- Ovogodišnji urod zavisno od sorte, bit će nekakvi prosjeci, možda za neke sorte na razini prošle godine, što znači jako dobri. Oblica je ove godine u dosta velikom padu. No, međutim, sve ove druge sorte, introducirane, autohtone, uvozne, leccino, karolea, dosta su dobre, domaće sorte levantinka jako dobra - ističe.

- Ove godine je bila velika najezda najprije moljca kojeg smo rješavali lovkama jer u maslinike ne uvodim ništa, nikakvu kemiju, nikakva sredstva u zaštiti osim biološka, a zatim je masline napao svrdlaš - kaže Birkić.

Ima, međutim, maslinara koji su zadovoljni ovogodišnjim urodom. Oni koji su lani navodnjavali masline, imat će velike količine plodova. Ivica Vlatković jedan je od njih. Ove godine očekuje do tisuću litara ulja.

- Bit će bolje nego prošle godine jer ja sam ipak prošle godine navodnjavao, ove godine čak i nisam ni navodnjavao jer je raspored padalina bio dobar, raspored oborina da je to bilo idealno, kaže Ivica Vlatković, maslinar, Novigrad.

Komentara 19

DU
Deleted user
08:44 25.09.2023.

Pa normalno da će sad krenuti jadikovke o urodu. I normalno da će sve poskupjeti. Obrazac koji se stalno ponavlja.

FR
FranjoTT
08:50 25.09.2023.

Ovome nema kraja, naime masline svake druge godine jače ili slabije rode ali nisam nikada čuo da kada je bila dobra rodna godina da ste spuštali cijene? Nadalje sada čekam autoprijevoznike i sve ostale koji su po 15 put diglii cijene jer će opet rasti cijena goriva, a naravno kada je cijena 15 puta padala niti jedanput nisu snizili cijenu. Naime očito da i mi radnici moramo podići cijenu svoga rada jer pada kiša pa imamo veće troškove za sušenje i održavanje robe, kada puše vjetar više energije trošimo za doći na posao, pa kada je hadno veći su nam računi pa zato nam poslodavac mora podići plaću i tako u nedogled. Naime ovdje jedno je jasno, nekomo ne odgovara da građani išta imaju, što su siromašniji to su ovisniji o politici i milodaru, sa siromašnim narodom jeftino se upravlja!

HH
hip hop
09:18 25.09.2023.

pročitajte analize extra djev.maslinovog ulja iz marketa. Imate prevara, ali ima i vrhunskih maslinovih ulja, dokazanih u lab.ispitivanjima, po normalnim cijenama tipa 10-12 eura po litri. Takvih ulja ima u Lidlu, Sparu, Kauflandu, ali treba znati točno koja jer od istih proizvođača imate i loših ulja, ali i odličnih kakve vam domaći proizvođači prodaju po 100% višoj cijeni!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije