Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽILI SMO

Kako najlakše očistiti automobil od ljetnih mušica

aut-pranje-txt.jpg
Foto: Renato Branđolica
31.07.2007.
u 10:55

Ljeti se mnogi odlučuju na putovanja izvan mjesta boravka, kada se u odnosu na svakodnevnu gradsku vožnju ostvaruju i veće brzine. Ta je veća brzina još izaženija putuje li se autocestama.

S obzirom na to da su ljeti više temperature, na putu može zasmetati gomila letećih insekata i raznih mušica, leptirića ili buba, koje se doslovno zalijepe za prednji dio vozila.

Ako vam je automobil svjetlije boje, novi ukrasi dosta su vidljivi. Bez obzira na to, svakako je preporučljivo što prije ih ukloniti, jer osim što to ružno izgleda, nije nimalo dobro za lak automobila. Pri skidanju ostataka letećih insekata, pogotovo ako su se već dobrano zalijepili za lak, potrebno je malo pažnje.

Pranje samo hladnom vodom i nakon toga brisanje može biti pogubno za lak. Postoji mogućnost da se struganjem i bez dovoljno opreza ogrebe i ošteti lak, što iziskuje skupe popravke kako ne bi došlo do kasnije korozije, a pored toga posljedice su vidljive i ružne.

Stoga preporučujemo da se odmah nakon puta, bez obzira na to je li riječ o mjestu za odmor ili na povratku kući, uputite u praonicu, gdje posebnu pozornost tereba posvetiti baš tom, prednjem dijelu automobila. Vozilo je u tim slučajevima najbolje oprati ručno jer četke ne mogu tako jednostavno skunuti svu nečistoću.

Najbolje je rješenje za skidanje takvih ukrasa topla voda, a što je nečistoća na vozilu starija, potrebno je više strpljenja. Preporuka je nečiste dijelove natopiti toplom vodom te mekanom spužvom prebrisati nečistoću. Ako se tako ne može ukloniti prljavština, ne treba gubiti strpljenje, ali nikako ne pokušavajte koristiti deterdžent za pranje posuđa jer može nagristi lak, a i može biti štetno za gumene dijelove.

Najbolje je koristiti se šamponom za automobil, kojime se natopi prljavština, pričekati minutu-dvije, prebrisati spužvom i tada će se bez posljedica ukloniti nečistoća.


Može i visokotlačnim peračem

Uklanjanje neželjene prljavštine može se očistiti i visokotlačnim peračem. No i tu valja biti oprezan. Najbolje je koristiti perač koji ima i grijanu vodu te mogućnost prskanja šamponom za automobile. Nikako nije preporučljivo koristiti samo hladnu vodu i mlaznicu perača prejako približiti vozilu. Time se može oštetiti lak. Najprije je preporučljivo poprskati najprljavije dijelove da ih šampon i voda topi, zatim oprati ostatak vozila, pa se za nekoliko minuta ponovno vratiti na početnu točku.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije