Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAZNIH OKUSA

FOTO/VIDEO Što grickati kad uhvati želja? Isprobali smo devet vrsta grickalica, evo naših dojmova

Foto: Davor Puklavec/Pixsell
1/27
17.02.2024.
u 08:00

Neke od njih u radnom tjednu od pet dana koštat će vas i do 11,25 eura, ako ih poželite baš svaki dan, dok ćete kod nekih u sebe unijeti u i do 2525 kalorija. U oba slučaja, svakako ne malo

Na poslu ste, negdje oko sat vremena prije pauze, i nešto vam se gricka. Opcija za grickati je puno, vidi se i po policama hrvatskih trgovina, pa je sad samo pitanje - što? Upravo to se i nama dogodilo, pa smo odlučili pokupiti devet različitih grickalica u pakiranjima od 45 do 120 grama i vidjeti koje će nam se najviše svidjeti.

Neke od njih u radnom tjednu od pet dana koštat će vas i do 11,25 eura, ako ih poželite baš svaki dan, dok ćete kod nekih u sebe unijeti u i do 2525 kalorija. U oba slučaja, svakako ne malo. U sklopu testiranja stoga smo naveli njihovu gramažu, cijenu, kalorije, masti i soli, a naših pet ispitivača odalo nam je koje su ih grickalice  okusom osvojile. 

1/26

Saltas slani štapići - 45 grama, 0,45 eura

31.01.2024., Zagreb - Testiranje stapica u redakciji Vecernjeg lista. Koestlin, Saltas, slani. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Kao i kada smo testirali čipseve neobičnih okusa, i ovoga puta krećemo s klasikom. Radi se o slanim štapićima koje ćemo uzeti na put, prigricnuti ako nam treba ''nešto lagano'', ili pak staviti u vrećicu s ostalim klasicima za goste. Ovaj klasik drugi je po svemu, ima drugu po redu najmanju gramažu, kao i broj kalorija - na 100 grama ima ih 410, 3,1 grama soli te 5,1 grama masti. Ispitivači su za ove štapiće rekli upravo to što i jesu - klasik.

- Hrskava klasika, ne možete pogriješiti za party ili uz pivo - odgovor je jednog našeg ispitivača, uz popratni komentar da je možda malo preslan. 

Saltas štapići s kikirikijem - 40 grama, 0,59 eura

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Ovaj ''nadograđeni'' klasik pak ima 66 kalorija više na 100 grama nego obični, ima čak 18 grama masti i 3,7 grama soli. Nešto je i skuplji, no s obzirom na razliku u okusu između ''običnih'' slanih štapića i ovih koju su naveli naši ispitivači, 66 kalorija razlike možda i nije toliko? 

- Fin je kikiriki, punog okusa, dovoljno je slan. Sviđa mi se - mišljenja je naša ispitivačica.

POVEZANI ČLANCI:

- Puno je kvalitetniji, bolje teksture i zasitan je. Dobar je za užinu, a kikiriki daje posebnu notu - složio se s njom i naš ispitivač. Popratni komentar? Možda je premala gramaža u vrećici. 

Mr Nutz mini štapići kikiriki, lješnjak i mliječna čokolada - 120 grama, 1,19 eura

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Kikiriki, lješnjak i mliječna čokolada. U mini verziji. Što? Ovi štapići podosta se razlikuju od ostalih, a imaju i najveću gramažu od svih. Na 100 grama tako sadrže 461 kaloriju, što je nekako uspjelo biti manje od običnog kikirikija, ali sadrže 1 gram više masti od običnog. Imaju i 2,8 grama soli. Ukratko od naših ispitivača - ugodno iznenađenje.

- Zanimljivog je okusa, ima ovdje svega, ali baš nekako paše. Baš je luda kombinacija, ali prolazi, a i sviđa mi se manji format - kaže druga naša ispitivačica. 

- Fora su štapići. Novi je okus, a dobra je kombinacija slatkog i slanog. Moja preporuka - kaže ispitivač. Jedino što možda ne bi bilo na odmet u ovom slučaju je više čokolade. 

Veli's Čips jabuka original - 120 grama, 2,25 eura

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Kako sa sušenom jabukom obično i biva, ovo pakiranje ima rekordno (u našem testiranju) malo masti, soli i kalorija. Na 100 grama ima 387 kalorija, tek 0,67 grama masti i 0,07 grama soli, ali zato i odskaču cijenom. Neki naši ispitivači ovo bi nazvali više zamjenom za gumene bombone nego čipsem zbog mekane teksture i kiselakstog okusa, no navode da se razlika po pitanju zdravlja osjeti. 

- Jako fino, izvrsna zamjena za slane grickalice. Manje je suho i masno od klasičnih - presuda je ispitivača. One koji ne preferiraju voće, očekivano, ova verzija grickalica nije oduševila. 

POVEZANI ČLANCI:

Bruschette Maretti rajčica, masline i origano - 70 grama, 0,70 eura

31.01.2024., Zagreb - Testiranje stapica u redakciji Vecernjeg lista. Maretti, bruschette chips. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Sada odlazimo na drugu stranu grickalica, one sa začinima. Većini dobro poznate, ove bruskete sadrže 467 kalorija na 100 grama, 18 grama masti te 3 grama soli. Ništa neuobičajeno niti odstupaju po karakteristikama, a kakav im je okus? 

- Apsolutni su favorit, prefini su i puni okusa, dovoljno začinjeni i slani, fino se osjeti rajčica, podsjeća na nekakvu mini pizzu - nahvalila ga je naša ispitivačica. 

- Poznatog je okusa, znam ga često uzeti kao neku užinu - dodala je druga. Nestane u trenu, kratki je zaključak naših ispitivača, dok bi neki ipak malo ublažili okus rajčice. 

7days Bake rolls pizza - 80 grama, 0,82 eura

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Razmjerno s gramažom, 7days Bake rolls s okusom pizze cjenovno su gotovo identični Bruschettima. Iako sličnog principa, ove bi grickalice doista i trebale podsjećati okusom na pizzu, no naši se ispitivači nisu složili s tim. Suh i kisel, dodali su za ove Bake rollse koji na 100 grama imaju 446 kalorija, 14,5 grama masti te 2,3 grama soli. Osjetno manje od našeg prethodnog. 

- Fino mi je ovo, drugi mi je favorit. Rajčica je malo preslatka po mom ukusu, osjeti se origano i još je jačeg okusa pizze od prethodnog - mišljenja je pak jedna ispitivačica. 

Elephant Krekeri rajčica i bilje - 70 grama, 0,99 eura

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

U slučaju krekera, razlika je nešto osjetljivija - posebice cjenovno, ali i po karakteristikama. Naime, Elephant krekeri koje smo isprobali koštaju skoro jedan euro, no zato imaju osjetno manje kalorija, soli i masti od drugih. Na 100 grama sadrže 430 kalorija, ovdje 301 kaloriju, 12 grama masti (manje od ostalih) i 2 grama soli (također manje). 

- Fini su i nisu suhi, a opet hrskavi. Okus zapravo podsjeća na paradajz. Najbolja opcija od takvih grickalica - mišljenja je naš ispitivač, dok bi ga naša ispitivačica, primjerice, poslužila na tulumu uz umak. Naši ispitivači pak ga ne preporučuju onima koji ne preferiraju uopće okus rajčice, dok je nekima malčice i previše intenzivan. 

Tuc Krekeri paprika - 100 grama, 0,85 eura

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Najkaloričniji od svih, Tuc krekeri na 100 grama sadrže čak 505 kalorija. Odskaču i mastima kojih imaju čak 23 grama, no zato imaju 2,07 grama soli. Pakiranje ovih krekera također se razlikuje jer su naslagani jedan na drugog, a svaki od njih je i veći od ostatka. Tuc pak nije toliko hrskav kao ostatak naših testiranih grickalica. 

- Tuc po meni ostaje najbolji što se tiče krekera, a izvedba s paprikom je bolja od one sa sirom. Ipak, najbolji mi je original - kaže ispitivač. 

- Intenzivnog je okusa, nedostaje malo soli, ali je fine teksture. Topi se u ustima - kaže ispitivačica. 

Bobi Circus Pereci slani - 100 grama, 0,95 eura 

31.01.2024., Zagreb - Testiranje stapica u redakciji Vecernjeg lista. Bobi, circus slani. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Posljednji na našem popisu testiranih, Bobi cirkus pereci nisu inovacija okusom, no privukao nas je njihov izgled. Za razliku od ostalih pereca, ovi su okruglog oblika. Iako je njihov dominantni okus sol, ne sadrže nešto više od ostalih - 2,2 grama. Također imaju i 10 grama masti, dakle znatno više od slanih štapića s početka ove priče, i 429 kalorija. Naše ispitivače oblik pak nije impresionirao.

- Identičnog su okusa kao štapići, samo malo deblji - kaže ispitivačica, dok ispitivač pak smatra da su ipak malo manje ''umjetnog okusa''.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije