Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREMIJERA

BMW predstavio električni i3 - do stotke za 7,2 sekunde

bmw i3 (1)
BMW
30.07.2013.
u 09:52

U BMW-u tvrde da ovaj električni automobil ima sportske gene kao svaki njihov model

BMW i3, prvi potpuno električni automobil bavarske marke za četvero putnika, jučer je istodobno predstavljen u New Yorku, Londonu i Pekingu.

 i3 je više od automobila. To je revolucionarni korak prema održivoj mobilnosti. Izrađen je na bazi električnog pogona za potrebe naših kupaca u megagradovima – rekao je predsjednik upravnog odbora BMW-a Norbert Reithofer na premijeri u New Yorku, gdje mu se pridružio i gradonačelnik Michael Bloomberg.

U BMW-u tvrde da taj električni automobil ima sportske gene kao svaki njihov model te da vozačima pruža užitak u vožnji. Od 0 do 60 kilometara na sat ubrzava za 3,7 sekundi, do 100 km/h za 7,2 sekunde, a maksimalna je brzina zbog učinkovitosti ograničena na 150 km/h. Ima masu od samo 1,195 kilograma, što ga čini lakšim od većine vozila u kompaktnoj klasi. Električni motor automobila ima snagu od 170 konja.

Automobil može prijeći od 130 do 160 kilometara s jednim punjenjem, što bi prema testovima trebalo biti dovoljno za veliku većinu vozača. Naime, kako tvrde u BMW-u, prosječna udaljenost koju vozači prijeđu svaki dan iznosi 64 kilometra.

i3 će u Njemačkoj i na drugim europskim tržištima biti pušten u prodaju u studenome, a u SAD-u, Kini, Japanu i još nekim tržištima u prvoj polovici 2014. godine. Cijena u Njemačkoj bit će 34.950 eura, odnosno 39.450 eura za inačicu s dodatnim dvocilindričnim benzinskim motorom od 34 konjske snage koji održava napajanje akumulatora.

U BMW-u nisu otkrili koliko primjeraka novog automobila namjeravaju prodati, no smatraju da postoji dobar potencijal. Oko 92.000 ljudi na internetu je izrazilo želju da isproba i3.  BMW bi početkom iduće godine trebao predstaviti još jedan električni automobil, ovaj put sportski i8.

>> Novi BMW X5 s manjim motorom i stražnjim pogonom

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije