Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Instrumentna ploča

Znate li što znači ovaj simbol u automobilu i što napraviti ako se lampica upali?

volan
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/3
30.10.2022.
u 18:46

Automobili s dizelskim motorima su najbrojniji na našim cestama, a oni proizvedeni nakon 2009. imaju ovaj znak na instrumentnoj ploči

Iako su posljednjih nekoliko godina novi benzinski automobili prodavaniji od dizelskih, dizelaši su još uvijek mnogo traženiji kod unosa rabljenih iz EU te konstantno povećavaju svoju prednost u brojnosti na hrvatskim cestama.

Ako vozite dizelski automobil koji je proizveden nakon 2009. godine kada je uvedena norma Euro V i time su bitno postrožene ekološke norme ispusta dušikovih oksida i sitnih čestica čađe, u automobilu na instrumentnoj ploči vam može zasvijetliti simbol koji označava problem s filtrom krutih čestica (DPF filtar).

Znate li kako taj simbol izgleda i što trebate napraviti ako se upali ta lampica?

Do začepljenja filtra većinom dolazi zbog kratkih relacija vožnje, pogotovo zbog kreni-stani gradskog režima vožnje. Zbog toga je preporučljivo svima koji se s dizelskim automobilima voze većinom u gradskim uvjetima, da nakon određenog vremena najmanje 20-ak minuta propušu automobil na autocesti vožnjom brzinom 120 km/h. 

I ako se lapica upalila, možete probati otići na autocestu i obilaznicu ispuhati filtar. A ako to ne uspije morat ćete u servis na čišćenje i regeneraciju DPF filtra. Čišćenje DPF filtra je mnogo jeftinije od cijene novog filtra, pa ako se može popraviti, svakako je to isplativija varijanta.

Ključne riječi

Komentara 16

LI
lickodjete
03:52 31.10.2022.

To se pali,zato sto je kod nas vrlo lose gorivo(diesel),i tu nema pomoci,dans ugasi,sutra se ponovo upali,tu je rjesenje izvadi lampicu i baci u kantu za smece,pa razguli dalje.....

SL
slatix
07:36 31.10.2022.

Bravo za savjet. Znači ja da sa istoka Hrvatske idem 90 km na autocestu da bih ispuhao auto. Ili kada bi svi iz Zg koji trenutno imaju za tim potrebu na obilaznicu da rade to isto . A šta kadaa bi samo stavili u manju brzinu i to radili na višim okretajiima motora i dobili isti ucinak.

ZL
z.liciburg
00:02 31.10.2022.

Svaka lampica svijetli dok ne pregori, pa tako i ta, i onda više ne svijetli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije