Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poticaji

Zamjena dizelaša – za Mercedes možete dobiti 2000 eura bonusa

Mercedes
Foto: Mercedes-Benz
1/3
01.09.2017.
u 08:10

Poticaj za kupnju novog i otkup starog dizelaša. Svi otkupljeni proizvedeni do 2005. bit će uništeni, a noviji prodani kao rabljeni

Iako Hrvatska još nije poput Njemačke odlučila sustavno riješiti problem starih prljavih dizelskih automobila, Mercedes-Benz kao prvi proizvođač u Hrvatskoj odlučio je pokrenuti akciju bonusa za one koji žele svoj stari dizelaš zamijeniti novim. Tako će Mercedes od danas pa do kraja godine odobravati bonus od 2000 eura neto za kupce svojih novih dizelskih automobila s Euro6 normom i plug-in hibrida te 1000 eura za električna Smart vozila uz otkup starog dizelskog auta proizvedenog do 2010. godine.

Ponuda vrijedi za sva vozila od Euro1 do Euro4 norme, s time da će sva vozila od Euro1 do Euro3 norme (do 2005. godine) procijeniti nezavisna institucija te će potom biti povučena iz prometa i uništena, a kupci s dizelašima Euro4 norme (2005. – 2010.) vrijednost će dogovarati na uobičajen način „staro za novo“.

Bonus vrijedi bez obzira na marku rabljenog vozila koje kupac trenutačno vozi, ali ono mora biti registrirano na ime kupca najmanje šest mjeseci. Podsjetimo, njemačka vlada i domaći autoproizvođači, što je posljedica afere Dieselgate, nedavno su se sporazumjeli da će svi dizelski automobili proizvedeni od 2005. do 2015. (Euro4 i Euro5 norme) biti prilagođeni na trošak proizvođača kako bi ispuštali što manje dušikova oksida (NOx) u atmosferu, dok su starije praktički otpisali. Sličnu akciju kao Mercedes u Njemačkoj provode svi njihovi domaći proizvođači s bonusima čak do 10.000 eura.

Zbog toga tim dizelašima pada cijena pa se očekuje da će mnogo njih završiti kao polovni na našim cestama. Problem su dizelskih automobila visoke emisije dušikova oksida i čestica čađe koje su mnogo veće nego kod benzinaca, a pogotovo u odnosu na hibride i električna vozila. No u novim dizelašima s Euro6 normom, koji se proizvode od 2015., proizvođači su s pomoću boljih katalizatora znatno smanjili ispust štetnih plinova pa se oni za sada smatraju prihvatljivima.

Komentara 9

PE
petruss
09:05 01.09.2017.

A kod nas golfovi duje, i njima slični dimnjačari niti ne moraju obavljati eko test, da ne pomru ovi u stanicama za tehnićki, ali zato ljepa naša nagrađuje vozaće na plin s dodatnih 550 kn nameta, TO IMA SAMO KOD NAS,

SE
serđo12
10:39 01.09.2017.

i tako cemo znaci svi moci kupiti mercedese koji ce jako dimiti poput ruskog nosaca aviona!

MA
Marvin
08:59 01.09.2017.

Ti imas puno vise nula u glavi nego sto si napisao , neznam tko na ovom svijetu moze nekom nesto prodati ako ovaj nece kupiti , nije kriv onaj sto prodaje nego budala sto kupuje ono sto netreba. O onome sto kupujem odlucujem jos uvijek ja sam , a ne tamo neki prodavac.Umjesto se veseliti velikoj ponudi i izboru i kupiti si sto ti treba , a ne kupiti samo zato da bi rekao ja to imam , ko to nemoze tomu se moze pomoci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije