Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Njemačka pred velikim problemom. Prognoza stručnjaka zabrinjava

Jedni su prestari za određene poslove, drugima nedostaje stručno znanje
30. kolovoza 2017. u 12:35 76 komentara 50875 prikaza
radnici
Foto: Stefan Sauer/DPA/PIXSELL

"Nedostatak stručnih radnika postaje sve veći izazov za njemačka poduzeća", izjavio je direktor konzultantskog poduzeća Prognos Christian Böllhoff. Ovo poduzeće sa sjedištem u Baselu nastalo izdvajanjem jednog instituta Baselskog sveučilišta provelo je znanstveno istraživanje o toj temi. Zaključak je da će se stanje srednjoročno dramatično zaoštriti. Tako bi, prema ovoj studiji, 2030. u Njemačkoj moglo nedostajati oko tri milijuna, a 2040. 3,3 milijuna stručnih radnika. "Stručne radne snage nedostaje na svim područjima s obzirom na to da godišta u kojima je bilo puno djece odlaze u mirovinu", zaključak je Prognosa, piše Deutsche Welle.

radnici Kakva je situacija Prosječna plaća 6025 kuna, ali plaća 67% radnika ispod prosjeka

Iako se u međuvremenu ne računa s tako jakim smanjenjem broja stanovnika, broj ljudi sposobnih za rad i dalje će se znatno smanjivati – za više od 10 posto do 2040. godine, kaže se u upravo objavljenoj studiji. Uz to će zbog sve jače međunarodne konkurencije, drukčije potrošnje i digitalizacije na gotovo svim gospodarskim područjima neka zanimanja izgubiti na važnosti. Istodobno će na brojnim područjima ubuduće nedostajati stručnjaka, kažu znanstvenici poduzeća Prognos.

Znanstvenici prognoziraju da će brojna nadzorna i sigurnosna zanimanja otpasti. I vozači kamiona i zaposleni na pakiranju paketa moraju računati da će njihov posao ubuduće obavljati roboti i automati. Isto vrijedi i za knjigovođe, zaposlenike u kreditnim institucijama i posrednike u prodaji nekretnina – ta zanimanja dugoročno će zamijeniti elektronički sustavi, smatraju znanstvenici. Ali, već 2020., a još više 2030., nedostajat će menadžera, znanstvenika, inženjera, liječnika, medicinskog i njegovateljskog osoblja, a donekle i zaposlenika u kreativnim zanimanjima i novinarstvu.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

 

Davor Štern Uvezimo radnike s Filipina! Odlazak mladih RADNE DOZVOLE U BiH rade Srbi, Turci, Kinezi, Hrvati... radnici EUROSTAT Bliži se kraj ere jeftine radne snage u srednjoj i istočnoj Europi
A SVE LEGALNO....
Izgledaju kao normalan par, ali javnost njihov brak itekako osuđuje: Stric oženio nećakinju, imaju djecu
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
 • marcel.kocan:

  U čemu je problem, pa uvezli su tri milijuna doktora, inženjera, stomatologa i ostalih vrhunskih stručnjaka zadnjih par godina. Iz Somalije i Burkine faso.

 • ilijan:

  Znači treba vam još Sirijaca, ffganistanaca Marokanaca i drugih naprednih i školovanih nacija !

 • Avatar U_hljeb U gsg vg
  U_hljeb U gsg vg:

  Ne brinite.... dolazi peđa matić sa vesnom pusić i pupovcem.... još da privučete par njuški iz sabora ...pl. plenković , štromar, beljak, opačićka... ima da njemačka doživi ekonomski i društveni procvat....