Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon legalizacije

Oko 40.000 građana dobiva skuplje račune za smeće i komunalnu naknadu

računi
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
09.12.2014.
u 10:30

Holding je priredio iznenađenje jer su rekli kako će račune slati samo od rujna, no građanima su obračunali cijelu godinu

Na adrese gotovo 40 tisuća Zagrepčana kojima su gotova rješenja za legalizaciju stigli su ili će do kraja godine doći računi za komunalnu naknadu i odvoz otpada za cijelu 2014. godinu iako su u kolovozu iz Holdinga istaknuli da će im račune slati samo od rujna.

Po 200 kuna

– Dobila sam 11 računa po 200 kuna za razliku u kvadraturi nakon legalizacije, a moram ih platiti do 15. siječnja. Nije mi jasno zašto su obećavali da će slati samo račune od rujna, a sada su poslali za cijelu godinu – istaknula je Zagrepčanka koja stanuje u podsljemenskoj zoni.

Drugi nelogičan potez Holdinga je taj što "dug" nisu zbrojili na jedan račun, već su ih raspodijelili na njih 11 iako se svi moraju platiti do istog dana pa će građani morati plaćati ili veću naknadu za 11 uplatnica ili će morati ispunjavati posebnu uplatnicu na zatražen iznos. Iz Holdinga su objasnili da su i komunalnu naknadu i naknadu za odvoz smeća obračunali za cijelu godinu svima koji su dobili ili će dobiti rješenje u ovoj godini.

Dobila sam 11 računa po 200 kuna za razliku u kvadraturi nakon legalizacije, a moram ih platiti do 15. siječnja. Nije mi jasno zašto su obećavali da će slati samo račune od rujna, a sada su poslali za cijelu godinu

Zagrepčanka

– Radi se o građevinama, odnosno nadogradnjama koje su izvedene do 1. siječnja 2014., točnije do 6 mjeseca 2011., što je bio i preduvjet za legalizaciju – istaknuli su iz Holdinga. Dodali su kako su inače obveznici komunalne naknade, ali i naknade za odvoz otpada sukladno članku 22. Zakona o komunalnom gospodarstvu, sami bili dužni u roku od 15 dana od nastanka obveze istu prijaviti što nitko od onih koji su dobili razliku nije učinio.

Podrum nije za stanovanje

– Brojni građani godinama su plaćali puno manju komunalnu naknadu i odvoz otpada nego što su trebali no nismo išli u naplatu do tri godine nakon kojih slijedi zastara već smo zaračunali samo tekuću godinu – istaknuli su iz Holdinga.

Predsjednik Mjesnog odbora Buzin Mario Kranjčina predložio je pak da se računi za komunalnu naknadu mogu dodatno smanjiti.– Naknada se obračunava po kvadratu i to za stambeni prostor po višem koeficijentu, a lođe i terase po nižem pa predlažem da se stambeni dio još podijeli. Naime, u kućama se nalaze i spremišta i podrumi koji se ne koriste za stanovanje, Grad podatke ima u arhitektonskom snimku pa bi ih mogao i jeftinije zaračunavati – istaknuo je Kranjčina.

Komentara 8

JA
james49
11:53 09.12.2014.

Računi NISU skuplji. Iznos računa je povećan. Skuplji može biti kupus na tržnici. Ili benzin na benzinskim stanicama.

Avatar dr. Evil
dr. Evil
12:51 09.12.2014.

Najtočnije bi bilo reći da su stigli "veći računi" jer građani trebaju početi plaćati po stvarnoj površini nakon legalizacije.

SA
samodinamo
13:59 09.12.2014.

prvo bespravno grade,zatim uspiju legalizirati nekako...a sad se još i bune što moraju nešto platiti...stoka!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije