Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Minute do uništenja

'Sat katastrofe' i dalje pokazuje 5 do 12

Ilustracija
Foto: Thinkstock
15.01.2014.
u 17:25

Ova vizualna metafora smaka svijeta postoji već 60 godina, a kazaljke sata pomiču se u skladu s analizom posebnog odbora znanstvenika

Sat katastrofe ('The doomsday clock'), teoretski uređaj čija je svrha upozoriti koliko smo blizu nuklearnoj katastrofi, stao je i pokazuje 23.55, odnosno pet do ponoći, jednako kao i prošle godine, javlja RT.

Ova vizualna metafora smaka svijeta postoji već 60 godina, a kazaljke sata pomiču se u skladu s analizom posebnog odbora znanstvenika koji procjenjuje međunarodne prijetnje, naročito one povezane s nuklearnim naoružanjem. Svake godine odbor svoje izvješće šalje UN-u, a ove je godine rekao da nema razloga za pomicanje kazaljki unatrag.

– Kao i uvijek, nove tehnologije otvaraju mogućnosti za više dobro, poput čiste energije, liječenja bolesti i poboljšanja kvalitete življenja. Iz iskustva, s druge strane znamo i kako se nove tehnologije koriste za razaranje čovječanstva i uništavanje društva. Možemo sami upravljati tehnologijom ili postati njezine žrtve – napisali su znanstvenici u izvješću.

Sat su prvi put 1947. godine pokrenuli urednici časopisa Atomski znanstvenici, a tada je pokazivao sedam minuta do ponoći. Najbliže ponoći, čak dvije minute, sat je pokazivao 1953. godine, nakon što su Amerikanci i Rusi testirali hidrogenske bombe u razmaku od samo devet mjeseci.

>> Stižu nam leci o evakuaciji u slučaju nuklearne katastrofe

 

Komentara 1

Avatar ludi kekec
ludi kekec
18:09 22.02.2014.

Sat katastrofe ('The doomsday clock'), teoretski uređaj... teoretski uređaj??? na čemu je ovaj novinar?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije