Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
farkaševac

Žive bez vodovoda i kanalizacije, a sad nemaju ni pitku vodu

farkaševac
Davor Višnjić/PIXSELL
09.01.2013.
u 17:00

Iz općine su stanarima poručili da naprave novi bunar, 
no upitna je lokacija koju su im predložili – pokraj septičkih jama

Nakon dva mjeseca stanari učiteljske zgrade u središtu općine Farkaševac pokraj Vrbovca dobit će pitku vodu. Kanistre i kante u kojima su nosili vodu iz susjednog bunara kako bi se opskrbili barem za piće napokon će odložiti na police. Agonija u kojoj su dočekali i Božić i Novu godinu je gotova.

Radovi u centru

– Bunar se nalazi prekoputa zgrade i jedini je izvor pitke vode za nas. Ljetos su na cesti bili neki radovi i vjerujemo da se tada nešto poremetilo. Pukla je cijev od bunara do naših kuća i mi otad nemamo vodu – požalila se stanarka Helena Matijašević.

Općina Farkaševac nema vodovodnu ni kanalizacijsku mrežu pa su bunari jedini izvor pitke vode, a veliki problem predstavljaju septičke jame svuda okolo.

– Načelnik nam je preporučio da kopamo bunar u dvorištu iza zgrade, no to nije normalno. Na tom području nalazi se nekoliko septičkih jama, što znači da voda koja bi se skupljala u bunaru ne bi bila pitka – dodala je Matijašević.

No nakon dva mjeseca čekanja stanari su konačno dobili i suglasnost Županijskih cesta za kopanje ceste kako bi mogli popraviti cijev koja vodi do bunara. Pomoć im, kako kažu, nije pružila ni općina, osim savjeta da kopaju bunar pored septičkih jama.

Naime, načelnik Željko Copak stanarima je poručio da on ne rješava privatne probleme.

– Cijevi su, nažalost, dotrajale i popucale, ljudi nemaju vode, ali ne mogu ja popravljati privatne bunare. Napadaju mene i rade cirkus bez potrebe. Imaju dvije opcije: izgraditi novi bunar ili obnoviti ovaj stari, ali za to trebaju ishoditi dozvole. Nismo mi krivi što živimo na takvom mjestu, u selu koje nema ni kanalizacije ni vodovoda – poručio je načelnik Copak i dodao da mu je cijeli slučaj dosadio te će možda podnijeti i privatnu tužbu ako stanari nastave s istim optužbama.

O vlastitom trošku

U učiteljskoj je zgradi šest stanova, a u jednom od njih živi i obitelj sa šestero djece. Sva su djeca na praznicima, no dvije stanarke koje su sve vrijeme nestašice vode provele u stanovima s kantama i kanistrima sada su napokon sretne iako će sve radove platiti iz svoga džepa.

– Centar mjesta dva puta je preuređivan i mislimo, iako ne možemo tvrditi sa sigurnošću, da je tada nešto puknulo. No mi smo spremni platiti samo da dobijemo vodu – kazala je Arki.

>>Ekoopasnost na Žitnjaku, prijeti izlijevanje amonijaka

>>Imate li problem, trebate našu pomoć? Javite nam se mailom na dojavi@vecernji.net

Komentara 6

DU
Dudek
17:41 09.01.2013.

Na otoku VIRU nema pitke vode niti kanalizacije. Plaća se odvodnja slivne vode. Tako je gdje je potrošač rob političara.

PA
padobranacn
17:43 09.01.2013.

E moj nacelnice tko tebe izabra.... pa zar izvodaci radova nisu trebali o svom trosku sanirati stetu toj obitelji.. da si imalo moralan trebao si uputiti zahtjev izvodacima u ime te obitelji nek poprave ono sto su pokidali..

AA
aabbcc
20:26 09.01.2013.

. Pa kako da nemaju vode u ducanu kao oni gradjani Vira.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije