Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Život

Zagrepčani će zimu dočekati u kontejnerima i sa zapečaćenim bojlerima

Nedavno je u Saboru donesen Zakon o obnovi Zagreba i dvaju susjednih županija, no posao bi mogao početi, prema predviđanjima pravnih i građevinskih stručnjaka, tek iduće proljeće ili ljeto.
22. rujna 2020. u 08:30 2 komentara 1179 prikaza
Zagreb mjesec dana nakon potresa
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Pucali su zidovi i crjepovi, a nekoliko sekundi na 5,5 Richtera činilo se kao vječnost. Mnogi su u pidžamama istrčali na ulicu, a neki ostali i cijeli dan, čekajući da seizmolozi kažu da je sigurno vratiti se doma. Tako je izgledao 22. ožujka koji je zauvijek promijenio život Zagrepčana i sliku glavnoga grada, a šest mjeseci nakon potresa ne može se reći da su se stvari puno pomakle.

Denis Derk Zašto nitko od europskih političara nije prošetao po devastiranom Zagrebu?

Nedavno je u Saboru donesen Zakon o obnovi Zagreba i dvaju susjednih županija, no posao bi mogao početi, prema predviđanjima pravnih i građevinskih stručnjaka, tek iduće proljeće ili ljeto. Najviše stradali tako će zimu dočekati u napuknutim kućama, a mnoge i dalje muči problem urušenih i zapečaćenih bojlera koji se ne smiju koristiti jer nisu sigurni. Sudbina je to uglavnom stanovnika centra grada, barem onih koji svoj dom nisu zamijenili Cvjetnim naseljem, odnosno odnedavno hostelom Arena. A u podsljemenskom području ima i onih koji će zimu provesti u kontejnerima koji su im dani na korištenje jer su im kuće dobile crvenu naljepnicu. Procijenili su tako statičari volonteri koji su mjesecima obilazili objekte, a detaljne provjere inženjera koje je uposlila gradska uprava idu pak toliko sporo da ni u njoj nisu zadovoljni.

U petak 18. rujna na dvije lokacije u Zagrebu, Ilica 85 i Jabukovac 10, otvorena je izložba završnih radova studenata Akademije likovnih umjetnosti. završna izložba ALU Korona i potres kao inspiracija: kako su studenti Akademije preživjeli najizazovniju godinu dosad

A trebat će, procijenio je gradonačelnik Milan Bandić, barem 10 godina da se sve vrati u prvobitno stanje. I puno novca jer se, prema novoj brojci, mora popraviti oko 86 milijardi kuna štete. Stradali, prema zakonu, plaćaju 20% od procijenjene štete, država će pomagati sa 60% konstrukcijske obnove, a županije i Grad Zagreb s 20%. No prije treba formirati i Fond za obnovu koji će njome koordinirati, a puno je i drugih koraka koje treba proći do samih radova. Podrhtavanja tla u međuvremenu su se nastavila, što je, kažu seizmolozi, normalno i treba se na njih naviknuti. No, na nekim se zdanjima i počelo raditi, pa tako i katedrala uskoro kreće u detaljnu obnovu, a mise se sele u crkvu Pohoda Blažene Djevice Marije na Dolcu i u kapelu Ranjenoga Isusa na Jelačićevu trgu. 

8172565
Poruka drugima
Denis Latin godinama se bori s kroničnom bolesti: Ne mogu shvatiti kukavičluk bahatih građana
Biciklisti
PROMO
Kako izabrati pravi bicikl
  • geler203:

    Hvala gradonačelniče.

  • igorl:

    Nema smisla komentirati kad ako napises da se ne slazes s njihovom tezom - jednostavno obrisu. Nikad ne pisem uvredljiv niti prost sadrzaj, pa garantiram da nije obrisano zbog toga. Ugl - ako zelite stvarne komentare i misljenja, a ne ... prikaži još!e iznimno redaktirane - bolje gledati na nekom drugom mjestu. Hvala.