Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
završna izložba ALU

Korona i potres kao inspiracija: kako su studenti Akademije preživjeli najizazovniju godinu dosad

U petak 18. rujna na dvije lokacije u Zagrebu, Ilica 85 i Jabukovac 10, otvorena je izložba završnih radova studenata Akademije likovnih umjetnosti.
Foto: Josip Regović/Marko Lukunić/PIXSELL
1/10
21.09.2020.
u 11:26

Do utorka se u Ilici 85 i na Jabukovcu može pogledati završna izložba studenata zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti.

Kada smo lani posjetili otvaranje završne izložbu studenata Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, sve je pucalo od slavlja. Prekrasno dvorište njihove glavne zgrade u Ilici 85 bilo je dupkom puno ljudi koji su se ispred gostili hranom i pićem, a unutra najboljim radovima zagrebačkih studenata. Ovog petka, zbog jasnih nam razloga, nije moglo biti. No to ne znači da je atmosfera na ALU bila išta manje ugodna, a nije manjkalo ni posjetitelja. Najbolji završni radovi studenata svih odsjeka mogu se pogledati do utorka u Ilici, ali i u Akademijinu prostoru na Jabukovcu.

A kada smo prošli već uobičajenu kratku i bezbolnu proceduru mjerenja temperature i upisa na porti Akademije, mogli smo do mile volje razgledati izložbu. Ove godine, kaže nam dekan Tomislav Buntak, ipak je nešto manja, jer u potresu je stradao velik dio zgrade. Zbog toga će i studente u nadolazećem semestru, dok se sve ne obnovi, morati premjestiti na razne lokacije po gradu.

– Prošle dvije sezone imali smo velike završnice, a ove godine planirali smo tulum do zore i tako nas zezne život... Svejedno, odaziv je odličan – rekao nam je Buntak.

A dok smo se šetali izložbom, susreli smo i tri brucošice s grafike, a najviše nas je zanimalo kako su se one uspjele snaći i izgurati prve fakultetske dane u ovoj ludoj godini koja je počela štrajkom, a nastavila se pandemijom uz potres kao šlag na torti.

­– Kada je počela karantena, dobivali smo zadatke iz umjetničkih predmeta. Radove smo morali fotografirati, slati profesorima te smo dobivali povratne informacije. Teorijska predavanja imali smo online – objasnile su nam Matija Kovačević, Marta Dolenčić i Maja Perak te dodale da su profesori prema njima bili maksimalno korektni, ali slažu se da internet ne može zamijeniti pravu stvar.

Slično misli i ekipa s diplomskog studija slikarstva, koju smo u veselom raspoloženju zatekli u dvorištu. Ipak, oni su inspiraciju za svoje završne radove pronašli upravo u krizi.

– Dok je trajala karantena, uhvatila sam se motiva prozora i zgrada, zapravo pogleda iz svog kreveta. Crtala sam i skicirala ruševine nakon potresa. Otkad me “prodrmalo”, počela sam malo više obraćati pozornost na svijet oko sebe – kazala je studentica Dora Kuzmić.

– Bila sam depresivna i zatvorena u kući na selu. Na svu sreću dobila sam psa kojeg sam vodila u šumu šetati i na glas mu čitala knjigu “Siddhartha” Hermanna Hessea, a onda sam to i naslikala. I to je izloženo na završnoj izložbi – nadovezala se Hana Hanak.

– Stvarno si psu čitala knjigu? – pitali su je kolege uz smijeh.

– Da, cijelu je pročitao. Zato je tako pametan – našalila se ona.

Dosadno nije bilo ni Mateju Vukoviću, kiparu koji se upravo sprema diplomirati.

– Sve sam radio u 3D programima. Jako mi je dobro došao taj period u kojem jednostavno nisam imao izbora i morao sam to naučiti. Osmislio sam dosta stvari, diplomski, pa i nekoliko izložbi. Stalno sam radio i nisam očajavao. Zapravo, možda sam više radio nego tijekom studiranja – priznao nam je Vuković, čiju ćemo interaktivnu instalaciju, rad na kojem će diplomirati, imati prilike vidjeti na izložbi kasnije ove jeseni.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije