Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gradski proračun na testu

Zagrebački HDZ-ovci šutnjom podržavaju Bandića

01.12.2015., Zagreb - U Staroj gradskoj vijecnici pocela je 34. sjednica Gradske skupstine na kojoj je najvaznija tocka dnevnog reda proracun Zagreba za 2016. godinu. Milan Bandic. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
02.12.2015.
u 14:10

Izostanak "paljbe" u Skupštini zahvala gradonačelniku za podršku u Saboru? Donošenjem proračuna za 2016. izbjegli bi se prijevremeni izbori na kojima ni HDZ ni SDP protiv Bandića ne bi imali šanse

Ništa od prijevremenih izbora u Gradu Zagrebu, podršku gradskom proračunu za 2016. godinu koji je planiran u iznosu od 6,8 milijardi kuna dat će zagrebački HDZ i tako gradonačelniku Milanu Bandiću osigurati prolaz gradskog budžeta s potrebnih 26 ruku "za".

Mirno su sjedili

Scenarij je to koji se iskristalizirao nakon jučerašnje sjednice Gradske skupštine i prvog čitanja prijedloga gradskog proračuna, a koji je ujedno vrlo jasna projekcija dogovora postignutih na nacionalnoj razini, između Bandića i šefa HDZ-a Tomislava Karamarka, po kojima će Bandić u Saboru podržati Domoljubnu koaliciju.

Iako ni članovi zagrebačkoga HDZ-a ni gradonačelnik Bandić nisu htjeli potvrditi dogovore postignute na državnoj razini, koji će se samo šablonski prekopirati na lokalnoj razini, prva naznaka bila je očita za trajanja jučerašnjeg aktualnog sata na sjednici.

HDZ, naime, prvi put nije imao ni jedno pitanje, zamjerku, ma ni ironičan komentar na račun Bandića. Osmero njegovih zastupnika zajedno s članovima partnerskih stranaka mirno je sjedilo u svojim klupama i jučer za njih kao da više ništa u Gradu Zagrebu i Zagrebačkom holdingu nije bilo sporno.

Iako članovi zagrebačkog HDZ-a pravog komentara nemaju, ističući da su dogovori postignuti na višoj razini, doznajemo da i nisu pretjerano zadovoljni budućom suradnjom s Bandićem, te otkrivaju da se sve još može promijeniti do sredine prosinca. Dotad, iako će njihove ruke tijekom skorog izglasavanja proračuna biti podignute, ne razmišljaju da će time podržati proračun koji su sami jučer za skupštinskom govornicom proglasili nerazvojnim.

Ni razvojan ni socijalan

– Držimo da proračun nije ni socijalan ni razvojan. Proračunom su za 62 milijuna kuna uvećane plaće, a zabrinjava nas i što je Grad opterećen desetogodišnjim ratama – kazao je Andrija Mikulić, šef zagrebačkog HDZ-a, upozorivši da Zagrebu nedostaje i prostorno-planska dokumentacija. Ti prozivi sitne su strelice prema gradonačelniku Bandiću, ali i slika političke situacije Grada Zagreba, jer HDZ-ovci su svjesni da za prijevremene izbore ne bi imali pravog kandidata za gradonačelnika, a šanse, barem prema mišljenju ostalih skupštinara, ne bi imao ni šef zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić.

– Tako bi obje strane na godinu dana utopile kandidate – kaže naš sugovornik dobro upućen u skupštinska zbivanja. Dotad je pred Zagrepčanima proračun na razini ove godine, u kojem nema značajnih investicija, ali ni novca za projekte o kojima su već slušali. Ali zato ima istih subvencija na račun Zagrebačkog holdinga.*

Komentara 6

Avatar liquidsky
liquidsky
14:53 02.12.2015.

Šute. Jer su beskičmenjaci. Nitko u političkoj povijesti RH nije toliko ponizio HDZ kao Bandić, onim pučem u Skupštini grada. Ali beskičemnjaci nemaju obraza. Paraziti.

LA
LANA555
15:38 02.12.2015.

Znaju da je dobar loponja.I dobru spikicu ima sa smjeskom.Pogotovo kad ga novinari ispituju .Glumac.

Avatar Getrib
Getrib
15:25 02.12.2015.

Gade mi se političari koji se prodaju protivno volji birača koji su ih izabrali. Treba mijenjati izborni zakon tako da se nakon izbora ne može mijenjati politička opredijeljenost ili stranka po osnovu dobivenog mandata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije