Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Art terapije

'Licima' otvaramo prvu inkluzivnu galeriju u Europi

Foto: Galerija Obrovac
30.11.2017.
u 12:05

Adresa je Orlovac 2, a projekt omogućuje osobama s intelektualnim teškoćama da se profiliraju i predstave kao umjetnici

Umjetnička galerija Orlovac, u kojoj će osobe s intelektualnim teškoćama moći prezentirati svu svoju kreativnost i svima pokazati da umjetnost ne poznaje granice, sutra se otvara u sjedištu zagrebačkog Centra za rehabilitaciju.

Više od 200 sudionika

– Riječ je o inkluzivno-umjetničkoj galeriji, prvoj takvog tipa u Europi. Ideja je da, osim izložbi, ovdje budu i radionice u kojima će moći sudjelovati i korisnici drugih centara i udruga za osobe s intelektualnim poteškoćama, odnosno da ovo bude platforma na kojoj ćemo svi zajedno raditi. Planiramo i proširiti suradnju i “razmjenu” umjetnika iz Slovenije, Mađarske i drugih zemalja – ističe Blanka Stančić Puhak, voditeljica Galerije Orlovac, koja je art terapeutkinja već 10 godina.

Adresa je Orlovac 2, a galeriju će otvoriti izložbom 14 slika na platnu koje je u tehnici akrilik napravilo sedmero korisnika zajedno sa studentima Akademije za likovnu umjetnost i profesorima s Tekstilno-tehnološkog fakulteta. Svaki par činio je jedan korisnik i jedan student, odnosno umjetnik. Prvi je postav nazvan “Lica i naličja” jer su na slikama uglavnom portreti, a više od 200 korisnika Centra za rehabilitaciju moći će se profilirati kao umjetnici i na nadolazećim izložbama. Svaka dva do četiri tjedna mijenjat će se postav koji posjetitelji svakog dana mogu doći razgledati.

Velik je to uspjeh

– Korisnicima našeg dnevnog centra art terapija pomaže u svim segmentima. Diže im samopouzdanje, poboljšava međusobnu interakciju, ali i komunikaciju s javnosti. Radovima koje produciraju oni se jako vesele i doživljavaju ih kao velik uspjeh, baš kao i mi, a studente i umjetnike koji rade s našim korisnicima to iskustvo obogaćuje. I oni se nerijetko iznenade i oduševe kada vide kako naši korisnici percipiraju svijet oko sebe na slikama – zaključuje B. Stančić Puhak.

1/1

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije