Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Kultni prostor u koji su zalazili Matoš i Krleža vraća se u život

Obitelj Crnjac, koja vodi Okrugljak i Dubravkin put, nakon 15 godina nastavlja ideju obnove kavane kakva je bila 1906. kada je otvorena
08. listopada 2017. u 21:01 3 komentara 2650 prikaza
Pogledajte galeriju 1/4

U izlogu nekad popularnog okupljališta na uglu Gundulićeve i Ilice, koji je donedavno bio prekriven oglasima, osvanula je umjetnička instalacija dizajnera cvijeća Saše Šekoranje. Najava je to početka obnove kavane Corso, u kojoj su počeli pripremni radovi vezani za restauraciju. Kultni prostor, u koji su zalazili A. G. Matoš, Gjuro Szabo, Tošo Dabac, Miroslav Krleža, Ranko Marinković, a još kasnih šezdesetih tamo je kroasan, svoj omiljeni zajutrak, doručkovao i Zvonimir Milčec, uredit će obitelj Crnjac.

Svjetski mediji lajkaju Baš se fino jede i pije u Zagrebu, kaže The Guardian, a evo i gdje

Povrat zaustavio radove

Poznati kao obitelj koja vodi Okrugljak i Dubravkin put, Crnjci su prostor zakupili od Grada Zagreba, kojem je on dan na upravljanje. Bilo je to krajem 1990-ih. Radovi su odmah počeli da bi se kavani vratio stari sjaj iz 1906. godine, kada je otvorena. Nositelj projekta bila je tvrtka Splendid, također u vlasništvu obitelji Crnjac. Novac je uložen, uređen je i strop kavane sa štukaturama po uzoru na one iz 1906., a onda su Gradskom uredu za imovinskopravne poslove podnesena tri zahtjeva za povrat imovine oduzete za vrijeme komunističke vladavine. Radovi su tada obustavljeni, a trebalo je proći gotovo 15 godina da bi se planovi obitelji Crnjac ostvarili.

 | Autor :

– Umjetnička instalacija Saše Šekoranje tek je prva u nizu. Svaki izlog imat će svoju umjetničku priču, koja će se otkrivati svakog petka, a istodobno će se unutar prostora odvijati radovi – kaže Daniela Gajski, vlasnica restorana Dubravkin put i kći Bože Crnjca, vlasnika Okrugljaka. Umjetničke intervencije svakog petka već su najavili velikim datumima na svakom izlogu, ne otkrivajući što datumi znače, a time su potaknuli priče Zagrepčana, koji su vrlo brzo na društvenoj mreži Facebook zaključili da je riječ o promociji jedne modne marke. No to je prvi glas Danieli Gajski, koja otkriva da je projekt revitalizacije kavane u izradi te da će biti gotov krajem godine.

– Na njemu radi nekoliko projektanata, o detaljima još ne bih – kaže Daniela Gajski. Problemi s vlasništvom riješeni su tek prije pet mjeseci, kad je vraćanje u prvobitnu namjenu najavio gradonačelnik Milan Bandić.

– Grad Zagreb i Ministarstvo državne imovine usuglasili su se oko zamjene nekretnina tako da se objekt kavane Corso, koji je u vlasništvu Republike Hrvatske, prepiše Gradu, a dva objekta u vlasništvu Grada koje koriste državne institucije: Visoki prekršajni sud u Šenoinoj 30 te Ministarstvo financija koje koristi zgradu u Frankopanskoj 1, prepišu Republici Hrvatskoj – objasnio je tada Bandić.

Tema prvog videozapisa

Kavana Corso nije bila samo mjesto ispijanja kave i susreta. Tamo su se donosile važne političke odluke, pisali romani, o pričama iz kavane pisale su se knjige, a prvi videozapis vezan uz grad iz 1915. tematizirao je upravo život unutar i ispred kavane.

Ritam grada Zagrepčani se pitaju tko je “ponorio“ kad se u rujnu u gradu vide božićni ukrasi mauzolej cara Augusta Rim Obnova Augustova mauzoleja nakon desetljeća nebrige VODA DO GRLA Naša dvorišta garaže i vrtove svaki pljusak pretvori u veliko jezero
ŠTO NOVO ZNAMO O KORONAVIRUSU
Molekularna biologinja iz Infektivne bolnice: Nema dokaza da se virus širi aerosolom
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
 • Avatar maxist
  maxist:

  na slavu i diku hr pravosuđa.........biti će gotovo kad i žičara by bandić-holding......ljudi bi rekli na sveto nigdarjevo !

 • Vito:

  Napokon su pravi vlasnici i njihovi potomci pomrli pa banda može likovati i uređivati prostor sumnjivo skupljenim novcima __ Na koji su način otkupili tuđi prostor??? __ Jesu li platili kunu, lipu, dinar, paru pa dobili prostor u kojem će ... prikaži još! lakše oprati opljačkani novac??? __ Nije istina??? __ A što je onda istina??? __ Tri vlasnika nisu uspjela dokazati da im je vlasništvo oduzeto??? __ A što je i kako zarađivala novce ovdje spomenuta??? __ Koliko je to zarađivala da je uspjela zaraditi milijune i platiti 25 % poreza državi i 18 % prireza gradu??? __ Kako to da mladi odlaze iz Hrvatske, dok u isto vrijeme mladi uspjevaju na pošten i transparentan način zaraditi milijune u Hrvatskoj???

 • orao21:

  Priča smrdi do neba od Bandića do Crnjca. Tu je znači mali iz AGROKORA parkirao novac. Barem će se moći kava popiti tamo.