Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VODA DO GRLA

Naša dvorišta garaže i vrtove svaki pljusak pretvori u veliko jezero

08.09.2017.
u 10:34

Ulica Blanje preuređena je 2011. godine, kada su postavljeni novi rubnjaci i nogostupi, ali nije osiguran odvod oborinskih voda

Zar se moramo tresti i strepiti svaki put kad vidimo crne oblake kako su se nadvili nad grad – ogorčeno se pitaju stanari Ulice Blanje u Susedgradu. Pri svakom jačem pljusku njihova dvorišta, garaže i vrtovi poplave i pretvore se u veliko jezero, a krajem kolovoza, kada je zapad grada pogodilo nevrijeme, voda je ušla i u kuće.

Gumene čizme u pripravi

– Petnaestak centimetara vode ušlo je u dnevnu sobu, kuhinju, predsoblje... Dok vatrogasci nisu došli, okupilo se cijelo susjedstvo i vodu smo kantama izbacivali iz dvorišta u šahtove – žali se Silvija Bosner s kućnog broja 6. Bilo ljeto ili zima, njoj i susjedima gumene čizme postale su nezaobilazan dodatak kako bi mogli “gacati” po vodi koja im seže do koljena. S poplavama se bore već šest godina, otkako se ulica rekonstruirala.

– Moja kuća i vrt na najnižoj su koti desne strane Ulice Blanje, dok s južne strane teren zatvara bespravno sagrađen zid tako da voda koja ulazi na sve tri strane nema kamo oteći – objašnjava Silvija Bosner. Osim zida, problem je, kaže, u tome što su tijekom godina stavljali sloj po sloj asfalta pa su razinu ulice podignuli za 20-24 centimetra.

– Ulica Blanje preuređena je 2011. godine, kada su postavljeni rubnjaci i nogostupi, ali nije osiguran odvod oborinskih voda, koje se kao bujica spuštaju ulicama Vinobreška, Don Bosca i Susedgradski vidikovac. Rubnjaci su iz nejasnih razloga sniženi na visinu od dva do tri centimetra i vodu koja se sjuri s Goljačkog brijega ništa ne zadržava. Nekoliko postojećih slivnika ne može progutati tu silnu vodu – dodala je Nela Bosner. Nakon žalbe Gradskom uredu za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, u ulici su postavljene dodatne rešetke za koje stanari ugroženog područja tvrde da su nedostatni i “čista simbolika”. Osim toga, kažu, nije se poduzelo apsolutno ništa da se njihov problem riješi. Iako im poplave cijelo ljeto i jesen uzrokuju probleme i uništavaju dvorišta i kuće, stanari Ulice Blanje od grada ne žele financijsku odštetu, već samo da se njihova ulica ponovno rekonstruira i isprave nedostaci zadnje, kako kažu, nestručno izvedene obnove.

– Slivne rešetke se ne čiste i problem je što cijeli zavoj ima pad prema nama. Još dok je trajala rekonstrukcija tražili smo projektante i upozoravali radnike na pogreške, ali nitko nije reagirao – ističe pak Željko Klanfar.

Za pravdu i do Strasbourga

Žalili su se stanari i novom predsjedniku Vijeća gradske četvrti Podsused-Vrapče Dejanu Klajiću, koji nam je rekao da je upoznat s problemom i da će ga nastojati riješiti. Iz Grada su se pak oglušili na naš upit i nisu odgovorili planiraju li popraviti nedostatke u Ulici Blanje.

– S obzirom na klimatske promjene, postoji velika vjerojatnost da će se takva nevremena ponavljati pa je nužno da se brzom intervencijom isprave nedostaci. Od nas se očekuje da plaćamo poreze, a moja se nekretnina sustavno uništava – kazala je Silvija Bosner čija je kuća sagrađena prije 70-ak godina. Njezina je obitelj neko vrijeme pred ulaznim vratima čak imala vreće s pijeskom koje su im služile kao zečji nasipi. Stanarima Blanja voda je sada i doslovno i figurativno došla “do grla” i strpljenja više nemaju. Ako se ne riješi problem oborinskih voda i ulica ponovno ne rekonstruira, spremni su pravdu potražiti i na sudu. Makar, kažu, išli i do Strasbourga.

Komentara 2

HO
homofob
07:25 10.09.2017.

Kojih li ljenih gnjida! Kazu: njihovo dvoriste, njihove garaze, njihovi stanovi a oni sjede na debrlim ljenim guzicama i cekaju Gospoda da uzme lopatu i kramp u ruke i nesta ucini jer su oni umobolno nematni! Siguransamda postoji nesto sto je nizvodno og njihova dvorista ili ulice. Evo sto je kominiz ucinio od ljudi: cekaju fa ih netko drugi pocese kada ih zasvrbe jajca!

VI
Vito
08:23 09.09.2017.

Ako se ne riješi problem oborinskih voda i ulica ponovno ne rekonstruira, spremni su pravdu potražiti i na sudu. Makar, kažu, išli i do Strasbourga. ::::::::::::::::: Birali ste "gradonačelnika" pa sad imate njegov "blagoslov"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije