Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Templari ponovno na Novoj Vesi

Zagreb bogatiji za templarski klub i kušaonicu templarskih delicija

Templari
31.01.2017.
u 21:48

Malo je poznato kako je Hrvatska u srednjem vijeku bila važno europsko templarsko središte i susretište

Turistička ponuda grada Zagreba bogatija je za Templarski klub, središnje mjesto okupljanja i promicanja bogate templarske baštine u Hrvatskoj, na adresi Nova Ves 5.

Naime, upravo je u ovoj ulici, u produžetku zagrebačkog Kaptola, blaženi nadbiskup Augustin Kažotić pružio utočište braći templarima nakon zabrane njihova reda početkom 14. stoljeća, a kao znak zahvalnosti i poštovanja za njihove iznimne doprinose u razvoju hrvatske kulture, izgradnji mostova prema naprednoj arapskoj civilizaciji te ekumenskoj borbi za očuvanje kršćanskog identiteta, ali i mučeništvo koje su podnijeli na temelju lažnih optužbi francuskog kralja Filipa IV.

Budući da su templari bili, ne samo vrsni Kristovi vitezovi već i vodeći intelektualci tog doba, Hrvatska – zahvaljujući Hrvatskom viteškom redu templara – tek otkriva njihovu ulogu u životu srednjovjekovne Europe te doprinose u znanosti, medicini, duhovnosti, ali i gastronomiji.

Stoga je klub zamišljen kao mjesto okupljanja i druženja, ali i kušaonica vrhunskih „templarskih“ europskih i hrvatskih delicija.

Stvaranje gastronomskih templarskih brendova povjeren je poznatoj požeškoj ugostiteljskoj i hotelijerskoj obitelji Stanišić, koja je u prostor unijela prepoznatljivu kvalitetu ponude, ali i kreativnost u pristupu.

„Cilj nam je stvoriti mjesto na kojem će posjetitelji moći saznati sve o djelovanju templara u Hrvatskoj, ali i kušati neke od autohtonih hrvatskih suhomesnatih proizvoda, sireva, vina te piva i rakija objedinjenih pod jedinstvenim templarskim brendom, koji jamči prvoklasnu kvalitetu te slijedi neke zanimljive recepture još od templarskog doba.

U ponudi ćemo uskoro imati i najpoznatija templarska piva i delicije iz cijele Europe“, kaže Nikola Stanišić, ključna osoba templarske kušaonice kakve postoje diljem zapadne Europe i predstavljaju dio tradicije, ali i bogate turističke ponude.

Dio zarade ostvaren od proizvoda, ugostiteljske ponude te suvenira namijenjen je u humanitarne svrhe.

Cjelokupni prostor na Novoj Vesi, u sklopu prebende Svete Barbare, uređen je u retro stilu i u duhu bogate templarske baštine, pa će s vremenom postajati živi muzej – kažu iz templarskog reda, koji u Hrvatskoj djeluje posljednjih deset godina, kao nastavak bogate i slavne tradicije koja je stoljećima bila prekinuta.

Naime, malo je poznato kako je Hrvatska u srednjem vijeku bila važno europsko templarsko središte i susretište. O tome svjedoči bogata templarska baština te ostaci utvrda i crkava diljem Hrvatske – od Vrane i Senja, preko Gore kod Petrinje, do Martina kod Našica i Lučice kod Lipovca.

Neke od njih, poput one na Gori kod Petrinje, obnavljaju se i predstavljaju važnu hrvatsku arhitektonsku i kulturnu baštinu.

Dekan prebendarskog zbora monsinjor Mijo Gabrić ne krije zadovoljstvo povratkom templara na Novu Ves te se nada da će i ovaj klub postati važna turistička postaja u upoznavanju te slavne ulice koja počinje jedinstvenom kapelom svetog Dizme, svetog razbojnika koji raspet zajedno s Isusom, ali se u posljednjem trenutku pokajao i zaradio Nebo, a u kojoj se čuvaju sandale svete Majke Terezije.

Upravo ta povijesna kapelica, uz zagrebačku katedralu, prošle godine bila je mjesto hodočašća visokih templarskih izaslanstava iz cijele Europe.

>> Zagrebačka pivnica Pivana obilježila Noć muzeja uz zanimljiva predavanja i kušanja piva

Komentara 10

Avatar urbanjungle
urbanjungle
14:29 01.02.2017.

Presmiješni likovi. Doma su im valjda uzeli vlakiče i lego kocke. Jednom od njih susjed praši gospođu. Prepoznat će se.

DA
dario2612
12:58 01.02.2017.

baš sam čitao o Templarima, imali su stroga pravila. baš me zanima hoće li ih se držati, kao npr. ono da moraju svu imovinu ostaviti redu bez obzira jesu li oženjeni

DU
Deleted user
15:09 01.02.2017.

sva živa bića evoluiraju-ali čovjek-u obrnutom smjeru..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije