Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zračna luka Zagreb

Vlasnici parcela: Blokirat ćemo radove dok nam ne plate za našu zemlju

25.09.2015., Zagreb - Vlasnici zemljista u Petini na kojem ce se graditi cesta do zracne luke Zagreb ogorceni su ponudom cijene i nacinom otkupa njihove zemlje.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
29.09.2015.
u 11:36

Stanovnici naselja Petine odgovaraju na prozivke Hrvatskih cesta da ih ucjenjuju tražeći visoke iznose za otkup zemljišta

– Pobunit ćemo se. Stat ćemo ovdje sa strojevima i nećemo dati da počnu graditi cestu sve dok nam ne plate realnu cijenu za našu zemlju – poručuju to stanovnici naselja Petine preko čijih parcela prolazi trasa pristupne ceste za novi putnički terminal Međunarodne zračne luke Zagreb (MZLZ). Bez te ceste novi terminal ne može dobiti uporabnu dozvolu pa su Hrvatske ceste (HC) nedavno prozvale vlasnike zemljišta da ih ucjenjuju u vezi s otkupom parcela zbog čega bi mogla kasniti gradnja ceste, čime je ugrožena i investicija od 330 milijuna eura u MZLZ. HC smatra da je riječ o poljoprivrednom zemljištu koje ne vrijedi više od 80 kuna po četvornom metru.

Ivan Huzjak kaže da će pristupna cesta prolaziti kroz njegovo dvorište na 70 metara od kuće i da to nije poljoprivredno zemljište. Dobio je rješenje da mu HC plati 273 kune po kvadratu, no nakon što se HC žalio, Ministarstvo pravosuđa odredilo je da mu plate akontaciju od 80 kuna.

– Pa tu se radi o dijelu moju okućnice. Nije istina da ikoga ucjenjujemo i da tražimo astronomske cijene. Ovo je Zagrebačka županija, samo 10 kilometara smo udaljeni od centra Zagreba i ova zemlja vrijedi više od 80 kuna po četvornom metru – kaže Huzjak.

Nije mu jasno kako su vlasnici zemljišta za gradnju terminala dobivali po 330 kuna po kvadratu, a njemu nude samo 80 kuna.

– Pa vreća komposta košta 100 kuna, a koliko se komposta može dobiti od jednog četvornog metra zemlje? – pita se Huzjak.

I Stjepan Bedeković se čudi kako može njegova zemlja biti poljoprivredna kad je uz cestu i ima sve komunalne priključke.

– Meni ne žele isplatiti ni 150 kuna akontacije. A jednog dana mogao bih tu unucima sagraditi kuću – žali se Bedeković.

Ivanu Furiću, pak, trasa ceste uzima samo nekoliko kvadrata, no zbog toga je njegova parcela devastirana pa je HC dužan otkupiti cijelu parcelu. Za prilazni put dobio je rješenje od 272, a za preostali dio 80 kuna.

– To je moja pradjedovina. Imao sam 1995. godine ponudu od 200 eura po kvadratu za tu istu zemlju, no tad mi je mati rekla: Ako ti treba novac, reci, ja ću ti dati – govori Furić.

Odvjetnica Mira Matuško Blažević, koja zastupa neke od vlasnika zemljišta na trasi pristupne ceste, kaže da oni ne traže nikakav veliki novac, nego da im se pošteno i zakonito plati njihovo vlasništvo po cijeni od 200 do 250 kuna po kvadratu. 

Komentara 2

VV
Vražji Vrag
11:47 29.09.2015.

Platite im i prestanite ih zajebavati. Svi bi htjeli vrijedna zemljišta - ZABADAVA.

Avatar XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
14:20 29.09.2015.

Cinoberi i Presvetli ;(

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije