Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernjakova slatka patrola

VIDEO Obišli smo 10 slastičarnica u Zagrebu. Evo koji je sladoled najbolji!

Novinari Večernjeg lista testirali sladolede u centru grada
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
1/16
09.05.2018.
u 12:05

U odabiru okusa nije bilo ograničavanja na “obične” čokoladu i vaniliju, nego se biralo prema izgledu ili, pak, prema opisima sastojaka

Je li bogatoga okusa, lijepe kremaste teksture, presladak, previše leden ili ne, u kakvom se kornetu poslužuje... Pitanja su koja smo imali na umu kada smo se u centru grada, na potezu od katedrale do HNK, uputili u potragu za najboljim sladoledom, omiljenom ljetnom poslasticom. U odabiru okusa nije bilo ograničavanja na “obične” čokoladu i vaniliju, nego se biralo uglavnom prema izgledu ili prema okusima koji nisu baš uobičajeni za sladolede kao što su tamna čokolada s džemom od marelice ili kombinacija kokosa i limete.

Deset je slastičarnica ušlo u testiranje: Amelie, Oranž, Vincek, Kraš, The Cookie Factory, My Way, Torterie Macaron, Millennium, Zagreb te Chocolat 041. Kušači su tijekom testiranja potisnuli svoje osobne preferencije te su svoje nepce počastili i nekim okusima prvi put, a došli su do zaključka da su ledene delicije najbolje u jednoj od najstarijih slastičarnica u Zagrebu, u Vinceku.

Amelie i kornet s karakterom

Prva na tapeti bila je Amelie, slastičarnica obučena u francusko shabby chic ruho, u kojoj izbor sladoleda nije golem, ali sve što se nudi izgleda neodoljivo. Ovog puta sladoled nazvan Amelie dospio je pod osjetljiva nepca Večernjakovih kušača. Zapravo je riječ o sladolednoj verziji Amelie, jednoga od njihovih najprodavanijih kolača. Baza sladoleda je vanilija, a prepečeni bademi i šumsko voće daju posebnu hrskavo-osvježavajuću notu cijeloj kuglici, koja i nije tako mala. Također, u cijenu od deset kuna uključen je i kornet s karakterom. Jako je hrskav i zapravo se čini da bi i bez sladolednoga pokrivača bio ukusan. Izgledom je savršen, ali u okusom ne oduševljava.

Sljedeća postaja bila je The Cookie Factory u Tkalčićevoj. Slastičarnica je to u kojoj se mirisima i okusima širi duh američkoga slastičarstva. Najzanimljivijim se učinio onaj najobičniji, sladoled od vanilije, ali s jednim posebnim dodatkom – imenom. Vanilla de Mexico. Očekivanja su bila da će se u ustima naći kremasta tekstura koja će kušače odvesti na meksička prostrana polja vanilije. Međutim, nimalo nije bio kremast, a posebno su razočarali komadići leda na koje se nailazilo svako malo.

Sladoled od Kiki bombona

Na samo nekoliko metara udaljenosti prolaznike mame bogati izlozi Oranža i Vinceka. Pretjerivanje u prezentaciji u obje se slastičarnice, sudeći prema redu ljudi koji su čekali svoju kuglicu, i te kako isplati. Sladoled od buče, cheesecakea, bijele čokolade s jagodama, kinder čokoladica... Zbog takvih izloga sladoledi su s razlogom omiljena poslastica svih generacija. U Vinceku je pohvalno što je moguće uzeti popularnu pola-pola kuglicu, odnosno kombinaciju nekoliko okusa u jednoj kugli. A tek njihov domaći preljev... Mljac! U Oranžu je odabir pao na sladoled po imenu Oranž. Međutim, ako Oranž ima okus oranža, onda i nije tako oduševljavajući kao njegov izlog. Najljepše teksture koje neodoljivo podsjećaju na gelata s talijanskih trgova mogu se pronaći u Millenniumu i u Torterie Macaron.

– Ako je pistacija, koju ne volim, ovako dobra, mogu tek zamisliti kakvi su okusi koje volim – bio je jedan od komentara za Torterie Macarons. Naravno, zasigurno valja spomenuti i sladolede koji su potpuno bezlični. Osim simpatičnih tuljaca s grbom Zagreba u koje su “obučeni” korneti, okus tamne čokolade s džemom od marelice u “Zagrebu”, ni teksturom ni okusom nije ni približno dobar. Tekstura je bila loša i u My Wayu, gdje se na trenutak učinilo da je za jedenje sladoleda potreban i nož ili, pak, u Chocolat 041 gdje sladoled nije dočekao ni izlazak van, a već je počeo curiti niz ruku. Ono što je pohvalno intenzivan je miris sladoleda koji budi apetit. Međutim, Chocolat 041, iako najskuplji u gradu, pravo je mjesto za čokoladoljupce jer se mogu pronaći okusi čokolade s čilijem, s mentom, malinama... Za one, pak, koji se žele, baš kao Marcel Proust, okusima vratiti u djetinjstvo, savršen je odabir Kraš u Ilici, gdje se mogu pronaći sladoledi od Kiki bombona i ostalih prepoznatljivih Kraševih proizvoda.

Ključne riječi

Komentara 23

Avatar -HLEBINAC-
-HLEBINAC-
06:16 10.05.2018.

Ovi likovi tzv. ocjenjivači, to su valjda gosti, turisti iz večernjakovog omiljenog "regiona" ?!

RI
rightside
17:36 09.05.2018.

hahahaha,, ma kog ovdje briga za ista o sladoledu, bitni su stela, elvis,jelena i dino,,tako da se pokaze kako su "ucestvovali" svi narodi ili odabranici skoro svakog naroda bivse jugoslavije,,)))) ovako nesto moze past na pamet samo "vrhunskom medijskom uredniku"))))))))) "bravo" vecernji,no nista od jugoslavije,ni nove ni nikakve,,))))

Avatar loka
loka
01:49 10.05.2018.

nažalost uglavnom kemija i totalno preskupo.. porez na bedake.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije