Naslovnica Lifestyle Gourmet

Krešo Gulija: Moj sladoled s tri vrste preljeva očarao je žiri

Slastičar Krešo Gulija svojim autorskim sladoledom od nugata s tri vrste preljeva oduševio je novinare na Gelato World Touru
05. kolovoza 2017. u 10:30 1 komentara 1796 prikaza
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/8

Sladoledi su mi puno zanimljiviji od kolača. Kolač se radi točno po receptu i uvijek mora biti isti, dok se kod sladoleda može manevrirati i improvizirati. Uvijek možeš dodati neki sastojak i dobiti nešto sasvim novo – objašnjava mladi slastičar Krešo Gulija dok u svojoj zabočkoj slastičarnici ‘Tri užitka’ spretno razmazuje drugi sloj preljeva na svoj autorski sladoled istoimena naziva.

Kit kat torta mljac! Je li ovo hit recept? Kako jednostavno napraviti kit kat tortu s keksima i sladoledom

Mora biti brz i precizan jer nakon svakog preljeva sladoled ide na hlađenje kako se slojevi ne bi pomiješali. Minuta-dvije predaha pa onda sloj sladoleda, treći preljev, opet kratko hlađenje pa dekoracija. Slaže po sladoledu usitnjene lješnjake, čokoladnu strugotinu, kornet, preljev pa još malo čokolade i gotovo. Završava Gulija s dekoracijom pa ponosno pokazuje ‘Tri užitka’ – sladoled koji je nakon Zagreba osvojio i međunarodni žiri.

Naime, Gulija je na europskoj završnici Gelato World Toura, međunarodnog festivala sladoleda koji se u organizaciji svjetski poznate škole za sladoledarstvo Carpigiani Gelato University 24. i 25. srpnja održao u Bologni, dobio posebno priznanje struke. Prema odluci četveročlanog stručnog žirija, pobjedu je između 20 sudionika odnio nizozemski slastičar koji je pripremio sladoled od domaćeg jogurta s malinama, lješnjacima i umakom od meda, a taj ga je sladoled odveo na svjetsku završnicu u talijanski Rimini.

– Moj su izbor ipak mliječni sladoledi ispred voćnih – otkriva Gulija. Iako je završio srednju turističko-ugostiteljsku školu, i to slastičarski smjer, pripremom sladoleda Gulija se bavi tek posljednje dvije godine. U međuvremenu je završio i studij turističkog menadžmenta, no u slastičarstvu ovaj 26-godišnjak nikako nije početnik. Zapravo, cijela obitelj Gulija u zabočkom je kraju već godinama poznata po svojim kolačima i tortama. Prvotno su se kolači mogli kupiti samo po narudžbi, no nakon pogona u Bedekovčini, otvorenog 2009., shvatili su da svoje kolače i torte moraju i pokazati. Logičan slijed bilo je otvaranje slastičarnice pa su prije nešto više od dvije godine odlučili otvoriti slastičarnicu u Zaboku.

– Zaposlena sam kao kuharica u školi, no kolači su me uvijek nekako vukli pa smo otvorili obrt. Prvo veće priznanje u slastičarstvu dobili smo za našu tortu ‘Tri užitka’. Zapravo smo sasvim slučajno bili kao gosti pozvani na sajam slastičarstva da poslušamo predavanja. Međutim, organizatori su nam dopustili i da se natječemo. Htjeli smo zapravo vidjeti gdje smo s našim kolačima i tortama, koliko smo dobri. I drugi sin, koji je završio agronomiju, sudjeluje u ovom obiteljskom poslu tako da je svatko od nas dodao nešto svoje u tortu. S tom smo tortom u Umagu odmah na prvom natjecanju osvojili srebrnu medalju – kaže Štefica Gulija.

Već iduće godine za tortu ‘Boje jeseni’ dobili su zlato, a prošle godine u slastičarsku obitelj Gulija stigla su dva zlata. Jedno za tortu ‘Četiri godišnja doba’, za koju majka i sin napominju kako je bila izuzetno zahtjevna jer je zapravo spoj četiri torte od kojih svaka predstavlja jedno godišnje doba i to su trebali dočarati izborom namirnica, a drugo zlato osvojio je njihov mignon. Za proizvodnju kolača u tvrtki obitelji Gulija u Bedekovčini trenutačno je zaduženo ukupno devet osoba, no sa sladoledima je druga priča. Osim što je otvaranje slastičarnice bio očito dobar poslovni potez, on je 26-godišnjeg slastičara odveo u sasvim drugi smjer. Naime, sladolede priprema isključivo Krešo Gulija, i to samo od prirodnih sastojaka. Njegovi sladoledi nemaju konzervansa, aditiva, E brojeva i glutena.

sladoled u vinu Novi ljetni trendovi Sladoled u vinu 40, a kuglica od piva devet kuna

– Voćni sladoledi koje nudimo su sto posto prirodni. Voće uzimamo od lokalnih OPG-ova, a i namirnice za druge sladolede, kolače i torte su domaće. Srećom, imamo tu mogućnost da sve što nam treba možemo nabaviti od malih proizvođača, a dio toga i sami proizvedemo i na to smo posebno ponosni. Sir nabavljamo u lokalnoj mljekari iz Desinića, jaja su domaća, na svom imanju uzgajamo buče za naše poznate bučnice, a i brašno sami proizvodimo od pšenice koja raste na našem imanju – nabraja mladi slastičar.

Njegova europska avantura s autorskim sladoledom započela je prije nekoliko mjeseci u Zagrebu gdje je između 12 sladoleda njegov sladoled proglašen najboljim u Hrvatskoj te se kvalificirao na natjecanje u Bologni. Premda su, kako kaže, voćni sladoledi nešto jednostavniji za pripremu, ipak se odlučio žiriju predstaviti mliječnim i slojevitim sladoledom. Pobjedu mu je donio sladoled od nugata s trostrukim preljevom – od lješnjaka, bijele čokolade i tamne čokolade s komadićima vafla.

– Nije bilo nikakvih posebnih pravila oko toga kakvi sladoledi trebaju biti, a ja sam zapravo htio svojim što više dočarati našu obiteljsku tortu ‘Tri užitka’ za koju smo već dobili priznanje struke. I uspjelo je. Inače, slojeviti sladoledi jako dobro prolaze. Jesu zahtjevniji za izradu i puno rada stoji iza ovog sladoleda, ali oni i dobivaju najbolje ocjene – kaže Gulija.
Za natjecanje u Bologni trebao je ponijeti sve svoje sastojke, a za pripremu ‘Tri užitka’ imao je, kao i ostali natjecatelji, samo sat vremena. Četveročlani žiri ocjenjivao je prvo izgled sladoleda, a potom i njegov okus. Iako se nije plasirao na svjetsku završnicu, Grand finale koje će se u rujnu održati u Riminiju, Gulija nije razočaran.

– Bio sam među mlađim natjecateljima, svi drugi u slastičarstvu su već godinama. Bit će još prilika. Ako iduće godine opet bude organizirano ovo natjecanje, svakako mislim sudjelovati. Još nemam plan što ću spremati i čime ću se predstaviti, ali svakako ću pratiti što će gosti najviše jesti, ali i trendove u slastičarstvu – zaključuje 26-godišnjak. 

Tibor Opačić HIT POSAO Slastičar, najslađe zanimanje u turističkoj godini Sladoled s okusom povrća i začina novi okusi Ma kakva vanilija ili jagoda...Jeste li za sladoled s okusom povrća? Ovo morate probati Sladoledna krafna novi je hit među slatkoljupcima
Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša

A1 izdvaja za Vas