Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Svi Vincekovi kolači i sladoled proizvodit će se u Dugavama

Sredinom 1990-ih prvi su ponudili i sladoled za dijabetičare, a najtraženija je zagrebačka kremšnita.
24. travnja 2018. u 13:00 3 komentara 8025 prikaza
Stjepan Vincek ispred buduće slastičarnice Vincek koja se gradi u Dugavama
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Najpoznatiji zagrebački sladoled već početkom lipnja mogao bi se lizati u Dugavama, gdje Stjepan Vincek otvara novu slastičarnicu. I ne samo da će tamo sladolede i kolače prodavati, već će u zgradu od dvije tisuće kvadrata u Miškininoj ulici, koju su projektirali u arhitektonskom uredu Faber, premjestiti svu proizvodnju koja se trenutačno odvija u njihovim prostorijama u Zvonimirovoj i Ilici. Ondje su, kaže Vincek, prilično skučeni uvjeti, pa će oslobađanjem prostora dobiti priliku za moguće proširenje.

PRVI VELIKOGORIČKI SLASTIČAR Kada radim novi sladoled, mozak mi ide 100 na sat

Zaposlio 40 ljudi

– Trenutačno u proizvodnji radi oko četrdeset ljudi, a još ćemo zapošljavati – kaže Vincek, dodajući da će premještanjem te opremanjem zgrade najmodernijom opremom proširiti i asortiman – počet će raditi i svoje praline, i to posebnim strojem naručenim samo u tu svrhu. Jedan će čak služiti samo za dijeljenje jaja. – To smo dosad radili ručno – kaže Vincek, u čijoj će zgradi biti i posebne rashladne komore za voće, jaja, mliječne proizvode, imat će i komoru “u minusu”, peći u kojima će odjednom moći peći na stotine kolača, s obzirom na to da u jednu stane 18 plehova. Kako bi sve bilo savršeno čisto i sterilno, postavili su poliuretanske podove, otporne na gljivice i bakterije, a pločice su povezali fugir masom koja se koristi u laboratorijima i operacijskim salama. Imat će čak i vlastitu sortirnicu otpada, a kako bi robu čim lakše dopremali, u podrumu su izgradili prilaznu rampu preko koje će dostavna vozila svakodnevno dovažati svježe namirnice. Na zadnjem katu će organizirati interne obuke za slastičare u predavaonici tik uz vrt i terasu na otvorenom. Edukacija zaposlenika, naglašava Vincek, jedan je od ključnih elemenata u poslovanju ako žele pratiti svjetske trendove u slastičarstvu. Zbog toga nije rijetkost da su na domaćem tržištu korak ispred. Tako su sredinom 1990-ih prvi ponudili sladoled za dijabetičare, potaknuti pričom jedne djevojčice koja im se požalila da nigdje u gradu ne može pojesti sladoled. Sad će se ovaj hladni desert moći kupiti i u slastičarnici u prizemlju, jednako kao i stotinu vrsta kolača, među kojima je i zagrebačka kremšnita, koju je Stjepan osmislio još 1980-ih, a danas je najtraženiji proizvod koji godišnje prodaju oko 300 tisuća komada.

Kolače radi i zet električar

Ovo će biti sedma poslovnica slastičarnice, koju danas vode dvije generacije obitelji. Uz Stjepana i suprugu Ankicu, o poslovanju se brinu i Andrijana, Josip i Mišela, zajedno sa svojim supružnicima. Kolače je naučio raditi čak i zet koji je izučio za električara. Prvi obiteljski obrt Stjepan je pokrenuo sa suprugom Ankicom 1977. godine, otvaranjem slastičarnice pod svojim imenom u Zvonimirovoj ulici.

sladoled Ne ustručavajte se Evo zašto biste trebali jesti sladoled za doručak sladoled usvojite Možda ne otvara željezna vrata, ali lijepa riječ nosi više sladoleda i ćevapa Natjecanje u Bologni Krešo Gulija: Moj sladoled s tri vrste preljeva očarao je žiri
Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša

A1 izdvaja za Vas

  • USA:

    Vincek se toliko srozao u kvaliteti da kad bi usporedjivali Vinceka u sbojoj prvoj slasticarnici u Zvonimirovoj i ovo sto ima danas je nebo i zemlja. Kolaci mu maslaca nisu vidjeli, sve istog okusa, cista industrija. Od njega je jedino ... prikaži još! gori jednako slavan U prolazu u Samoboru koji jos ktome usprkos sjajnoj zaradi izgleda kao zadnja prcvranica. Ali narod kao narod moze jesti govna misleci da jede dobro.

  • kruti217:

    svi na zagrebajnere, SVI,SVI!!!

  • Avatar XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
    XPBAT XPBOJ€ XOPBAT:

    Zapadno od bivše BILLA-e