Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slatko u Novom Zagrebu

Svi Vincekovi kolači i sladoled proizvodit će se u Dugavama

Stjepan Vincek ispred buduće slastičarnice Vincek koja se gradi u Dugavama
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/4
24.04.2018.
u 13:00

Sredinom 1990-ih prvi su ponudili i sladoled za dijabetičare, a najtraženija je zagrebačka kremšnita.

Najpoznatiji zagrebački sladoled već početkom lipnja mogao bi se lizati u Dugavama, gdje Stjepan Vincek otvara novu slastičarnicu. I ne samo da će tamo sladolede i kolače prodavati, već će u zgradu od dvije tisuće kvadrata u Miškininoj ulici, koju su projektirali u arhitektonskom uredu Faber, premjestiti svu proizvodnju koja se trenutačno odvija u njihovim prostorijama u Zvonimirovoj i Ilici. Ondje su, kaže Vincek, prilično skučeni uvjeti, pa će oslobađanjem prostora dobiti priliku za moguće proširenje.

Zaposlio 40 ljudi

– Trenutačno u proizvodnji radi oko četrdeset ljudi, a još ćemo zapošljavati – kaže Vincek, dodajući da će premještanjem te opremanjem zgrade najmodernijom opremom proširiti i asortiman – počet će raditi i svoje praline, i to posebnim strojem naručenim samo u tu svrhu. Jedan će čak služiti samo za dijeljenje jaja. – To smo dosad radili ručno – kaže Vincek, u čijoj će zgradi biti i posebne rashladne komore za voće, jaja, mliječne proizvode, imat će i komoru “u minusu”, peći u kojima će odjednom moći peći na stotine kolača, s obzirom na to da u jednu stane 18 plehova. Kako bi sve bilo savršeno čisto i sterilno, postavili su poliuretanske podove, otporne na gljivice i bakterije, a pločice su povezali fugir masom koja se koristi u laboratorijima i operacijskim salama. Imat će čak i vlastitu sortirnicu otpada, a kako bi robu čim lakše dopremali, u podrumu su izgradili prilaznu rampu preko koje će dostavna vozila svakodnevno dovažati svježe namirnice. Na zadnjem katu će organizirati interne obuke za slastičare u predavaonici tik uz vrt i terasu na otvorenom. Edukacija zaposlenika, naglašava Vincek, jedan je od ključnih elemenata u poslovanju ako žele pratiti svjetske trendove u slastičarstvu. Zbog toga nije rijetkost da su na domaćem tržištu korak ispred. Tako su sredinom 1990-ih prvi ponudili sladoled za dijabetičare, potaknuti pričom jedne djevojčice koja im se požalila da nigdje u gradu ne može pojesti sladoled. Sad će se ovaj hladni desert moći kupiti i u slastičarnici u prizemlju, jednako kao i stotinu vrsta kolača, među kojima je i zagrebačka kremšnita, koju je Stjepan osmislio još 1980-ih, a danas je najtraženiji proizvod koji godišnje prodaju oko 300 tisuća komada.

Kolače radi i zet električar

Ovo će biti sedma poslovnica slastičarnice, koju danas vode dvije generacije obitelji. Uz Stjepana i suprugu Ankicu, o poslovanju se brinu i Andrijana, Josip i Mišela, zajedno sa svojim supružnicima. Kolače je naučio raditi čak i zet koji je izučio za električara. Prvi obiteljski obrt Stjepan je pokrenuo sa suprugom Ankicom 1977. godine, otvaranjem slastičarnice pod svojim imenom u Zvonimirovoj ulici.

Ključne riječi

Komentara 3

KR
kruti217
13:59 24.04.2018.

svi na zagrebajnere, SVI,SVI!!!

US
USA
12:32 09.05.2018.

Vincek se toliko srozao u kvaliteti da kad bi usporedjivali Vinceka u sbojoj prvoj slasticarnici u Zvonimirovoj i ovo sto ima danas je nebo i zemlja. Kolaci mu maslaca nisu vidjeli, sve istog okusa, cista industrija. Od njega je jedino gori jednako slavan U prolazu u Samoboru koji jos ktome usprkos sjajnoj zaradi izgleda kao zadnja prcvranica. Ali narod kao narod moze jesti govna misleci da jede dobro.

Avatar XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
19:54 24.04.2018.

Zapadno od bivše BILLA-e

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije