Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Građani u šoku nakon što su im stigle siječanjske uplatnice za grijanje

Velika Gorica: Umjesto 50, računi za grijanje veći 100 posto!

10.02.2009.
u 23:52

Velikogoričanima je pao mrak na oči kad su im u poštanske sandučiće prije dva dana stigli računi za grijanje.

Najveća svota ikad
Već ih je prije dobrano uzdrmala najava o 50-postotnom povećanju cijene toplinske energije, ali sto posto većim računima ipak se nisu nadali.

– Dosad sam grijanje plaćala 351 kunu, a račun za siječanj iznosio je čak 733 kune. To je nevjerojatno! Na bolovanju sam već pet mjeseci, pa mi je plaća skresana na samo 3000 kuna i uopće ne znam kako ću platiti režije – jada se Marica Oroz koja sa svojom četveročlanom obitelji živi u stanu od 60 kvadrata. Račun veći za 272 kune, odnosno čak 139 posto, stigao je i Igoru Pešiću.

– Ovo je najveći račun za grijanje koji sam ikada dobio! Što se nas tiče to što HEP prije tri godine nije uspio dići cijenu grijanja u Gorici i tko mu daje pravo da nam sada retroaktivno povećava cijenu, i to čak 100 posto? – ljuti se Pešić koji živi u stanu od 37,59 kvadrata. Upozorava na još jednu nelogičnost.


Video: Lana Kovačević

– U kvadraturu stana, po kojoj nam naplaćuju grijanje, u određenim je koeficijentima uračunata i površina šupe i balkona. Pa tko grije balkon? – ironičan je Pešić. Sreće s računom za grijanje nije imao ni Robert Živković koji će Toplani morati platiti čak 283 kune više nego inače.

– Da su nam barem poskupljenje razlomili u dva dijela, pa da sada platimo 20 posto više, a za šest mjeseci još 30 – kalkulira Živković.

HEP u gubicima
Upravo je takav model predložio i gradonačelnik Tonino Picula, ali HEP Toplinarstvo za to nije imalo sluha. Zato je Picula pomoć potražio kod Vladina povjerenstva za praćenje cijena, ali njegov odgovor još se čeka.

– Svjesni smo toga da je ovakvo povećanje dodatni udar na budžet potrošača, ali poskupljenje je bilo neminovno jer već godinama imamo gubitak u poslovanju. Odobri li se Velikogoričanima postupno povećanje, to će se morati odobriti i Samoborcima i građanima Zaprešića – rekao je Radomir Milišić, glasnogovornik HEP-a.

Robert Krklec, direktor HEP Toplinarstva, objašnjava da su računi za siječanj, osim zbog poskupljenja, visoki i zato što se trošilo više toplinske energije zbog iznimno niskih temperatura prošlog mjeseca.


Jednom izbjegli, sad na naplatu

Velikogoričani su 2006. godine izbjegli poskupljenje grijanja jer je HEP umjesto od Ministarstva gospodarstva suglasnost zatražio od Poglavarstva. Državni inspektorat to je povećanje tada proglasio nezakonitim, a cijena grijanja u Gorici sada se izjednačila s onom u Samoboru i Zaprešiću. Oporbeni HDZ, koji uvijek kritizira poskupljenja, ovaj se put nije pobunio...

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije