Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Vatrogasci: Svjedočili smo okrutnostima držanja pasa na lancu

Upravo su udruge koje su svjedočile tim strašnim prizorima – Sklonište Prijatelji Čakovec, Udruga Pobjede i udruga Prijatelji životinja, uz 56 članica Mreže za zaštitu životinja i uz podršku institucija, pokrenule nacionalnu kampanju „Za Hrvatsku bez pasa na lancu” kojoj je cilj potpuna zakonska zabrana držanja pasa na lancu
08. srpnja 2021. u 12:05 1 komentara 461 prikaza
Foto: Prijatelji životinja
Pogledajte galeriju 1/3

Nakon Hrvatske gorske službe spašavanja, i Hrvatska vatrogasna zajednica podržala je nacionalnu kampanju „Za Hrvatsku bez pasa na lancu”. U dopisu koji potpisuje glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, navodi se da podupiru „ovu hvalevrijednu inicijativu kojom se psima, kao čovjekovom vjernom pratitelju i pomagaču, omogućava slobodan i dostojanstven život”. „Vatrogasci svakodnevno sudjeluju u spašavanju kako ljudi i imovina tako i životinja iz raznih pogibeljnih situacija. Nažalost, u brojnim su slučajevima svjedočili okrutnostima zbog kojih su životinje trajno zavezane za lanac bile u nemogućnosti da se spase”, kažu iz Hrvatske vatrogasne zajednice. 

IZVUKAO ŽIVU GLAVU VIDEO Zagrebački vatrogasac snimio trenutak eksplozije: 'Vatrena kugla poletjela je prema njemu'

U svojem pismu potpore ističu: „Tome smo mogli svjedočiti i nakon velikog potresa koji je pogodio područje Banovine krajem 2020. godine. I dok su vatrogasni psi tada svakodnevno vjerno pomagali ljudima, s druge su strane pronalazili pse na lancu, zavezane i zaboravljene ispod ruševina. Upravo zato Hrvatska vatrogasna zajednica podržava inicijativu za promjenom zakonske regulative koja će omogućiti psima dostojanstveniji život, kakav i zaslužuju.” 

Jednako iskustvo imale su udruge za zaštitu životinja koje su tijekom spašavanja životinja iz poplava u Gunji 2014. godine nailazile na strašne prizore pasa koji su se utopili zato što su bili zavezani za lanac. Ista situacija ponovila se prošle godine nakon potresa, kada su mnogi psi ostali na lancima, bez vode i hrane, prestrašeni i od potresa i od naknadnih podrhtavanja tla.   

airsoft Humanitarni event u Stenjevcu Zagrebački airsofteri pomažu sinu vatrogasca: Sutra pripremaju bogat i raznovrstan program

Upravo su udruge koje su svjedočile tim strašnim prizorima – Sklonište Prijatelji Čakovec, Udruga Pobjede i udruga Prijatelji životinja, uz 56 članica Mreže za zaštitu životinja i uz podršku institucija, pokrenule nacionalnu kampanju „Za Hrvatsku bez pasa na lancu” kojoj je cilj potpuna zakonska zabrana držanja pasa na lancu.

Prijatelji životinja podsjećaju da Hrvatska vatrogasna zajednica već godinama daje podršku aktivnostima za zaš-titu životinja: „2016. godine vatrogasci i jedna vatrogaskinja Hrvatske vatrogasne zajednice sudjelovali su u našoj ljetnoj kampanji ‘Obitelj na more, a pas na ulicu?!’ i pod sloganom ‘Ugasimo neodgovornost’ pozvali sve na u-domljavanje životinja umjesto kupnje, kao i na gašenje neodgovornog ponašanja prema životinjama, koje pohara Hrvatsku kroz porast napuštanja pasa i mačaka, osobito prije odlaska na godišnje odmore.” 

Taekwondo - Women's Welterweight 57-67kg - Medal Ceremony
SVE JE OBJAVILA
Zlatna hrvatska olimpijka Matea Jelić prima jezive i prijeteće poruke zbog izjava o Oluji
Algebra
NEKI NOVI KLINCI
To kako se vaše dijete igra danas, imat će presudnog utjecaja na budućnost sutra: Upoznajte generaciju Z