Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
podržali inicijativu

Vatrogasci: Svjedočili smo okrutnostima držanja pasa na lancu

Foto: Prijatelji životinja
1/3
08.07.2021.
u 12:05

Upravo su udruge koje su svjedočile tim strašnim prizorima – Sklonište Prijatelji Čakovec, Udruga Pobjede i udruga Prijatelji životinja, uz 56 članica Mreže za zaštitu životinja i uz podršku institucija, pokrenule nacionalnu kampanju „Za Hrvatsku bez pasa na lancu” kojoj je cilj potpuna zakonska zabrana držanja pasa na lancu

Nakon Hrvatske gorske službe spašavanja, i Hrvatska vatrogasna zajednica podržala je nacionalnu kampanju „Za Hrvatsku bez pasa na lancu”. U dopisu koji potpisuje glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, navodi se da podupiru „ovu hvalevrijednu inicijativu kojom se psima, kao čovjekovom vjernom pratitelju i pomagaču, omogućava slobodan i dostojanstven život”. „Vatrogasci svakodnevno sudjeluju u spašavanju kako ljudi i imovina tako i životinja iz raznih pogibeljnih situacija. Nažalost, u brojnim su slučajevima svjedočili okrutnostima zbog kojih su životinje trajno zavezane za lanac bile u nemogućnosti da se spase”, kažu iz Hrvatske vatrogasne zajednice. 

U svojem pismu potpore ističu: „Tome smo mogli svjedočiti i nakon velikog potresa koji je pogodio područje Banovine krajem 2020. godine. I dok su vatrogasni psi tada svakodnevno vjerno pomagali ljudima, s druge su strane pronalazili pse na lancu, zavezane i zaboravljene ispod ruševina. Upravo zato Hrvatska vatrogasna zajednica podržava inicijativu za promjenom zakonske regulative koja će omogućiti psima dostojanstveniji život, kakav i zaslužuju.” 

Jednako iskustvo imale su udruge za zaštitu životinja koje su tijekom spašavanja životinja iz poplava u Gunji 2014. godine nailazile na strašne prizore pasa koji su se utopili zato što su bili zavezani za lanac. Ista situacija ponovila se prošle godine nakon potresa, kada su mnogi psi ostali na lancima, bez vode i hrane, prestrašeni i od potresa i od naknadnih podrhtavanja tla.   

Upravo su udruge koje su svjedočile tim strašnim prizorima – Sklonište Prijatelji Čakovec, Udruga Pobjede i udruga Prijatelji životinja, uz 56 članica Mreže za zaštitu životinja i uz podršku institucija, pokrenule nacionalnu kampanju „Za Hrvatsku bez pasa na lancu” kojoj je cilj potpuna zakonska zabrana držanja pasa na lancu.

Prijatelji životinja podsjećaju da Hrvatska vatrogasna zajednica već godinama daje podršku aktivnostima za zaš-titu životinja: „2016. godine vatrogasci i jedna vatrogaskinja Hrvatske vatrogasne zajednice sudjelovali su u našoj ljetnoj kampanji ‘Obitelj na more, a pas na ulicu?!’ i pod sloganom ‘Ugasimo neodgovornost’ pozvali sve na u-domljavanje životinja umjesto kupnje, kao i na gašenje neodgovornog ponašanja prema životinjama, koje pohara Hrvatsku kroz porast napuštanja pasa i mačaka, osobito prije odlaska na godišnje odmore.” 

Komentara 1

DU
Deleted user
19:56 17.07.2021.

Zahvaljujem na budjenju svijesti i zastiti svih zivih bica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije