Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novosti iz grada

Tomašević: 'Grad će nezaposlenim braniteljima plaćati troškove stanovanja'

Zagreb: Tomislav Tomašević sa suradnicima održao redovnu konferenciju za medije
Igor Kralj/PIXSELL
07.06.2022.
u 10:55

Prva je ovo presica u drugoj godini Tomaševićeva mandata

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegovi zamjenici održavaju redovnu konferenciju za tisak, prvu u drugoj godini mandata. Pretpostavlja se da će teme na dnevnom redu biti problem otpada, pješačka zona u Vlaškoj koju građani kritiziraju te sve češće pucanje cijevi. 

Konferenciju je otvorio dogradonačelnik Luka Korlaet viješću kako je OŠ Miroslava Krleže potpuno obnovljena i spremna za iduću školsku godinu. Na redu je, dodao je, i OŠ Ivana Merza koja će također biti spremna primiti učenike iduće školske godine. 

– Izuzetno je zahtjevno jer se radi o vrijednoj zgradi. Izgleda kao nekad, ali s potpuno novom infrastrukturom – poručio je Korlaet. U Vugrovcu se pak završava popravak, sanacija i dogradnja škole stradale u potresu koja će biti završena u kolovozu. Primit će 324 učenika.

Sanira se i OŠ Bukovac koja je također novosagrađena u suvremeni objekt po najvišim standardima, rekao je Korlaet, no ona neće biti gotova najesen već za drugo polugodište. I Osnovna škola Ksavera Šandora Gjalskoga se rekonstruira i dograđuje novim učionicama. Na krovu škole bit će igralište otvoreno javnosti, otkrio je dogradonačelnik. 

U Trnjanskoj Savici rekonstruira se i dograđuje OŠ Juraja Kaštelana, a i ona će biti gotova kada počne drugo polugodište. I u OŠ Ante Kovačića dograđuje se nova dvorana i novi razredi. OŠ "Savski gaj" i područna škola "Blato" završene su, idući tjedan je tehnički pregled te će u novoj školskoj godini u njih krenuti 220 učenika. 

– Pozornost je posvećena uređenju sportskih terena kojima će se koristiti djeca iz cijelog naselja – rekao je Korlaet te pokazao tabelu sedam škola koje će do 2023. i 2024. biti završene. 

– Bitno nam je da sva naselja u Zagrebu imaju matičnu ili područnu školu te da pređemo s trosmjenske na dvosmjensku i jednosmjensku nastavu – zaključio je. 

Danijela Dolenec govorila je pak da je na savjetovanje poslala odluku o socijalnoj skrbi. Ako sve bude išlo po planu, na Skupštini je u srpnju, rekla je. 

– Usvojen je novi Zakon o socijalnoj skrbi, to je bio povod, no i to da uključimo u ovu odluku nove društvene skupine – rekla je.

Za sve osobe s invaliditetom potpora će biti jedinstvena bez obzira na stupanj invaliditeta, naknada će biti 200 kuna mjesečno. Prvi put se obuhvaćaju i korisnici naknade za starije osobe, koji su najugroženija skupina jer imaju nikakva ili niska primanja. Oko 65% primatelja su žene pa predlažemo da dobiju novčanu pomoć od 400 kuna mjesečno. 

– Uključujemo i nezaposlene hrvatske branitelje i njihove obitelji, dobit će pravo na naknadu troškova stanovanja, električne energije, komunalnih usluga, plina. Treća je skupina samohranih roditelja koji koriste dječji doplatak. Samohrani su roditelji skupina u potrebi, a pomoć je po djetetu u iznosu od 200 kuna mjesečno – navela je Dolenec. 

Za to će se izdvojiti 3,5 milijuna kuna više no što je planirano, a iduće godine to je 13 milijuna kuna više za najugroženije skupine,. Savjetovanje traje do idućeg srpnja. Novi pročelnik za obrazovanje je Luka Juroš, zaposlenik Ministarstva obrazovanja, Europske komisije, a završio je London School of Economics. 

O priključcima za vodu

Riješeno je 5200 zahtjeva od oko 8000. Zbog nepotpune dokumentacije i nepotpunih tehničkih uvjeta ostali zahtjevi nisu riješeni. Dio i zbog toga što i dalje postoje dijelovi grada koji nemaju vodno-komunalnu strukturi, no i to se rješava s 1,8 milijardi investicija u vodovodnu mrežu. 

O suradnji s SDP-om i Mostom na parlamentarnim izborima

Nismo o tome razgovarali, no suradnja s desnim strankama poput Mosta za nas nije opcija. 

O sredstvima za gradnju boksova za otpad 

Boksevi su jeftiniji jer smo tražili najjeftiniju ponudu, a vjerujemo da će i doći do suradnje između ulaza u istu zgradu, što će pojeftiniti cijenu po kućanstvu. Time će se maknuti barem dio kanti s javnih površina. Stavljanje kanti na javnu površinu zadnja je opcija, smetlarnici bi trebali biti u zgradama, na parcelama vlasnika, a tek onda se ide na opciju boksova. Kažnjavat će se svaka situacija u kojoj se kontaminiraju reciklati, vjerujem da će suvlasnici svoje kontejnere htjeti imati pod svojom kontrolom. Za korištenje javne površine neće se naplaćivati naknada, ali ne možemo plaćati i ugradnju boksova. Tamo gdje je GSKG upravitelj zgrada, a upravlja većinom, opcija je da se ponude povoljni jeftini krediti, a vjerujem da će i suvlasnici ponuditi takve opcije. U interesu je građana da se maknu spremnici s javnih površina. 

O drobilicama na Jakuševcu i Resniku 

Negativan utjecaj drobilice na Jakuševcu smo smanjili, a u Resniku smo usuglasili s Vladom da negdje moramo zbrinjavati građevinski materijal koji nastaje nakon obnove. Uz tri lokacije postoje i tri betonare, stari materijal će se vraćati u obnovu grada, prve kuće su udaljene 400 metara i ne znam kako to može ugroziti građane na bilo kakav način. 

O Sesarovim naknadama u Holdingu

Novi Zakon o sprječavanju sukoba interesa početkom godine stupio je na snagu, pa su i direktori poduzeća postali dužnosnici i mi ćemo se tome prilagoditi. Ako je netko u previše nadzornih odbora, maknut ćemo ih iz njih, što se i čini mi se, radi. Proces traje. A zašto o tome pričamo samo u Holdingu, a ne u drugim poduzećima u Hrvatskoj, to je drugo pitanje, no Grad će zakon poštovati. 

O plaćama bivših voditelja Holdingovih podružnica 

Svi bivši voditelji na listi su za otkaz. 

Odluka o otpadu i vrećice

Ako sve neće biti spremno, odgodit ćemo odluku, javna nabava za vrećice je pred završetkom, marža je minimalna i neće oštetiti Čistoću, a građani će moći kupiti te vrećice u trgovinama. To je jedan od desetka procesa koji su potrebni da bi novi sustav krenuo. 

Ključne riječi

Komentara 25

JZ
Joža-Zg
11:10 07.06.2022.

Tomašević laže

PA
Pahor
11:39 07.06.2022.

Odnosno, grad bi placao ali prvo mora podmiriti stotinjak tomekovih parazitskih udruga, pet, sest gej parada i desetak instituta za toplu vodu🤣

GZ
Glas za hdz=glas za pupovca
11:17 07.06.2022.

Šteta što su toliko nesposobni, a puno su obećavali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije