Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
važne odluke

Velike novosti u Zagrebu: Odvoz otpada jednom tjedno, stiže poskupljenje, predstavljeni i pročelnici

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević sa zamjenicima održao je konferenciju za medije
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/5
28.02.2023.
u 12:19

Gradonačelnik je na redovnoj konferenciji predstavio četiri nova pročelnika, od kojih je jedan iz stranke Možemo. Također, najavio je i smjenu šefa Lisinskog Siriščevića, prokomentirao je spomenik Milanu Bandiću, ali i odluku suda u slučaju roditelja odgojitelja. Nezaobilazna tema bio je i Dinamov stadion, baš kao i pregovori u Holdingu. U nastavku pogledajte, poslušajte i pročitajte cijeli tijek konferencije.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, zamjenici Luka Korlaet i Danijela Dolenec i ovoga su utorka na redovnoj konferenciji za medije izašli pred javnost te komentirali aktualnosti i odgovarati na pitanja iz svakodnevice glavnog grada. A teme su brojne. Kako gradonačelnik komentira odluku suda u slučaju roditelj odgojitelj i što ona donosi za grad?

S druge strane, što će biti s poskupljenjima komunalnih usluga u metropoli o kojima se priča već tjednima. Podsjetimo, Tomašević je u više navrata kazao da će se odluka o tome što će poskupjeti i koliko donijeti nakon razgovora s koalicijskim partnerima.


>> POGLEDAJTE SNIMKU:

(na vrhu teksta pritiskom na tipku play možete pokrenuti audiočlanak)

 


 

Odvoz miješanog otpada jednom tjedno

Gradonačelnik Tomašević najavio je novi režim odvoza za otpad.

– Uvođenjem novog modela smanjio se udio komunalnog otpada za 27 posto za nekoliko mjeseci, što nije uspio nijedan grad u RH, što nam omogućuje da smanjimo broj odvoza miješanog komunalnog otpada za višestambene zgrade kako bi stabilizirali pojačani odvoz papira i plastike – kazao je Tomašević.

Dodao je kako je sustav tijekom protekla dva tjedna testiran u Gradu, a ako se pokaže da je potrebno, odvozit će se i češće.

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević sa zamjenicima održao je konferenciju za medije
1/7

– To je uobičajen trend i u drugim gradovima u Europi koji razvrstavaju. Primjerice u Budimpešti se također odvozi MKO jednom tjedno, tako je i u Münchenu. U Ljubljani, osim u centru Grada, odvoz je u drugim četvrtima jednom u tri tjedna – istaknuo je dodavši da će to značiti stabilizaciju i češći odvoz plastike koja se na nekim mjestima odvozi i četiri puta tjedno.

Najavio je da će se nabaviti i novi kamioni za odvoz te kako su već unajmljeni kamioni za dodatne kapacitete. Žute vrećice i dalje ostaju za kuće, uz molbu za stanare višestambenih zgrada da ne ostavljaju žute vrećice ispred zgrada osim ako ne žive u centru, već da se plastika odlaže u žute kontejnere.

– Stoga smo postavili još 5 tisuća novih kontejnera od 1100 litara – rekao je.

Napomenuo je kako nije nužno odvajati plastiku i metal u žute vrećice. Nije nužno odvajati i biootpad u smeće vrećice, već je dovoljno i u papirnate i ostale vrećice, nastavio je Tomašević obrazlaganje o otpadu.

– Ako građani žele znati koji je dan kada će se otpad odvoziti, mogu to doznati na mrežnim stranicama Čistoće gdje je postavljena tražilica u koju unesete adresu i doznate kada vam je termin odvoza otpada – rekao je Tomašević i dodao da je opcija i provjera u aplikaciji RazvrstajMojZg.


Sirišćević odlazi s čela Lisinskog

Druga tema na koju se gradonačelnik referirao jest razrješenje šefa Lisinskog Dražena Siriščevića čiju smjenu je zatražilo Upravno vijeće.

– Ravnatelj Siriščević na toj je funkciji 14 godina. S obzirom na sve okolnosti, prihvatio sam prijedlog vijeća i razriješit ću ga s mjesta ravnatelja – kazao je Tomašević.

23.02.2023., Zagreb, Drazen Siriscevic, ravnatelj dvorane Lisinski Photo: Emica Elvedji/PIXSELL
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL


Novi pročelnici

Treća tema bila je vezana uz nove pročelnike, odnosno rezultate natječaja za nova četiri pročelnika koja je već procurila u javnost. Na čelu Gradskog ureda za gospodarstvo je Ana Pavičić Kaselj, Gradski ured za obnovu preuzima Stanko Kordić, Službu za informacijski sustav i tehničke poslove Dražen Lučanin, a Stručnu službu Gradske uprave Željko Matijašec.

– Gradski ured za gospodarstvo preuzima Ana Pavičić Kaselj koja je diplomirala ekonomiju u Osijeku, a magistrirala u Hamburgu, a iskusna je u temama otpada, energetike i održivog razvoja. Bila je i pomoćnica ministra u Ministarstvu graditeljstva. Druga osoba je Stanko Kordić koji je bio glavni tajnik u Ministarstvu graditeljstva, a preuzet će upravljanje Uredom za promet, član je stranke Glas, bio je žestok kritičar bivšeg gradonačelnika. Treća osoba koju sam imenovao jest Dražen Lučanin, član Možemo i šef VGČ-a Črnomerec. Četvrti pročelnik Stručne službe je Željko Matijašec za kojeg smatram da je bio najbolji na natječaju. Što se tiče ravnateljice Kornelije Mlinarević koja je imenovana u Razvojnu agenciju, mislim da je to dobro imenovanje jer je iskusna u EU projektima – pojasnio je Tomašević.

S ovim imenovanjima poznato je 13 novih pročelnika i ravnatelja ključnih ustanova gradske uprave. Od njih je dvoje sa stranačkom iskaznicom, od toga samo jedan iz stranke Možemo, a drugi je iz Glasa.

Nakon uvodnog izlaganja uslijedila su pitanja novinara.

12.10.2022., Zagreb - Drazen Lucanin sef je VGC Crnomerec te govori o izgradnji nove biciklisticke staze. Photo: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL


O Bandićevu spomeniku

Redovna konferencija ovog utorka događa se i na drugu obljetnicu smrti bivšeg zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, koji i dvije godine nakon smrti nema riješeno pitanje spomenika na Mirogoju. Novinari su gradonačelnika uputili na činjenicu da je Ministarstvo kulture dalo zeleno svjetlo za grob Milana Bandića.

– Godinu i pol nije došao ni zahtjev za postavljanje spomenika, a dok se ne razriješi istraga koja je u tijeku, nećemo dati suglasnost za spomenik – pojasnio je Tomašević.

Izlaze li kosturi iz ormara iz Bandićeva mandata još uvijek?

– Malo je morbidno govoriti o tome na godišnjicu smrti, ali budući da biste me pitali vjerojatno o poskupljenju vode, možemo podsjetiti na to da je 2007. izdana obveznica Holdinga za sanaciju vodovoda, a gotovo ništa nije utrošeno u te svrhe. Nama danas magistralni cjevovodi pucaju na dnevnoj i tjednoj bazi jer se nije ulagalo na vrijeme – ponovio je još jednom Tomašević i opravdao poskupljenje vode od 15% koje stupa na snagu sutra.

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević sa zamjenicima održao je konferenciju za medije
1/3

O translacijskom centru

Grad mora pokriti sve troškove ako se novac za Translacijski centar ne utroši do kraja 2023. Ustanova kao što je Srebrnjak ne može otići u stečaj, već Grad mora pokriti dugove.

– To se ne može, ne smije i neće dogoditi dok sam ja gradonačelnik i zato smo nastavili s projektom, ali izvođač je jednostrano raskinuo ugovor. Trenutačno se fazira projekt, EU komisija potencijalno je prihvatila pokriti dio troškova, a ostatak projekta bi se financirao iz nove omotnice. Rizik je u ovom trenutku za Grad prevelik i zato podržavamo da se uloži novac u aplikaciju za faziranje, ali dok se to ne riješi, nećemo ući u nove radove – rekao je.


O roditeljima odgojiteljima

Čak 2.5 milijarde kuna otišlo je na mjeru za koju se mnogi slažu da je pogrešna jer Grad taj novac nije utrošio na kapacitete u vrtiću. Nama se iznos za roditelje odgojitelje mjesečno gotovo izjednačio s troškom plaća šest tisuća zaposlenih u gradskim vrtićima. Zato je ova odluka bila nužna i sada će se taj novac moći izdvojiti za gradnju novih dječjih vrtića, ali i unaprjeđenje uvjeta rada ljudi koji tamo rade jer jedno bez drugoga ne može. Za 16 projekata gradskih vrtića moramo financirati 75% izgradnje, iz EU fondova dobivamo samo 25%. Pored toga moramo zaposliti i nove odgojitelje – odgovorio je Tomašević i time komentirao odluku suda.

Zamjenica Danijela Dolenec najavila je da će se u sljedećom mjesecima puno govoriti o vrtićima.

– Inicijalno smo prijavili na EU sredstva 21 projekt, no nisu svi prošli, a ići će novi poziv na koji ćemo prijaviti pet projekata kojima je nedostajao poneki papir. Ovih 16 koje je dobilo zeleno svjetlo, za njih imamo osigurana proračunska sredstva. Znate da imamo tri gradilišta koja će uskoro biti gotova, uskoro ćemo otvoriti i nova gradilišta za još tri vrtića. Tempo je s naše strane maksimalan jer je to pitanje od interesa za cijeli Grad Zagreb – pojasnila je Dolenec.

Radi se o oko 18 tisuća djece, od kojih je ciljana vrtićka populacija oko tri tisuće djece, dok su ostali starije životne dobi, od kojih je oko tri tisuće punoljetno, dodala je i ponovila kako ne očekuje da će ove godine, već sljedeće biti univerzalno dostupni vrtići svoj djeci.

– Ušteda s obzirom na odluku suda je 160 milijuna kuna, a u sljedećoj godini znatno više – rekao je Tomašević.

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević sa zamjenicima održao je konferenciju za medije
1/12

O kolektivnom ugovoru u Holdingu

Danas, odnosno večeras, ističe i rok dogovoren sa sindikatima Zagrebačkog holdinga, a koji se tiče sistematizacije radnih mjesta te usklađivanja koeficijenata. Drugim riječima, dvama najkompleksnijim točkama novog kolektivnog ugovora sklopljenog prije mjesec dana izbjegao se štrajk, a radnicima je obećano poboljšanje materijalnih prava.

– Što se tiče sistematizacije, ona napreduje dobro za najveće grupe i podružnice. Možda neće sve stići do kraja mjeseca, ali već danas će dio biti prezentiran radnicima – rekao je.

Ponovio je da vjeruje u uspjeh pregovora i da bi htio da se smire strasti oko te teme jer dogradonačelnica Dolenec osobno razgovara s radnicima redovno.

31.01.2023., Zagreb - Tomislav Tomasevic dao je izjavu za medije nakon sastanka s predstavnicima radnika Cistoce. Photo: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL


O poskupljenju vode

Na pitanje kada će krenuti sanacija cjevovoda i hoće li grad uspjeti to realizirati, u što sumnja Davor Bernardić, gradonačelnik je oštro odgovorio.

– Skeptičan je jer on u 20 godina, dok je bio s Bandićem, nije učinio ništa, ali mi ćemo to napraviti. S druge strane, proziva na netransparentnost natječaja, dok mi štitimo privatnost kandidata koji nisu izabrani jer želimo da se opet jave. Usporedimo li to s periodom dok su Bernardić i Bandić bili u istoj stranci, onda se možemo sjetiti 2009. kada se Kojić hvalio da si je sam pisao pitanja za test na natječaju. To je dio miljea gospodina Bernardića i ako je on to tako radio, onda očekuje da to rade i drugi – odgovorio je.


O Milki Planinc

– Raspoloženje u Odboru nije da se njoj dodijeli ulica, sva vijeća gradskih četvrti imaju pravo podnijeti zahtjev, ali Skupština odlučuje – kratko je komentirao Tomašević.


O Dinamu

– S upravom kluba održavam redovite sastanke na temu stadiona. Teze da Skupština razrješuje članove Dinama su odbačene i protustatutarne, tu se Gradski ured javno odredio. Međutim, sljedeći tjedan redovna je sjednica Skupštine i jasno je sve jer imamo pravomoćne presude za izvlačenje novca iz Dinama. Dio ljudi u klubu želi da ti ljudi i dalje upravljaju Dinamom. Ako se to dogodi, Grad ne može surađivati s klubom ni na koji način, kamoli oko stadiona, gdje je samo zemljište vrlo vrijedna imovina.

Stranke u vladajućoj većini složne su u tome da neće biti suradnje između Grada i Dinama ako Dinamo ne bude demokratiziran. I dalje se vode razgovori između Crkve, Dinama i Grada koji je većinski vlasnik zemljišta te se vode razgovori s Vladom i Kaptolom jer bi Vlada trebala obeštetiti Crkvu ako se zemljište oduzme. Razgovori idu u dobrom smjeru i zato mislim da bi bilo tragično da Dinamo odluči ići starim putem izvlačenja novca – komentirao je Tomašević.


O raskidu ugovora s tvrtkom Info Media Group

– Nikakve prijetnje i ucjene me neće natjerati da promijenim odluku koja je u interesu Grada – ponovio je i zaključio konferenciju.

>> VIDEO: Tomašević: Primio sam prijetnje smrću

Komentara 75

KA
kajinx
11:34 28.02.2023.

Koga će dovesti u Lisinski? Vjeroatno jednoga od ovih koji se vrate iz Konga.

ST
stefj
11:58 28.02.2023.

Puno priče, a zapravo samo nova poskupljenja i smanjenja kvalitete javne usluge. Meni je najviše interesantno kako to mediji prihvaćaju skoro s oduševljenjem, a bivšeg bi razapeli da tako nešto napravi...

DU
Deleted user
10:41 28.02.2023.

biti ce sve uobicajeno ....bla bla bla bla...stara vlast je kriva za sve...ja tetejac i moja dva zamjenika sve cemo dovesti u red...zg ce blistati ...bla bla bla....itd

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije