Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RODITELJI ODGOJITELJI

Dolenec: Pozdravljamo odluku Visokog upravnog suda, mjera je bila neodrživa

Dolenec komentirala presudu o odluci za roditelje odgojitelje
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/4
27.02.2023.
u 12:57

Kada su u pitanju brojke, Dolenec je naglasila kako je na tu mjeru dosad utrošeno 2.4 milijarde kuna, dok je na tu odluku samo prošle godine potrošeno 520 milijuna kuna. Potpuno je jasno, napominje Dolenec, da je ta odluka nepravedna i financijski neodrživa

Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Danijela Dolenec sazvala je konferenciju za medije nakon što je Visoki upravni sud odlučio u korist Grada po pitanju Odluke o roditeljima odgojiteljima. Odmah po objavi presude, na kojoj je sud stao u obranu Grada te poručio kako smanjenje naknada nisu nezakonite, roditelji odgojitelji na čelu sa Željkom Markić iz udruge U ime obitelji te Ane Marije Berberić Lacko iz Hrvatske udruge roditelja odgojitelja najavili su kako idu na Ustavni sud.

- Dokazali smo da ova odluka nije zakonita, podnijeli smo dokaze da veliki teret ide na roditelje odgojitelje. Nastavit ćemo pravnu borbu, tražit ćemo pravnu zaštitu Ustavnog suda. Ova pravna nesigurnost koju je stvorio Zagreb i sada Visoki upravni sud je sramotna i mi ćemo nastaviti svoju borbu - napomenula je ranije Željka Markić, a o svemu se oglasio i Grad Zagreb.

Dolenec je na početku napomenula kako vlasti ''pozdravljaju ovu odluku'' te su od početka vjerovali u njenu ispravnost. - S nekoliko stvari smo se uhvatili u koštac na početku mandata, vodeći se time da se s najtežim stvarima treba početi baviti odmah. Upravo takva jedna odluka bila je da se izmijeni novčana naknada roditeljima odgojiteljima jer smatramo da je odluka neustavna te nepravedna jer ženama brani sudjelovanje na tržištu rada. Istraživanja pokazuju kako sudjelovanje djece u predškolskom odgoju ima samo pozitivne učinke, a isto tako da je uključenost žena na tržište rada važan element u borbi protiv siromaštva, veće ekonomske neovisnosti žena te veće stabilnosti prihoda u obitelji. Također smo od početka naglašavali da se radi o Bandićevoj odluci koja je fiskalno neodrživa - poručila je Dolenec.

Što dalje za roditelje odgojitelje?

Kada su u pitanju brojke, Dolenec je naglasila kako je na tu mjeru dosad utrošeno 2.4 milijarde kuna, dok je na tu odluku samo prošle godine potrošeno 520 milijuna kuna. Potpuno je jasno, napominje Dolenec, da je ta odluka nepravedna i financijski neodrživa. Zamjenica gradonačelnika potom je također objasnila što očekuje roditelje odgojitelje u idućim mjesecima. 

- Ovom odlukom potvrđena je zakonitost odluke koju je donijela Gradska skupština u rujnu 2022. Do kraja ožujka sve ostaje isto, nakon čega naknada postaje na razini minimalne plaće koja sada iznosi 553 eura, a nakon toga krajem lipnja će iznositi pola minimalne plaće do izlaska iz mjere i takva ostaje dokle god korisnici ostaju mjeri, odnosno do navršene sedme godine djetetova života - poručila je. Dodala je kako će u listopadu ove godine takve djece, odnosno korisnika, biti više od 50 posto.

- Uštede koje se stvaraju ovim mjerama prioritetno usmjeravamo u izgradnju kapaciteta predškolskog odgoja. Zakonitošću ove odluke oslobađa se oko 160 milijuna kuna kako bismo povećavali kapacitete gradskih vrtića - dodala je te napomenula kao mjeru trenutno koristi 5.380 obitelji te će naknade i dalje nastaviti primati. Ove godine je na tu mjeru potrošeno 365 milijuna kuna, napominje Dolenec, u odnosu na 520 miljuna kuna iz prethodnih godina.

Na pitanje kako komentira najave roditelja odgojitelja o odlasku na Ustavni sud, Dolenec je poručila kako je ova gradska vlast ''jasno komunicirala da ovako velika financijska obaveza za mali broj korisnika je bila vezana uz činjenicu da prošla gradska uprava nije ulagala niti pratila potrebe predškolskog obrazovanja''.

Veće promjene tek nagodinu

Dolenec komentirala presudu o odluci za roditelje odgojitelje
1/12

- Mi smo to naglo zaokrenuli i sigurni da ove 3/4 možemo i budemo uložili u izgradnju vrtića. Sada je odluka proglašena zakonitom i tako planiramo gradski proračun. Ukoliko u nekom trenutku bude neki drugi sudski ishod, onda ćemo se tome prilagoditi, no ne vjerujemo da će do toga doći - mišljenja je zamjenica gradonačelnica Danijela Dolenec.

- Vjerujem da je fer reći da će i ove godine na upisima u vrtiće postojati velika potražnja, ali već naredne godine bit ćemo potpuno, ili barem blizu, ispunjenju svog cilja. Nećemo stati dok taj cilj ne bude ispunjen. Puno smo komunicirali sa Zavodom za zapošljavanje s kojeg nam je poručeno kako na tržištu rada brojke nisu bile ovako povoljne od početka 90-ih. Mi se nadamo i očekujemo da će korisnice tako moći naći posao - napomenula je, dodajući kako Grad svakako planira zaštititi najranjivije skupine unutar roditelja odgojitelja.

- Važno je napomenuti da kod inicijalnog dizajna u vrijeme Bandićevog mandata ta nikada mjera nije imala nikakav element socijalnog cenzusa, provjere imovinskog stanja obitelji pa ni okolnosti koje spadaju u socijalnu skrb. Takve okolnosti ionako pripadaju unutar zagrebačke odluke o socijalnoj skrbi i tu apsolutno ima prostora. Gledat ćemo kako da olakšamo najranjivijim skupinama ljudi - poručila je Danijela Dolenec.

 

Komentara 8

LL
lijepa_li si
13:45 27.02.2023.

..sad kad ima novaca, jel se ukida najveći prirez u državi?

PE
Pendrek57
12:59 27.02.2023.

A vidjaj ti ovu drugaricu kako se pjeni, ali tu postoji jos ustavni sud. Tako da to nije gotovo.

MA
madmaximo
22:34 27.02.2023.

Čekam komentare kad poskupi voda i čistoća ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije