Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odluka o spalionici

Udruge poručile zastupnicima: pazite kako glasate, poslije nema posipanja pepelom

23.09.2014., Zagreb - Uoci sjednice Gradske skupstine u HNS-u je odrzana konferencija za medije. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
24.09.2014.
u 10:30

Zastupnici sutra odlučuju i hoće li Grad od privatnika unajmiti njihove prazne garaže koje nisu uspjeli prodati i predati ih Zagrebparkingu da ih stave u javnu funkciju

Gradski zastupnici na sutrašnjoj sjednici trebali bi konačno potvrditi ili odbaciti Plan gospodarenja otpadom koji predviđa izgradnju spalionice u Resniku.

Nema posipanja pepelom

O tome hoće li ga podržati ili ne odlučit će na koju će stranu prevagnuti glasovi, a kako bi ih 'za' bilo što manje brojne udruge najavile su kampiranje ispred ulaza u Gradsku skupštinu kako bi posljednjim apelima na svakog zastupnika zaustavile postojeći plan.

–Naši predstavnici bit će na sjednici i pozorno gledati tko će za što glasati, da se poslije nitko ne može pokriti pepelom - kazala je Branka Genzić-Horvat, predsjednica udruge Uzor Resnik.

Svoju suzdržanost kod glasanja najavili su SDP-ovci.

–Ovakav plan koji ništa ne rješava ne možemo podržati, ali svjesni smo da nedonošenje pa makar i ovakvog površnog dokumenta dodatno usporava Zagreb zbog aplikacije na fondove Europske unije, te ne želimo biti faktor opstrukcije - kazao je Davor Bernardić, čelnik zagrebačkog SDP-a. S predloženim Planom nisu zadovoljni ni u HNS-u.

–Nije uvažen niti jedan argument udruga koje se protive spalionici - istaknuo je zastupnik Tomislav Stojak. Dodao je da su te iste udruge predstavile alternativne načine zbrinjavanja otpadom predloženom, a koje ne treba odbaciti.

Protiv Plana još ranije izjasnili su se HDZ-ovci dok će Plan podržati čelnik Skupštine Darinko Kosor sa svojim zastupnicima. Uz Plan gospodarenja otpadom zastupnici će odlučivati i o Prostornom planu (određuje osnovne namjene prostora), a u komu je također ucrtana spalionica. No, moguć je scenarij da se ni o jednom ni drugom uopće ne odlučuje jer Grad za Prostorni plan još nije dobio suglasnost ministarstva graditeljstva, bez kojega je plan o otpadu neprovediv.

Hoće li stići suglasnost?

–Prostorni plan naše stručne službe razmatraju i ako će biti u skladu sa zakonom Grad će dobiti suglasnost, a ako bude određenih problema neće, i rasprava će biti odgođena - kazala je ministrica Anka Mrak-Taritaš.

Zastupnici sutra odlučuju i hoće li Grad od privatnika unajmiti njihove prazne garaže koje nisu uspjeli prodati i predati ih Zagrebparkingu da ih stave u javnu funkciju pod naplatom.

Komentara 5

Avatar Resničan
Resničan
14:18 24.09.2014.

Projekt spalionice grad jedino može enormno skupo financijski i zdravstveno koštati.Zato ga interesne grupacije uporno i guraju a sve na štetu građana.Zero waste je sustav kojeg je uvela i Ljubljana i kroz istinski ekološki način počela riješavati svoj problem sa otpadom.Isti takav sustav se predlaže i Zagrebu ali Bandić i Kosor očito ne žele čuti za njega.Alternativa spalionici postoji,puno jeftinija i sigurnija za okoliš i zdravlje.NE SPALIONICI

TV
tvrdapixa
09:11 03.10.2014.

Čuj ovo, neće spalionicu?! Pa gde buju spalili Bandića? Na Markovom trgu?

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
14:42 24.09.2014.

Upozorenje! Članak sadrži eksplicitne fotografije članova HNS-a.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije