Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Što se dogodilo s metropolom kad je zatreslo 5,5 po Richteru?

Hrvatska udruga kriznog menadžmenta sve je izmjerila i prikazala na kartama
25. ožujka 2020. u 19:55 20 komentara 101593 prikaza
Pogledajte galeriju 1/15

Da izračunaju koliki je točno pomak bio u centimetrima, trebat će im još vremena, ali prva mjerenja satelitom pokazuju kako u vrijeme zagrebačkog potresa gotovo nijedan milimetar grada nije ostao na svojoj standardnoj poziciji.

NOVA PODRHTAVANJA Zagreb se opet tresao: Zabilježena dva uzastopna potresa jačine 3,2 i 2,2 stupnja

Što se točno dogodilo metropoli, prikazala je na kartama Hrvatska udruga kriznog menadžmenta, a kako, objasnio nam je njen predsjednik Igor Magdalenić.

– Pomak tla mjeren je Copernicus EU Sentinel-1 radarskim satelitom usporedbom satelitskih snimki tla prije i poslije potresa. Kombinacijom dviju snimki može se stvoriti interferogram, gdje je faza povezana s topografijom terena i mogu se preslikati obrasci deformacija tla. Ako se fazni pomak povezan s topografijom ukloni iz interferograma, razlika između snimki pokazat će uzorke površinske deformacije koji su se dogodili kao posljedica potresa – stručno nam objašnjava Igor Magdalenić, pa dodaje kako su, zapravo, pomak tla mjerili s pomoću satelita koji, naravno, i inače kruži oko Zemlje.

Rezultate nisu, međutim, odmah mogli početi obrađivati na dan potresa.

– Nesreća je bila što je orbita bila sat vremena prije samog potresa pa je trebalo čekati do sljedećeg dana da se sve snimi. Uzeli smo snimku područja prije i poslije potresa i ono što se, u biti, radi jest da se mjeri razlika između te dvije slike. Izraženiji spektar boja znači veću razliku, a veća razlika veći je pomak tla – govori predsjednik Hrvatske udruge kriznog menadžmenta, koja nam je ustupila i kartu pomaka tla.

Sanacija centra grada nakon jučerašnjeg potresa Sramotno ponašanje Komora inženjera građevinarstva upozorila Zagrepčane: Svi naši članovi preglede zgrada rade besplatno!

Na njoj, objašnjava Igor Magdalenić, plavi spektar predstavlja negativnu vrijednost, odnosno udaljavanje tla od senzora satelita, dok je crveni pozitivna vrijednost, to jest približavanje tla senzoru satelita.

1 / 30
Potres u Zagrebu

– Ili, najjednostavnije, plavo označava slijeganje tla, a crveno uzdizanje tla. Bijela područja ona su bez pomaka tla ili približno nuli – kaže nam Magdalenić, a mi, gledajući kartu koja je dostupna uz ovaj tekst, pitamo je li zaista moguće da je bijela zona odmah ispod epicentra. Odnosno, kako to da je jedino mjesto na kojem se tlo u Zagrebu nije pomaklo ono koje se nalazi odmah ispod samog centra potresa.

– Točno je, vidi se lagana bijela crta ispod epicentra. Zasad to još ne znam objasniti, ali takvi su rezultati – govori nam Magdalenić, čija je ekipa još 2017. godine, korištenjem Copernicus Emergency Management servisa, izradila studiju procjene ranjivosti stanovništva od razornog potresa u gradovima.

RENATA RAŠOVIĆ Sada barem znamo kako izgleda Hrvatska kada je vode sposobni

Jedan od gradova uključenih u studiju bio je Zagreb, a područja koja su tada označili “najranjivijima” ona su koja su sad najviše i stradala.

– To je bilo prvi put da su se georeferencirali podaci, što je jako korisno u planiranju civilne zaštite, odnosno za pripremu i pripravnost operative – govori predsjednik udruge, čiji su članovi redom također pripadnici civilne zaštite. Sama Hrvatska udruga kriznog menadžmenta, ističe Magdalenić, udruga je studija Krizni menadžment, a u nju su učlanjeni bivši studenti, kao i djelatnici fakulteta te ostali stručnjaci povezani sa sustavom.

– Strukovna smo udruga fakulteta i tako je sve počelo, ali priključuje nam se sve više drugih ljudi, iz sustava vatrogastva, vojske, policije, zdravstva, Crvenog križa te s drugih fakulteta – kaže Igor Magdalenić.     

VIDEO: “Poznati Hrvati nakon potresa u Zagrebu, pružili potporu svima i iskreno opisali kako se osjećaju

Pomoć pogođenima potresom u Zagrebu te zaraženima koronavirusom

"Zajedno za Zagreb"

Donacije za uplatitelje iz Hrvatske uplaćuju se na račun: HR1210010051863000160 Državni proračun Republike Hrvatske s pozivom na broj odobrenja: HR68 5371 - OIB uplatitelja.

Donacije za uplatitelje izvan Hrvatske uplaćuju se na račun Ministarstva financija kod Hrvatske narodne banke, na broj računa IBAN: HR12 1001 0051 8630 0016 0

"Hrvatska protiv koronavirusa"

Donacije za uplatitelje iz Republike Hrvatske uplaćuju se na račun HR1210010051863000160 Državni proračun Republike Hrvatske s pozivom na broj odobrenja: HR68 5380 - OIB uplatitelja.

Donacije za uplatitelje izvan Hrvatske uplaćuju se na račun Ministarstva financija kod Hrvatske narodne banke na broj računa: IBAN: HR12 1001 0051 8630 0016 0

Snijeg u Zagrebu 14. 1. 2013.
BIT ĆE SVEGA
Objavljena velika prognoza: Ovakvoj zimi nismo se nadali, evo što nas sve čeka
s
OHR SAVJETNIK
Muči vas svrbež „tamo iza“? Saznajte kako ga se riješiti
  • Zagrepčanka:

    Može vas biti sram. Trebali ste to proživjeti. Ako nemate nešto ljepše za reći bolje šutiti. To je opća tragedija za cijelu Hrvatsku. Uništene su starine, to je historije Hrvatske, različiti zavodi, crkve bolnice, muzeji...Hrvatska ekonomija i baština. Umjesto kritiziranja ... prikaži još!ranja sklopite ruke i pomolite se Bogu za Hrvatsku, za Zagreb, za vaš grad, za vašu obitelj i za zdravlje svih. Narocito sada u ova strašna neizvjesna vremena. Humanost je potrebna.

  • samograd:

    Da odem van ove teme jedno pitanje . Gdje je Miroslav Škoro , treća politička snaga u hrvatskoj ????Svi imaju nešto za reći , reći neki prijedlog ,prošetati gradom , a vitez suverenist , vrsni retoričar ,intelektualac , pače glazbenik ... prikaži još!k , doktor , njega nema !!!!!????? 460 000 njegovih omađijanih glasača to ne vidi , u najmanju ruku je trebao biti obučen u neku poviesnu odoru sa štitom ukrašenu našim grbom sa iskukanom sabljom kako drži motivirajući govor stojeći na hrpi šute ,dr Škore nema,pa nema , pa da vjerovatno je kod ženinih u dužoj posjeti dok se stvar ne sredi !!

  • klamerko:

    Nažalost moram istaknuti da sam vrlo razočaran seizmolozima i seizmološkoj službi. Oni kažu citiram da je "potres 1880. godine bio jako puno jači od ovog potresa 2020.". Dozvolite mi molim vas da vam dokažem da to baš i nije nužno ... prikaži još! svugdje tako... Potres iz 1880. godine: Lokacija 45°54' sjeverno i 16°6' istočno. Snaga: 6.3 po Richteru, odnosno (u jedinicama) 10^6.3 = 2x10^6. Udaljenost od moje kuće u donjem gradu: 14.5 km. Dubina: 10 km. Ukupna udaljenost sqrt(10^2+14.5^2)=17.61 km Potres iz 2020. godine: Lokacija: 45° 52′ 12″ N, 16° 1′ 48″ E Snaga: 5.5 po Richteru, odnosno (u jedinicama) 10^5.5 = 3.16x 10^5. Udaljenost od moje kuće: 8.3 km. Ukupna udaljenost sqrt(10^2+8.3^2)=13 km. Udarna snaga pada s kvadratom udaljenosti. Idemo podijeliti snagu u jedinicama s udaljenosti na kvadrat za svaki od potresa i staviti u međuodnos: (2x10^6)/(17.6^2) / (3.16x10^5)/(13)^2 = 6456/1869 = 3.45 puta. Dakle potres iz 1880. bio je jačeg udara od ovog sadašnjeg ali ne za red veličini niti 6 puta, nego tek 3.5 puta. Udaljenost od udara od epicentra igra ulogu kvadrata, a oslobođena energija tek linearnu ulogu. Odnosno lokacija epicentra u odnosu na lokaciju objekta (kuće) igra veću ulogu od same oslobođene energije. I ne znam zašto nitko od dežurnih to nije naglasio niti govori o tome, a to je esencijalno važno za razumijevanje "broja po Richteru" koji sam po sebi nije informacija nego poluinformacija, a bez detalja o točnoj lokaciji čak prije i dezinformacija...