Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svjetska klasa

Tjestenina u kulinarskom beskraju koji mami na igru za štednjakom

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
11.03.2018.
u 10:58

U jednostavnije recepte za cijelu godinu spadaju glasoviti alio, olio, peperoncini, u prijevodu češnjak, ulje (maslinovo, naravno) i ljute papričice, fantastični su i ujušci, a posebno zanimljiva vrsta priprave dolazi iz katalonske tradicije

Nepregledno je mnoštvo odličnih recepata za tjesteninu. Taj kulinarski beskraj talijanski znalci doveli su u red sa dva neprikosnovena pravila: tjestenina se ne smije raskuhavati, mora ostati “al dente”, na zub, kako kažu. Za takvu dobru konzistenciju mora se koristiti brašno tvrde pšenice, “grano duro”, odnosno pšenica durum, kako taj naziv prevodimo.

U nas se, pak, tjestenina desetljećima prekuhavala, a mijesila se od svakojakog brašna. Novo tisuljeće donijelo je, srećom, i tu vrstu prosvijećenosti. Izraz “al dente” udomaćio se kao i uvoz “grano duro” brašna iz Italije. Kapitalizam je, pak, pomeo domaće velike proizvođače, a poneki, vrlo rijetki mali počeli su uvoziti brašno durum.

Na našim se žitnicama, naime, nije sijala takva pšenica. Ta je činjenica, pak, živcirala poduzetnika Zorana Šimunića. Potrošači su prepoznali dobru kakvoću njegovih proizvoda, širio je ponudu svježe, nesušene tjestenine, kao što i dolikuje proizvođačima koji izlaze na tržnice. U tom je rastu i poletu Zoran potaknuo baranjske polodjelce i sada se svake godine sve više i u nas sije i žanje durum. Stvoreni su tako preduvjeti za stopostotnu domaću tjesteninu najviše kakvoće, onu koja može doći brzo do kupca pa je ne treba sušiti.

Put do besprijekornih jela širom je otvoren, priziva se kreativnost. Jednostavnost, pa čak i minimalizam često je obilježje vrhunske talijanske kuhinje. Pažnja se posvećuje detalju, dobrim sastojcima od kojih se od svježih traži da budu sezonski. U te jednostavnije koji se lako pripremaju cijele godine spada nekoliko kultnih, prije svih glasoviti “alio”, “olio”, “peperoncini”, u prijevodu češnjak, ulje (maslinovo, razumije se) i ljutkaste papričice. Od tjestenine se u takvome jelu obično rabe obični špageti.

Svježa, nesušena tjestenina upravo mami i na neka poigravanja za štednjakom. Mene je, recimo, mučila činjenica izlijevanja juhe u kojoj se kuhala tjestenina. Talijanska tradicija, doduše, nalaže kuhanje u velikim loncima i u izdašnim količinama vode. No, svježa je tjestenina doslovce kuhana u minutu-dvije, pa velike količine vode nisu neophodne.

Guste juhe, ujušci, fantastične su od obične tjestenine raznih vrsta i pogotovo od punjene. Malo nasjeckanog korjenastog povrća i, primjerice, grašak, čak i onaj iz zamrzivača, vode do brzog užitka u povrtnim juhama, minestronima, kako kažu Talijani, ili našim maneštrama.

Bogat obrok od samo jednog izdašnog jela krije se u ovakvim zamislima osobito ako se u ujuške doda poneki račić, školjka i riblji file. Kockice piletine ili neko mljeveno meso imat će sličan učinak, kobasice također, nema razloga zašto bi se gljive preskočile, dapače. Isto vrijedi i za sir, svježi, dimljeni, odležali...

U tom obilju sastojaka koji se nameću potrebno je samo promisliti zašto se odabire neki konkretni. Jednako su tako otvorene i sve opcije od krajnje štedljivosti do blagdanske raskoši pa čak i rasipnosti. Mjerljiv je taj raspon odreda dobrih jela od nekoliko kuna po osobi do otvorene gornje granice. Ako je brzina priprave važna, onda se svi dodatni sastojci kuhaju u istom loncu. Brzoj pripravi pridonijet će gotovi svježi umaci iz ponude Aurelije.

Štedljivost će naglasak staviti na dobre jeftine namirnice: luk, mrkvu, šampinjone i pileća jetrica, na primjer. Ako vrijeme i novac nisu toliko važni, onda mogu otpočeti kuharske igre bez granica. Komadić janjetine i neka od punjenih tjestenina mogu biti primjer jela toliko ukusnog da se izvrstan objed može osmisliti jednim jelom. Janjetinu u tom slučaju vrijedi otkostiti, od kostiju napraviti temeljac. U temeljcu se onda kratko skuhaju kockice janjetine, od povrća, primjerice, koromač te punjena tjestenina po slobodnom izboru kuhara. Što se tiče ribanog sira, tvrdi ovčji logičan je izbor, nikako ne i jedini. Jeftinija inačica ovakve divote jest pileći batak s punjenom tjesteninom. Iskorak prema luksuzu vodi preko svježih škampa, a temeljac se, naravno, kuha na laganoj vatri od oklopa rakova.

Posebno zanimljiva vrsta priprave tjestenine jest ona čije izvorište ne tražimo u talijanskoj, nego u katalonskoj tradiciji. Katalonci vole, naime, tjesteninu zapeći u pećnici, pa je potom podlijevati kao da rade rižoto. U tu svrhu koriste suhu tjesteninu, no svježa je još bolja, čak i ona prirodno aromatizirana, poput crne, obojene sipinim crnilom. 

Mladi zaljubljenici u kuhanje vole svoje dosege iskušavati na tjestenini. Uz majčinu superviziju, četrnaestogodišnja Lara odabrala je tri boje. Svijetlu i zelenu pripremila je s piletinom narezanom na rezance i šampinjonima. Okus je pojačala s malo pršuta, dodala povrće i list peršina te bogati umak podlijevala povrtnim temeljcem uz nekoliko kapi bijeloga vina. Umak je povezala kiselim vrhnjem i jelo na koncu blagoslovila parmezanom. Prihvatila se i crne tjestenine, a posebno se potrudila oko preljeva: plodovi mora u jednoj tavi, šalša u drugoj. Na koncu ih je izmiješala i dodala listiće parmezana. Naš je prijedlog graševina uz prvo jelo, pinot crni uz drugo.

Svježa domaća tjestenina toliko je uspješan proizvod da se sve više izvozi. Puko širenje prodaje vizionare poput Zorana Šimunića ne može zadovoljiti. Počelo ga je kopkati što je tradicija korištenja osebujne namirnice, heljdina brašna, gotovo iščezla iz naše svakodnevice. Rijetki pekarski proizvodi od njega koji se ponekad nađu obično nisu baš osobite kakvoće. Razlog je jednostavan: uvoznici pretežno trguju jeftinim brašnom azijskog porijekla. Takva ponuda nikako ne pridonosi preporodu heljde u našem podneblju. Jela pripremljena od jeftina heljdina brašna i ona od dobroga neusporediva su. Lako se to i brzo dade provjeriti na primjeru palačinki, recimo. Rusi posebice cijene palačinke od heljdina brašna, zovu ih blini i rado služe uz kavijar. Heljdino brašno izvorište je raznih divota, žganaca, zlevanki, omleta, biskvita, slanih i slatkih. Pogača od mješavine heljdina brašna i brašna bučinih sjemenki upravo je takvo jelo koje mami uzdahe. No uvoz je zasad jedina opcija i Zoran Šimunić ovaj put nije optimističan glede obnove domaćeg uzgoja heljde. Zahtjevna je to poljodjelska kultura, no s druge strane uspijeva i na škrtom tlu. Njezin je cvijet privlačan pčelama, kremasti med iznimno ukusan. Vizija heljde kao temelja pčelarstva i mlinarstva u Lici zasad je samo bajka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije