Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TO SU OGROMNI NOVCI

Stojak: Minus od 1,3 milijarde kuna u zagrebačkom proračunu je financijski brodolom

Zagreb: Gradski zastupnik Tomislav Stojak (HNS) održao je konferenciju za medije
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/4
01.09.2020.
u 14:59

Ovaj iznos govori u kakav financijski ponor može upasti Zagreb, ako se nastavi ovako neodgovorna i rasipnička politika gradonačelnika i gradske uprave - ustvrdio je Tomislav Stojak (HNS) te pozvao gradonačelnika i skupštinsku većinu da što prije predlože saniranje proračunske dubioze, jer je to i zakonska obaveza.

Minus od 1,3 milijarde kuna u lanjskom gradskom proračunu "financijski je brodolom" koji se dogodio zbog neodgovorne i rasipničke politike gradonačelnika Milana Bandića i njegove uprave, rekao je danas HNS-ov zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Tomislav Stojak.  Prijedlog izvješća o izvršenju gradskog proračuna za 2019. naći će se kao jedna od glavnih točaka na dnevnom redu sjednice Skupštine, koja je zakazana za 10. rujna. 

Stojak je na današnjoj konferenciji za novinare rekao da proračunskom minusu od 1,3 milijarde kuna "ne pomažu ni prsluci niti čamci za spašavanje". 

- To su ogromni novci koji govore u kakav financijski ponor može upasti Zagreb, ako se nastavi ovako neodgovorna i rasipnička politika gradonačelnika i gradske uprave - ustvrdio je te pozvao gradonačelnika i skupštinsku većinu da što prije predlože saniranje proračunske dubioze, jer je to i zakonska obaveza. 

Podsjetio je i da je 2018. Državna revizija utvrdila da je već tada minus u gradskom proračunu bio veći od 700 milijuna kuna, a u godinu dana narastao je za još 600 milijuna kuna. Pritom je upozorio na projekte poput izgradnje sljemenske žičare, koji usred izvedbe poskupljuju. Unatoč početnoj procjeni da će izgradnja stajati do 300 milijuna kuna, na kraju će Zagrepčane nova žičara koštati milijardu kuna.

Stojak podsjeća da je ZET jedan od najvećih korisnika gradskih subvencija, svake godine mora vraćati leasing za niskopodne tramvaje, nositelj je kredita za žičaru i gubitaš koji svaku godinu završava s 50 do 80 milijuna kuna gubitka

- Samo onu godinu kada se dizao kredit za žičaru ZET je završio u plusu, i to pomoću financijskih malverzacija, kako bi mogao preuzeti kredit koji Grad nije mogao dići -  istaknuo je Stojak. Također je ocijenio da Zagreb nema 20 posto sredstava za obnovu nakon potresa, kao što predviđa Zakon o obnovi Zagreba.

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
16:41 01.09.2020.

Dio tog novca je kod Pripuza, dio kod Penave, dio kod........

KO
Kokoiduhovi
12:36 02.09.2020.

Važno je ne zaboraviti da je onog trena, kada su članovi Skupštine Grada digli ručice, da Onaj čije se ime ne izgovara, bude jedini član i i predsjednik skupštine Holdinga (dakle da potpuno autonomno odlučuje o baš svemu, sve otišlo u kvasinu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije