Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekspedicija

Silaze u ponore u koje se nitko drugi ne usudi ući

Speleolozi, portal
Jurica Galoić/PIXSELL
26.08.2013.
u 09:59

Ispraćaj ekipe speleo-ronioca bio je, baš kao i 1986., ispred zgrade Večernjaka, a krenuli su na put prema ponoru rijeke Ričine

Baš kao i 1986. kad je Društvo za istraživanja i snimanja krških fenomena Dinaridi krenulo ispred Vjesnikova nebodera, tadašnjeg sjedišta Večernjaka, na istraživanje jame na crnogorskom Durmitoru, i ove subote ispred Večernjaka su krenuli u svoj novi pothvat. Sad ih je 15, u autima punim opreme, krenulo prema ponoru rijeke Ričine, u selu Kovači u blizini Tomislavgrada, BiH.

–Ovo je četvrti logor pored špiljskog podzemnog koridora između Duvanjskog i Livanjskog polja, a sad kreće detaljno istraživanje jednog od najdubljih vodenih podzemnih objekata u bivšoj državi. Pomaže nam i Speleološko društvo Mijatovi dvori iz Tomislavgrada, a uz speleo-ronioce i speleologe, pridružit će nam se i 10 znanstvenika iz Podgorice, Beograda, Postojne, Sarajeva, Šibenika i Splita - kaže voditelj Tihomir Kovačević Tihi, te dodaje da bi ih trebalo biti oko 80. On i Krunoslav Hornung jedini su koji su bili u ekipi i 1. kolovoza 1986. Iako se družina, dodaje, rasula po svijetu, danas ih zamjenjuju potomci, koji su ljubav prema istraživanju preuzeli od roditelja i spremno prihvatili put u neistraženo podzemlje.

 –Pripremali smo se godinu dana, najviše smo vremena potrošili na traženje sponzora. I dalje nam nije pokriven sav put. Da mislimo na novac, nikad nigdje ne bismo ni otišli - navodi Tihi.

Oni su, dodaje, romantičari koji slijede svoje ideje, a posebno uzbuđenje im je osvijetliti dio nepoznatoga.

–Ne gajimo nade da ćemo uspjeti preroniti cijeli koridor, dug oko 30 kilometara - kaže Tihi. U ekipi iz Zagreba ima kreatora, menadžera, profesora, a sve ih odlikuje jedno.

– Jaka psihofizička stabilnost je sve što je potrebno. I želja da uđeš gdje gotovo nitko neće - reče Tihi. Spilje istražuju cijele godine i već su kao ‘velika familija’. Svaki put prate ih i četveronožni prijatelji, bez kojih je put, ističu, nezamisliv.

>>Naši speleolozi kreću na minus 1400 metara

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije