Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Sanjamo dan kad ćemo, umjesto u skučeno sklonište, na misu u crkvu

Gradit će se u istočnom dijelu naselja, na parceli omeđenoj ulicama 144. brigade HV-a, Borisa Ulricha i Dragana Plamenca
30. listopada 2020. u 08:41 2 komentara 780 prikaza
Pogledajte galeriju 1/8

U atomsko sklonište može ih stati pedesetak, odnosno još manje ako se pritom uzima u obzir neophodan razmak od metar i pol između njih zbog epidemioloških mjera. Većina vjernika zato za vrijeme mise stoji vani, slušajući župnikovu propovijed s velikih zvučnika postavljenih ispred ulaza. Četiri puta dnevno održava se bogoslužje u Župi svetog Ivana Pavla II. u Novom Jelkovcu, u 7.45, 9, 11 i 18.45 sati jer je župljana mnogo, između sedam i osam tisuća, što je otprilike 100 puta više nego što bi ih se u ovaj prostor ikad moglo stisnuti. A dok hodaju prema skloništu, odjeveni u svoje najbolje nedjeljno ruho, mnogi od vjernika i nesvjesno pogledavaju prema obližnjoj ledini i velikom križu na njoj, gdje bi jednog dana trebali niknuti crkva i svetište.

crkve ranjene potresom 'Mise su u dvorištu stradale crkve, no dolazili bismo i da je snijeg do koljena'

Imamo vrtić, škole, bazen...

Mlada je ovo župa, osnovana 2011. godine, dok je Novi Jelkovec još bio naselje u nastajanju. S godinama je kvart nabujao u gusto naseljeno područje s nekih 12 tisuća stanovnika, od kojih su velika većina vjernici. Kapaciteti atomskog skloništa smještenog u blizini osnovne škole odavna su prerasli potrebe sve brže rastuće pastve pa su gradnja crkve, a potom i svetišta postali jednim od prioriteta župe.

 | Autor :

– A neprestano se doseljava još ljudi, pretežito mladih obitelji s djecom, a mnogi od njih također idu u crkvu. Potreba za crkvom zaista je velika – kaže nam Nadica Mišić.

Na ovoj privremenoj lokaciji jednostavno nema mjesta osim za djelić vjernika, podsjećaju Ivica i Marica Matuha pa kvart godinama željno iščekuje svoj sakralni objekt. Zajedno s prijateljem Vladimirom Marčinkom gotovo svaki dan onamo idu moliti krunicu i dobro znaju koliko taj prostor može biti skučen.

Župna crkva sv. Mihaela u Gračanima TEŠKO OŠTEĆENA U POTRESU Pokrenuta akcija za obnovu župne crkve sv. Mihaela Arkanđela u Gračanima

– Vidjeli ste kako izgleda unutra, mislim da je evidentno da nam ovaj prostor nije dovoljan – nadovezuje se župnik Josip Horvat, koji vodi i župu u Ivanjoj Reki. Svake godine sve je više, dodaje, krštenja, pričesti i krizmi, stoga se svi nadaju da će ubrzo izići iz atomskog skloništa. No, neovisno o tome hoće li nova crkva na ledini osvanuti za godinu dana, tri ili deset, vjernici svoje atomsko sklonište, kažu, neće napustiti.

 | Autor :

– Situacija je takva kakva jest i sretni smo što imamo barem ovo. Mi iz Jelkovca nikad nećemo otići – ponosno kažu roditelji Cecilija i Daniel Ćurić.

No, unatoč tome što je središte njihove župe fizički sitno, ona ima bogat i raznolik život. Osim crkvenih zborova, tu su i razne molitvene skupine, zajednice i kateheze, a ondje utorkom djeluje i Caritas.

Slavno sajmište Ide se u uređenje: Od proljeća na “sesvetskom Hreliću” nećemo gacati po šljunku i lokvama

I nakon što su dobili vrtić, osnovnu i srednju školu, pa čak i bazen, kažu stanovnici Novog Jelkovca, bio bi i red da konačno stigne i crkva, a čini se da su došli jedan korak bliže realizaciji tog dugogodišnjeg sna jer je ovo pitanje bilo jedna od tema ovotjedne sjednice Gradske skupštine. Raspravljalo se, točnije, o detaljnom planu uređenja stambenog naselja na lokaciji Sopnica – Jelkovec, na kojem se radi od 2003. godine, a morao je biti mijenjan zbog inicijative Zagrebačke nadbiskupije i Holdinga da se uvrstiti i gradnja buduće župne crkve i svetišta sv. Ivana Pavla II. Prihvaćen je većinom glasova konačan prijedlog njegovih izmjena i dopuna, ovaj put sa sakralnim objektima uvrštenima u nacrte. Oba će se nalaziti na istočnom kraju naselja, a zauzet će sjeveroistočni dio parcele omeđene ulicama 144. brigade HV-a, Borisa Ulricha i Dragana Plamenca.

 | Autor :

Plac će se “pomaknuti”

– Osnovnim ciljevima i programskim polazištima izmjena i dopuna plana uređenja naselja potrebno je omogućiti izgradnju buduće župne crkve i svetišta sv. Ivana Pavla II na lokaciji rezerviranoj za uređenje tržnice u Novom Jelkovcu, iznaći alternativnu lokaciju za smještaj tržnice te u cijelom obuhvatu plana preispitati odredbe koje se odnose na promet u mirovanju – objašnjava se u dokumentu zašto se išlo u njegove modifikacije. Ističe se u njemu i da se tržnica neće daleko seliti, već će se jednostavno “pomaknuti” nešto južnije u sklopu iste parcele, odnosno na ugao ulica Dragana Plamenca i Borisa Ulricha, a imat će i vlastitu garažu. Što se tiče ostatka plana, i dalje se, prema dokumentu, namjeravaju graditi brojni novi sadržaji koje kvart još nema, poput trga, parka, kulturnog centra, javnih garaža...

TARIK ČESTITAO
Odustao na pitanju za pola milijuna kuna: Biste li vi znali odgovor?
Borba protiv raka
BORBA ZA ZDRAVLJE
Čak 90% dijagnosticiranih s rakom pluća u Hrvatskoj umire jer se otkriva prekasno
  • KidamNaLijevo:

    A ja pomislio da vam treba popuniti one silne, prazne i porazbijane poslovne prostore ispod zgrada i popuniti prazne garaže koje propadaju a izvjesna manjina ih koriste za paljenje vatre.

  • Kokoiduhovi:

    Crkva je sigurno već platila projekte, dobila lokacijsku, a sada će za mjesec-dva skupiti lovu za gradnju. Od ogromnih donacija iz inozemstva, od centralne blagajne te drugih zajednica....to je sitnica.