Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobivaju svoje ulice

Suborci ratne heroje iz Dubrave i trajno vraćaju kući

branitelji Dubrava
Foto: Arhiva VL
1/5
07.06.2015.
u 19:55

Imena poginulih suboraca 145. brigade Hrvatske vojske nosit će 11 ulica. Cilj je udruge veterana da takav spomen dobije svaki od 41 poginulog pripadnika brigade

Josip Bahman, Dubravko Jurković “Sirovina”, Berislav Bilanović “Buba”, Zdravko Horvatić “Dugi”, Tihomir Klobučar, Tomislav Švab, Robert Tupek, Stanislav Pongrac, Mladen Bošnjak, Davorin Jeić “Lovac” i Željko Jukić.

Imena su to hrvatskih branitelja koji su od 1991. krenuli iz svojih kuća u rovove po Hrvatskoj, braniti napadnutu domovinu kao pripadnici 145. brigade HV-a.

Retkovec, Trnava, Čulinec

I nisu se vratili, ostavili su život ili na bojištu ili u bolnici. No, njihovi suborci, članovi Udruge veterana 145. brigade Dubrava, pobrinuli su se da dečki opet budu prisutni u kvartu. Na njihovu inicijativu, a uz podršku gradske četvrti, dosad neimenovane ulice Donje Dubrave, između VII. Retkovca, Vrinice, Južne ulice te ulica Trnava IV. i Čulinec I. bit će nazvane po ovim junacima Domovinskog rata. Službeno je to odlučeno i na ovotjednoj sjednici Gradske skupštine.

– Projekt smo, u suradnji s mjesnim odborima, pokrenuli prije nekoliko mjeseci, a kako bi svaki od 41 poginulog branitelja iz brigade imao svoju ulicu, kao spomen. Želimo odati počast palim borcima – zadovoljan je predsjednik Udruge veterana 145. brigade HV-a, ing. Vinko Muller, pričuvni satnik HV-a.

Na svoje branitelje i njihov značaj ponosni su stanovnici Dubrave. Jedan od njih pozdravlja inicijativu s obzirom na to da je i sam nekad bio u Hrvatskoj vojsci.

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Foto: Petar Glebov/Pixsell

– Svako bi naselje to trebalo napraviti. Pohvala Gradu i Udruzi veterana 145. brigade, branitelji su to zaslužili – kaže Mladen Lacković.

No, mnogo stanara zabrinuto je zbog dokumentacije koju će morati promijeniti kad se nazivi ulica promijene.
– S obzirom na to da ulice koje će dobiti imena branitelja dosad nisu imale naziv, stanari neće imati problema s promjenom dokumenata – kaže potpredsjednik Udruge Željko Radovanović. Napominje da se u suradnji s gradskim četvrtima Gornja i Donja Dubrava te Odborom za imenovanje naselja, ulica i trgova vodilo računa da stanovnicima ne stvaraju dodatni trošak.

Suglasnost obitelji

Da im poginuli suborci dobiju trajni spomen na uličnim pločama, osim njihove želje, bio je važan još jedan kriterij.

– Morali smo dobiti suglasnost obitelji poginulih i tada smo mogli početi skupljati ostale potrebne dokumente – kaže Radovanović.
Kroz 145. brigadu prošlo je 6300 ljudi, a ovo je samo jedan od projekata kojim se prisjećaju suboraca.

– U udruzi vodimo računa o zapošljavanju branitelja, provodimo edukacije za djecu i ravnatelje škola. Članovi udruge – odvjetnici, ekonomisti, inženjeri – održavaju kongrese i predavanja iz svoje branše – rekao je Muller, a imenovanje 41 ulice imenima branitelja – dodaje – najveći je takav projekt u Hrvatskoj.

Komentara 19

BR
braveheart11
21:18 07.06.2015.

Svaka čast ljudima iz Dubrave a pogotovo onima koji više nisu sa nama. Hvala im!

Avatar Chupacabra
Chupacabra
22:53 07.06.2015.

Slava i čast poginulim braniteljima.... Imena ulica je najmanje što možemo učiniti da ih se vječno sjećamo...

DU
Deleted user
23:10 07.06.2015.

Treba tako... neka naši ljudi poginuli za slobodu dobiju svoje ulice, a ne onako kako je sdp gurao - da ulicu dobije srbijanski pevač ( onaj roker).... svaka njemu čast, ali mi prvenstveno trebamo poštovati svoje, a ako ostane kojaa ulica, onda tuđe... naljutit ću mnoge, ali nor. Masaryk je dobio ulicu u centru Zgb, a čujem da je mrzio Hrvate, ili ih je bar omalovažavao....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije