Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAPIS IZ 1891.

Otkrivena tajna prvog hotela u Zagrebu

Hotel Palace
Foto: Hotel Palace/privatna arhiva
1/10
11.04.2018.
u 11:28

Stari dokument napisan krasopisom slučajno je pronađen pri renoviranju dvorane za sastanke u hotelu koji slavi 111. rođendan.

“Dne 8. lipnja 1891. (jedne tisuće osam stotina devedeset i prve) položen je temeljni kamen ovoj kući. Neka mnogo stotina godina postoji čvrsto i uzvišeno, netaknuta od nesgoda vriemena i živalja, neka stoji u znak pregnuća gradjanstva našeg liepog zemaljskog glavnog grada Zagreba. Kuća ova neka bude staništem mira, neka bude domom nepomućene sreće i blagostanja obitelji gospodina Dragutina Schlesingera i svih ostalih stanara u njoj. Bože daj dobro!!!”.

Dio je ovo rukom napisane “izprave” položene prije više od stotinu godina u temelje hotela “Palace” koji se nalazi u palači prvotno sagrađenoj za trgovca drvnom građom Schlesingera i njegovu brojnu obitelj. Zgrada u neorokoko stilu na uglu Katančićeve i Trga Josipa Jurja Strossmayera 16 je godina bila njegova obiteljska kuća, a od 1907. godine postala je prvi profesionalno organizirani hotel u Zagrebu. Stari dokument pisan rukom slučajno je pronađen pri obnovi dvorane za sastanke, a danas će ga predstaviti javnosti u povodu 111. rođendana.

Foto: Hotel Palace/privatna arhiva

Piše i tko su arhitekti

Otkrio ga je radnik koji je bušio rupu za ventilacijsku cijev, a uz njega, u stakleno-bakrenoj kapsuli veličine 40 centimetara pronađene su i izvorne novine Obzor tiskane 30. svibnja 1891., dnevne novine Agramer Zeitung te kovanice forinti iz tog vremena.

– Naći tu svojevrsnu vremensku kapsulu na etaži površine 1600 kvadrata bušeći jednu malenu rupu bila je stvarno neopisiva sreća. Baš smo je pogodili – kaže direktor hotela “Palace” Tomislav Kuliš, koji je odmah potom otkriće fotografirao mobitelom. Fotografije su, uz pronađene dokumente, izložili u lobiju, gdje su osmislili maleni izložbeni prostor vezan uz prošlost hotela. Dokumenti su konzervirani i restaurirani na Odjelu za tekstil, papir i kožu te na Odsjeku za restauriranje arheološkog metala i stakla u Hrvatskom restauratorskom zavodu, gdje su potvrdili njihovu autentičnost, ali i rijetkost.

– Takve su poruke stari Zagrepčani kroz stoljeća ostavljali na skrovitim mjestima sa željom da potomstvu ostave vrijedne podatke o važnim događanjima. Izbor mjesta bio je pomno biran, pa su tako vrlo rijetko poruke i otkrivene. Jedina kapsula u povijesti Zagreba koja je, uz našu, na sličan način pronađena, ona je koju je ostavio Herman Bollé u jednom tornju katedrale – kaže Tomislav Kuliš. Isprava, dodaje Kuliš, daje dragocjen presjek tog vremena – u njoj piše i da je nastala za vrijeme vladavine cara Franje Josipa i bana Khuen-Héderváryja, zabilježeno je i da je grade zagrebački arhitekti Hönigsberg (Leo) i Deutsch (Julijo) te tko je zadužen za nadzor radova.

 

Neće otići iz hotela

Naveli su i kolike su bile dnevne nadnice te koliko se plaćalo kilogram mesa, brašna i drugih namirnica... – Ukratko, jedan tesar i zidar radili su za dnevnicu od 1,6 forinti kojom su mogli kupiti tri litre crnog vina ili četiri litre piva – priča Tomislav Kuliš, dodajući da to otkriće namjerava zadržati unutar hotela. Dokumente su stavili u specijalnu izložbenu vitrinu kako bi pronalasci ostali zauvijek sačuvani.

Komentara 3

Avatar rubinet
rubinet
12:41 11.04.2018.

bio sam gostom hotela Palace nekoliko puta....ljubazno osoblje,dobra hrana,dobar apartman...ukusna slastica Petit Palace....jedino im je dizalo preusko...

VI
Vito
07:57 12.04.2018.

Kuća ova neka bude staništem mira, neka bude domom nepomućene sreće i blagostanja obitelji gospodina Dragutina Schlesingera i svih ostalih stanara u njoj. Bože daj dobro!!!”. ::: Kuća je 1945.g. oduzeta i nikad nije vraćena vlasnicima. __ Tko je bio na vlasti i tko je na vlasti??? __ Idenitični komunisti koji su kuću oteli vlasnicima i danas vladaju Hrvatskom i Zagrebom.

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
13:13 11.04.2018.

moj zagreb na kaj si spal!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije