Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Pretražite tavane i podrume pa nam donesite stare igračke

Hrvatski školski muzej akcijom “Slatko sjećanje na djetinjstvo” prikuplja predmete za veliku izložbu koja se otvara u studenome
24. travnja 2019. u 15:23 1 komentara 922 prikaza
Slatko sjećanje na djetinjstvo
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/9

Hit su bili Pokemoni, a najveća dilema što u leksikonu odgovoriti na pitanje “imaš simpatiju?”. Ili nešto ranije, kad pojam društvene mreže, primjerice, nije postojao, zločesti su strepili od šibe, a u školama se pisalo nalivperom.

Miro Laco Pročelnik Laco: 'Godišnje primimo 6 tisuća prijava, a isplatimo 80 mil. kn za novorođenčad'

Slatko je sjećanje na djetinjstvo, a upravo istoimenim projektom Hrvatski školski muzej nastoji oživjeti to razdoblje te ga učiniti vječnim.

Slatko sjećanje na djetinjstvo | Autor : Sandra Simunovic/PIXSELL Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Slijede svjedodžbe i knjige

– Projektom prikupljamo sve što podsjeća na djetinjstvo u 20. i na početku 21. stoljeća. Do kraja svibnja mogu se donijeti stare igračke, a u lipnju i srpnju školske fotografije, knjižice, svjedodžbe, torbe, bilježnice... Rujan i listopad, pak, predviđeni su za slikovnice i dječje knjige. Sve što imate iz školskih dana dobrodošlo je – kaže ravnateljica Štefka Batinić.

Predmete će predstaviti izložbom u studenome, a odziv u prvome dijelu akcije, ističe direktorica marketinga Marijana Bračić, odličan je pa je prikupljeno više od 200 igračaka. Na pitanje nije li se ljudima teško odreći dragocjenosti iz djetinjstva, odmahuje rukom.

Zekanje u ZOO-u zEKANJE u Maksimiru Gotovo deset tisuća ljudi došlo u ZOO pripremati pisanice za životinje

– Ma ne, najčešće ne znaju kamo bi s njima pa donesu, kako kažu, da ostanu budućim naraštajima – objašnjava M. Bračić među policama s igračkama. A ondje su babuške nastale između dvaju svjetskih ratova, lutkice s početka prošlog stoljeća, stari modeli Jaguara... Pa i zubom vremena nagrizena, ali očuvana lutka dječaka. Njegovo je ime Bobi i ‘69. je godište, otkriva viša kustosica Sanja Nekić.

– Nedavno ga je donijela jedna baka. Ona ga je kupila svome sinu, a nakon što su se njime igrale tri generacije, vremena su se promijenila pa njezina unuka Bobi više ne zanima – ističe S. Nekić.

Slatko sjećanje na djetinjstvo | Autor : Sandra Simunovic/PIXSELL Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Društvo mu prave lutkice u šarenim haljinicama koje je jedna gospođa pronašla na tavanu, a s njima se igrala prije pet desetljeća. Ona je donijela i kutiju punu figurica ježeva, zečeva, ružičastih slonova, štrumfova, a među njima i mali novčanik, što je, dodaje kustosica, posebna priča.

uskrsna jaja u pješčaniku Čokoladni zeko ima duge uši da čuje djecu koja ga žele loviti. Mora, jer će ga pojesti

– Kao mala je skupljala figurice i napravila od njih razred. Svaki “đak” ima ime i prezime, pa i svoju knjižicu – ističe S. Nekić. Učeničke knjižice velike tek nekoliko centimetara sačuvane su u novčaniku. Na svakoj piše OŠ Kaptol, godište 1966./1967, a figurice u njima imaju i ocjene i opaske o vladanju.

Slatko sjećanje na djetinjstvo | Autor : Sandra Simunovic/PIXSELL Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL Jedan od modela Jaguara upotpunio je zbirku autića

Prošlost koja živi zauvijek

U zbirci je i plastična beba koja je dolazila u raznim bojama i bila apsolutni hit 80-ih. Proizvodila ju je zagrebačka tvornica igračaka Biserka, a svaka je bila ručno rađena pa time i unikat. Muzeju je, pak, netko poklonio jedan žuti primjerak. Pokraj prostorije u kojoj su izloženi prvi modeli kompjutora smjestila se i zbirka spomenara i leksikona koji će također biti dio izložbe.

Učionica Rezultati istraživanja Djeca bi da ih se više pita za mišljenje, no ne vjeruju da će to nešto promijeniti

Od onih s početka prošloga stoljeća, pisanih krasopisom, preko primjeraka iz 30-ih pa do nešto modernijih iz 2000-ih. Među njima je i šareni spomenar iz sredine 70-ih koji također ima zanimljivu priču.

– Gospođa koja ga je donijela tek je nedavno na stranicama koje su pjesmicama i crtežima ispunili njezini nekadašnji kolege iz razreda primijetila flomasterom upisane brojke od jedan do pet. Njezine su kćeri tada priznale da su kao male listale spomene i ocjenjivale ih – smije se S. Nekić, dodajući kako je to još jedan dokaz da svaka osoba koja daruje nešto iz djetinjstva time ostavi i dio svoje prošlosti koja onda, pohranjena u muzeju, živi zauvijek.

Otvorena Noć knjige

NP Plitvička jezera
Što vidjeti?
Što sve trebate znati posjećujete li Nacionalni park Plitvička jezera: Gdje vas čekaju fine ličke delicije, a doznajte i što je novo u obilasku Nacionalnog parka
  • Avatar magarac.jozo
    magarac.jozo:

    Pohvalno..... imao sam majmunčića na navijanje sa nekim limenim tanjurićima na rukama.......