Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Večernji TV

'Godišnje primimo 6 tisuća prijava, a isplatimo 80 mil. kn za novorođenčad'

Gradska uprava godišnje zaprimi oko šest tisuća prijava, a u proračunu je predviđeno 80 milijuna kuna za pomoć za opremanje novorođenog djeteta.
23. travnja 2019. u 15:43 39 komentara 1769 prikaza
Miro Laco
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Zagrebačka Gradska uprava prošlog je tjedna predstavila novu online uslugu pod nazivom e-Bebe. Riječ je o digitalnoj prijavi za novčanu pomoć za opremanje novorođenog djeteta.

Zagreb: U Gradskoj upravi predstavljena nova on line usluga e-Bebe Digitalizacija Nova usluga e-Bebe u Zagrebu - lakša prijava za novčanu pomoć

Postupak prijave njome se pojednostavljuje, a za zahtjev više neće biti potrebni nikakvi papiri.  

- Razvijanje usluge trajalo je osam mjeseci. A apeliram na roditelje da prije provjere imaju li zadovoljavajuće uvjete. Prijava je vrlo jednostavna, na stranicama grada Zagreba samo treba kliknuti na ikonu E-bebe te potom slijedi ispunjavanje osobnih podataka - kazao je u studiju Večernjeg lista Miro Laco, pročelnik Ureda gradonačelnika te dodao:

- Najviše se oslanjamo na pomoć koja se dobiva za treće i svako sljedeće dijete. Riječ je o 54 tisuće kuna kroz šest proračunskih godina i to je prava natalitetna politika. Također, omogućili smo i mjeru 'roditelj odgajatelj' koja olakšava mladim roditeljima.

 

Dodao je kako godišnje zaprime oko šest tisuća prijava, a u proračunu je predviđeno 80 milijuna kuna za pomoć za opremanje novorođenog djeteta.

Laco je najavio i kako se provode završna testiranja za uslugu E-račun.

- Time ćemo omogućiti za 12 i pol tisuća pravnih osoba koje posluju s gradom Zagrebom da računi koje šalju u digitalnom obliku prođu sve faze od zaprimanja do plaćanja. Ova mjera već je unaprijedila sustav te donijela uštede u Gradskoj upravi jer 46 posto je manje procesnih aktivnosti. Prethodno smo za glavnu knjigu koja sadrži 30 tisuća stranica, dakle sve račune i plaćanja, morali 'spaliti' nekoliko printera te natrpati mnogo materijala i papira u jednu sobu. A sada je sve na jednom sticku koji je elektronički potpisan - naglasio je Laco.   

Miro Laco | Autor : Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

A što je pročelnik Ureda gradonačelnika još kazao o digitalizaciji Gradske uprave te uslugama E-roditelji odgajatelji i E-dozvole pogledajte u emisiji.

Coronavirus - Traffic control Neustrelitz
NISU NIŠTA PRIMJETILI
Policija na autocesti zaustavila oca i sina: U nevjerici su gledali u stražnje sjedalo
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
 • imperatoriso:

  Svaka čast. Zagreb spada u rijetke gradove koji su digli natalitet zadnjih 10 godina.

 • Avatar niwrad
  niwrad:

  Financiranje novorođenčadi javnim novcem je kazneno djelo protiv imovine građana koji plaćaju porez, pošto građani nisu u dužničko-vjerovničkom odnosu sa onima koji su napravili dijete. U takvom odnosu su samo sa pojedincima koji im osiguravaju javne usluge i dobra, a ... prikaži još! kojima ti građani imaju pristup. Tu spadaju graditelji cesta i druge javne infrastrukture, zatim liječnici, policajci, komunalci, vatrogasci, itd. Dakle javna vlast nema nikakvo pravo poreznom prisilom plijeniti imovinu građana i slati je na tekuće račune ili prenositi u drugoj formi privatnim osobama samo zato što su te osobe svojim činom na svijet donijele dijete. Dijete je briga onih koji su ga napravili. U protivnom, to je kao da vam sud zaplijeni imovinu zato jer je susjed susjedi napravio dijete. Kakve pobogu vi imate veze s tim? Nikakve. Zato političari čine kazneno djelo protiv imovine građana i zlorabe svoje ovlasti upravljanja prisilom kad plijene imovinu građana i njome financiraju tuđu novorođenčad. Političari su doslovno teški kriminalci koliko imovine građana su opljačkali i njome drugima ostvarili nepripadajuću imovinsku korist.

 • Avatar KOMENTAR
  KOMENTAR:

  Još jedan iz reda rvatina. Sačuvaj nas Bože Lacinog dijeljenja novca.