Naslovnica Vijesti Večernji TV

'Godišnje primimo 6 tisuća prijava, a isplatimo 80 mil. kn za novorođenčad'

Gradska uprava godišnje zaprimi oko šest tisuća prijava, a u proračunu je predviđeno 80 milijuna kuna za pomoć za opremanje novorođenog djeteta.
23. travnja 2019. u 15:43 39 komentara 1731 prikaza
Miro Laco
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Zagrebačka Gradska uprava prošlog je tjedna predstavila novu online uslugu pod nazivom e-Bebe. Riječ je o digitalnoj prijavi za novčanu pomoć za opremanje novorođenog djeteta.

Zagreb: U Gradskoj upravi predstavljena nova on line usluga e-Bebe Digitalizacija Nova usluga e-Bebe u Zagrebu - lakša prijava za novčanu pomoć

Postupak prijave njome se pojednostavljuje, a za zahtjev više neće biti potrebni nikakvi papiri.  

- Razvijanje usluge trajalo je osam mjeseci. A apeliram na roditelje da prije provjere imaju li zadovoljavajuće uvjete. Prijava je vrlo jednostavna, na stranicama grada Zagreba samo treba kliknuti na ikonu E-bebe te potom slijedi ispunjavanje osobnih podataka - kazao je u studiju Večernjeg lista Miro Laco, pročelnik Ureda gradonačelnika te dodao:

- Najviše se oslanjamo na pomoć koja se dobiva za treće i svako sljedeće dijete. Riječ je o 54 tisuće kuna kroz šest proračunskih godina i to je prava natalitetna politika. Također, omogućili smo i mjeru 'roditelj odgajatelj' koja olakšava mladim roditeljima.

 

Dodao je kako godišnje zaprime oko šest tisuća prijava, a u proračunu je predviđeno 80 milijuna kuna za pomoć za opremanje novorođenog djeteta.

Laco je najavio i kako se provode završna testiranja za uslugu E-račun.

- Time ćemo omogućiti za 12 i pol tisuća pravnih osoba koje posluju s gradom Zagrebom da računi koje šalju u digitalnom obliku prođu sve faze od zaprimanja do plaćanja. Ova mjera već je unaprijedila sustav te donijela uštede u Gradskoj upravi jer 46 posto je manje procesnih aktivnosti. Prethodno smo za glavnu knjigu koja sadrži 30 tisuća stranica, dakle sve račune i plaćanja, morali 'spaliti' nekoliko printera te natrpati mnogo materijala i papira u jednu sobu. A sada je sve na jednom sticku koji je elektronički potpisan - naglasio je Laco.   

Miro Laco | Autor : Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

A što je pročelnik Ureda gradonačelnika još kazao o digitalizaciji Gradske uprave te uslugama E-roditelji odgajatelji i E-dozvole pogledajte u emisiji.

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
  • imperatoriso:

    Svaka čast. Zagreb spada u rijetke gradove koji su digli natalitet zadnjih 10 godina.

  • niwrad:

    Financiranje novorođenčadi javnim novcem je kazneno djelo protiv imovine građana koji plaćaju porez, pošto građani nisu u dužničko-vjerovničkom odnosu sa onima koji su napravili dijete. U takvom odnosu su samo sa pojedincima koji im osiguravaju javne usluge i dobra, a ... prikaži još! kojima ti građani imaju pristup. Tu spadaju graditelji cesta i druge javne infrastrukture, zatim liječnici, policajci, komunalci, vatrogasci, itd. Dakle javna vlast nema nikakvo pravo poreznom prisilom plijeniti imovinu građana i slati je na tekuće račune ili prenositi u drugoj formi privatnim osobama samo zato što su te osobe svojim činom na svijet donijele dijete. Dijete je briga onih koji su ga napravili. U protivnom, to je kao da vam sud zaplijeni imovinu zato jer je susjed susjedi napravio dijete. Kakve pobogu vi imate veze s tim? Nikakve. Zato političari čine kazneno djelo protiv imovine građana i zlorabe svoje ovlasti upravljanja prisilom kad plijene imovinu građana i njome financiraju tuđu novorođenčad. Političari su doslovno teški kriminalci koliko imovine građana su opljačkali i njome drugima ostvarili nepripadajuću imovinsku korist.

  • iva.begovic:

    Razumijem razloge političara da utječu na demografiju. Ljudi tj. narod, u krajnjoj liniji, su oni koji rade, doprinose i stvaraju novu vrijednost. Demografski brojevi su ekonomski pokazatelji baš kao što su to npr. obrazovanost, radna učinkovistost i slično. Zbog toga ... prikaži još! ne mislim da je novac kojim se potiče demografska obnova - bačen novac. Ipak, nije u redu da se novac poreznih obveznika dijeli, daje, razbacuje bez kriterija, nerazumno. Trebalo je uvesti materijalni cenzus, nije u redu da svi dobivaju pomoć za novorđenče bez obzira na prihode. Također, nerazumno mi se čini poticati više od troje djece jer pomoć za novorođenče i dječji doplatak istopiti će se s vremenom, a odgojiti i obrazovati, u današnje je vrijeme, zahtjevno na dulje staze . Sumnjam da je u obiteljima s više djece moguće svakom djetetu dati maksimum. Poticati ljude da imaju više djece kako bi više "dobili" znači poticati neodgovorno roditeljstvo. Kina je postala velesila onda kada je administrativno prisilila stanovništvo na odgovorno roditeljstvo ograničivši broj djece. Hrvatska radi suprotno i promovira rađanje i odgoj neobrazovane radne snage za razvijene europske zemlje. Al ok, na tržištu rada i takvih treba biti.